“Nirvanin dojenček” dokončno izgubil proti slavni skupini

05. september 2022

“Nirvanin dojenček” dokončno izgubil proti slavni skupini

05. september 2022
Foto: Profimedia

Trdil je, da ga je skupina za potrebe promocije “spolno izkoristila”.

Sodišče je še tretjič in zadnjič ovrglo tožbo danes 31-letnega Spencerja Eldna, ki je zaradi svoje fotografije na naslovnici legendarnega albuma Nevermind tožil zasedbo Nirvana.

Na razsodbo je bistveno vplivalo to, da je Elden še pred nekaj leti v javnosti s ponosom govoril o tem. Leta 2003, ko je bil star 12 let, je na to temo dal intervju za slavno revijo Rolling Stone, leta 2016 pa je celo prostovoljno poustvaril fotografijo.

Pet let pozneje pa je povsem obrnil ploščo in vse vpletene tožil zaradi izkoriščanja. Tožbo je vložil proti njenima nekdanjima članoma Davu Grohlu in Kristu Novoselicu, vdovi frontmena Kurta Cobaina, Courtney Love, več založbam in fotografu Kirku Weddlu.

Foto: Profimedia

“Ni bilo videti, da ga je fotografija tako čustveno zaznamovala”

Elden je bil leta 1991 kot štirimesečni deček gol fotografiran v bazenu, kjer je plaval proti dolarskemu bankovcu na trnku. Njegovi starši so za fotografijo prejeli 200 dolarjev plačila, Nirvana pa jo je umestila kot naslovnico legendarnega albuma Nevermind, ki se je kasneje prodal v več kot 30 milijonih izvodov.

Sodnik Fernando Olguin je svojo odločitev, da tožbo zavrže in prepreči vse nadaljnje tožbe, ki jih je napovedal Elden, argumentiral z besedami, da “ni bilo videti, da bi Eldna fotografija tako čustveno zaznamovala, kot je zatrjeval v tožbi.”

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close