Nov osvobajajoč trend: modrčki so stvar preteklosti

31. avgust 2023

Nov osvobajajoč trend: modrčki so stvar preteklosti

31. avgust 2023
Foto: Profimedia

Mlajše generacije so v zadnjih letih popolnoma odvrgle kos spodnjega perila, ki ga poznamo že več sto let.

Od poznega 19. stoletja do danes je modrček postal eden tistih modnih kosov, ki imajo pomembno mesto v ženski modi, pa tudi v ženski zgodovini. Od prvih steznikov, ki so imeli funkcijo modrčka, do modernih, vsestranskih oblik, ki jih poznamo danes, je modrček vedno bil ne le modni dodatek, ampak tudi nekakšen simbol družbenih norm, nato pa ‘udobna rešitev’ za doseganje popolne oblike za mnoge ženske.

Vendar pa se je v zadnjih letih (ponovno) pojavil trend, ki znova postavlja pod vprašaj vse te konvencije in ki bi lahko prvič popolnoma zavrnil idejo modrčka kot obveznega ženskega modnega kosa.

Foto: Profimedia

Ob opazovanju zgodovinskega razvoja nedrčka je povsem jasno, kako tesno je ta prepleten z modnimi trendi. A že pred pojavom modernega nedrčka je zgodovina priča obdobjem, ko so se ženske kolektivno odločale za popolno zavračanje omejujočega spodnjega perila.

V začetku 20. stoletja je bil zabeležen prvi upor proti steznikom prejšnje dobe in ženske so v želji po osvoboditvi od trdih, neudobnih oblačil začele nositi široke modele različnih oblačil in se popolnoma izogibati steznikom in modrčkom. To je bil prvi pomemben primer trenda ‘brez modrčka’ v moderni zgodovini, sledil pa mu je tisti znotraj feminističnega gibanja – v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Foto: Unsplash

Feminizem kot gibanje je znova oživil zanimanje za zavračanje konvencionalnega spodnjega perila, ki velja za ‘spodobno’, protesti proti sežiganju nedrčkov pa niso zaznamovali le boja proti družbeno sprejemljivim normam, ampak tudi globalno patriarhalnim normam, ki so same po sebi predstavljale nekakšno orodje družbenega nadzora.

Čeprav vse feministke niso podpirale te prakse zavračanja nedrčka kot obveznega modnega kosa, je nedvomno prispevala k diskurzu, v središču katerega je svobodna izbira žensk.

Danes, v 21. stoletju, trenutni trendi v zvezi z modrčki kažejo podobnosti z zgodovinskimi dogodki, vendar z veliko moderno kompleksnostjo in popolnoma novo dinamiko. Omenjeno gibanje namreč ne pomeni več le boja proti patriarhatu in zavračanja neudobnih oblačil, temveč gre za sprejemanje lastnega telesa, redefiniranje lepotnih standardov in izkrivljenega dojemanja ženstvenosti.

Foto: Instagram @freeda

In res, na nedrčke ne gledamo več kot na običajno spodnje perilo, ampak gredo skozi pomembne spremembe in se prilagajajo željam žensk, razvijajoč se od nuje do osebne izbire. Ženske se svobodno odločajo, da ne bodo nosile nedrčkov, svoja oblačila in obleke prikazujejo na različne in kreativne načine, vse zato, da bi poudarile, da so naravne prsi lepe in normalne.

Moč tega gibanja je danes v digitalnem svetu dvignjena na povsem novo raven, saj je ključnik #nobra uporabljen na več kot 600 milijonih videoposnetkov samo na TikToku.

Trend so podprli svetovno znani Tiktokerji in Hollywood zvezde, kot so Vaninileon, Dua Lipa in Kendall Jenner, ki so sprožile pogovore o telesni podobi, osebnem izražanju in družbenih pričakovanjih. Čeprav tega trenda ne sprejemajo vsi, je povsem očitno, da mlajše generacije samozavestno raziskujejo to vprašanje v vse večjem številu, zato je trend ne nošenja modrčka že postal nova normalnost za milijone deklet po vsem svetu.

Foto: Profimedia

Ameriška psihologinja Carly Dober še poudarja, da sprejemanje tega trenda v teh okoliščinah za mnoge ženske predstavlja pravo osvoboditev, ki jih spodbuja, da za vedno zavrnejo zastarele konvencije in sprejmejo svoje telo takšno, kot v resnici je.

To gibanje ima v sodobnem kontekstu digitalne dobe vse večji in močnejši potencial za preoblikovanje odnosa do samosprejemanja in redefiniranje lepotnih standardov, zato velja opozoriti, da njegovo bistvo presega zgolj le odvračanje spodnjega perila.

Gibanje veliko govori o spreminjajočih se perspektivah žensk generacije Z in pozitivnih učinkih, ki jih ima lahko njihova močna prisotnost na platformah družbenih medijev s podporo vplivnežev. In ali bodo nove generacije še en #nobra trend prvič v zgodovini spremenile v trajno, stabilno družbeno normo, bomo še izvedeli …

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close