Pa razjasnimo: je lulanje pod prho škodljivo ali ne?

22. avgust 2022

Pa razjasnimo: je lulanje pod prho škodljivo ali ne?

22. avgust 2022
Foto: Unsplash

Na svetu obstajata dve vrsti ljudi: tisti, ki lulajo pod prho, in tisti, ki lažejo, da ne. Šalo na stran – je to početje škodljivo ali ne?

O opravljanju male potrebe pod prho je bilo opravljenih že več raziskav, ki kažejo, da to občasno počne večina ljudi, manjši del pa se tega poslužuje redno.

Nekateri kot argument uporabljajo izgovor, da je to početje dobro za okolje, češ da prihrani vodo, ki bi jo porabili za splakovanje stranišča. Ampak, kaj pa zdravje in higiena?

Foto: Profimedia

Početje lahko pripelje do inkontinence

Strokovnjaki opozarjajo, da uriniranje pod prho ni higiensko, niti zdravo, sploh za ženske. “Medenično dno mora biti pri pravilnem uriniranju sproščeno, kar pa je v stoje težko doseči. Ko se mišice ne morejo sprostiti, se ne morejo popolnoma skrčiti in ne morejo popolnoma izprazniti vašega mehurja,” je za revijo Glamour pojasnila Stephanie Taylor, strokovnjakinja za intimno zdravje in ustanoviteljica spletne strani Kegel8.

Taylor je še dodala: “Če ste nekdo, ki to počne pogosto, lahko to privede do tega, da boste redno potrebovali stranišče, preden bo vaš mehur poln.”

Vse skupaj lahko privede celo do inkontinence (nekontrolirano uhajanje urina), je še opozorila, saj pri uriniranju pod prho, v želji, da bi čim bolj izpraznili mehur, premočno pritiskamo na medenično dno. “To pa mišice medeničnega dna preobremeni.”

Foto: Unsplash

Priporočljiv ni niti počep nad javnim straniščem!

Iz istega razloga ni priporočljivo čepeti nad straniščem, kadar denimo uporabljamo javne toaletne prostore.

A ker večina to počne predvsem iz higienskega razloga, je zdravnica in strokovnjakinja za medenično dno dr. Alicia Jeffrey-Thomas na TikToku razkrila dobro rešitev, kako malo potrebo na javnem stranišču vseeno opraviti v sede in ne v počepu.

@thepelvicdancefloor #stitch with @quincyphilbin #TIKTOKTAUGHTME #TIKTOKPARTNER #justsit ♬ original sound – The Pelvic Dance Floor
@thepelvicdancefloor Reply to @jmb32 check out this video @thepelvicdancefloor where I explain why hovering is bad and why even if you dont have the wipes its still generally safe to sit 🤍 #TIKTOKPARTNER #TIKTOKTAUGHTME ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close