Poslovil se je oblikovalec futurističnih kreacij Paco Rabanne

06. februar 2023

Poslovil se je oblikovalec futurističnih kreacij Paco Rabanne

06. februar 2023
Foto: Profimedia

Zapustil nas je še eden izmed modnih velikanov devetdesetih. V 88. letu je preminil Paco Rabanne, oblikovalec španskega rodu, znan po futurističnih kreacijah, uporabi nenavadnih materialov ter številnih parfumskih kreacijah.

Španski oblikovalec se je od sveta poslovil na svojem domu v francoskem mestu Portsall. Njegovo smrt je oznanilo podjetje Puig, pod okriljem katerega je znamka Paco Rabanne. V izjavi za javnost so zapisali, da bo njegova zapuščina ostala vir navdiha ter izkazali hvaležnost za avantgardno dediščino in opredelitev prihodnosti z neomejenimi možnostmi.   

“Kdo drug bi lahko spodbudil modne parižanke, da bi si želele obleke narejene iz plastike in kovine? Kdo drug kot Paco Rabanne bi si lahko zamislil dišavo z imenom Calandre (beseda pomeni avtomobilska maska), saj veste – in jo spremenil v ikono sodobne ženskosti,” je ob Rabannovi smrti povedal Marc Puig, predsednik in izvršni direktor podjetja Puig.

Foto: Profimedia

Avantgardni vizionar, ki je svoj navdih črpal v vesolju

Paco Rabanne je bil eden izmed najvidnejših oblikovalcev visoke mode, radikalni vizionar in velik ljubitelj astronomije. Zaslovel je v 60. letih z razkošnimi, velikokrat tudi nenosljivimi, kreacijami inspiriranimi z elementi iz vesolja, obogatel pa z linijami parfumskih in toaletnih vod za ženske in moške.

Foto: IMAXtree

Njegovo pravo ime je bilo Francisco Rabaneda Cuervo. Svojo prvo kolekcijo visoke mode je predstavil leta 1966, poimenoval pa jo je Dvanajst nenosljivih oblek iz sodobnih materialov. Kolekcijo so zaznamovali aluminijasti trikotniki in kvadrati, ki so bili povezani s kovinskimi rinkami.

Pri kreiranju oblačil je nenehno premikal meje modne industrije z izbiro nekonvencionalnih materialov in izdelave. 

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close