Preizkusili smo tri najbolj zanimive jedi na Odprti kuhni

03. junij 2023

Preizkusili smo tri najbolj zanimive jedi na Odprti kuhni

03. junij 2023
Foto: Odprta kuhna

Skrajni čas je bil, da raziščemo tudi najbolj priljubljeno kulinarično tržnico v Sloveniji. Tokrat smo bile na lovu za najbolj zanimivimi jedmi.

Tako kot vsako poletje zadnjih 10 let, se tudi letošnje poletje na Pogačarjevem trgu odvija Odprta Kuhna. Posebnost Odprte kuhne je, da gre za kulinarično tržnico, ki ponuja številne dobrote različnih restavracij, slaščičarn in barov iz vse Slovenije.

Odprta kuhnaa se odvija vsak petek od 10. do 22. ure med poletnimi meseci, razen kadar dežuje. Običajno so ponudniki vsak teden isti, včasih pa se ponudba tudi malce spreminja. Na včerajšnji sončni petek smo se novinarke Styla odločile, da preizkusimo korejsko restavracijo Ogam in Majaronko, za konec pa smo se posladkale pri pekarni Ana.

Avtentična korejska hrana

Najprej sva se ustavili pri stojnici restavracije Ogam. Na začetku naše interakcije je prišlo do rahle jezikovne bariere, a smo se po nekaj poskusih uspeli uskladiti. Naročili sva ocvrte zavitke iz alg, polnjene z rezanci oz. Kimmari in hrustljavega piščanca oz. Dak Gang Jung.

Restavracijo Ogam bi med vsemi preizkušenimi vsekakor postavili na prvo mesto. Pri zavitkih nisva ravno vedeli, kaj pričakovati, a sva se naučili, da so ocvrte alge in riževi rezanci izjemno okusna kombinacija. K izrazito morskemu okusu alg so se rezanci podali izjemno dobro, soja, s katero so preliti, pa je poskrbela za tisto azijsko noto, ki jo je pričakovati. Odlična hrustljava jed, ki bo ji priporočali prav vsakomur – tudi tistim, ki ne marajo azijske hrane.

Foto: Odprta Kuhna

Ocvrtim algam je sledil sladko – pekoč, hrustljav piščanec z ocvrto čebulo. Ta jed naju je navdušila še bolj od prve. Piščanec je imel neverjetno sočno in mehko notranjost, a še vedno hrustljavo zunanjost. Pa ne na tisti običajen, “pohan piščan’c” način, ampak je dejansko zahrustalo, ko smo vanj ugriznile. Prelit je bil z okusno sladkasto omako, ki je bila malce pikantna, a nič, kar ne bi povprečen Evropejec prenesel. Izjemna fuzija sladkastih in začinjenih okusov – prav tisto, kar pri azijski najbolj obožujemo.

Za te dve jedi sva plačali 20 evrov.

Zanimivi sendviči, ki jih je hitro dovolj

Naslednja na vrsti je bila Majaronka. Njihova posebnost so sendviči, ki so postreženi v brioche štručkah, popečenih na maslu in arancini – ocvrte riževe kroglice. Tako sva s kolegico preizkusili sendvič z ocvrtim govejim jezikom in arancini trio.

Najprej sva se zakopali v arancini kroglice, za katere sicer ne moreva reči, da so naju razočarale, a niso naju niti pretirano navdušile. Pravzaprav gre le za neke vrste rižoto, ki je zapakirana v skorjo iz drobtin. V triu pridejo trije okusi: tartufi z gorgonzolo, sušeni paradižniki z mozarello in pesto z mozzarello. Vsi trije okusi ‘rižote’ so bili sicer okusni in kvalitetni, ampak preprosto le ‘rižotasti.’

Foto: Instagram @majaronka

In kljub svoji edinstvenosti so naju tudi sendviči pustili malce ravnodušni. Kombinacijo ocvrtega govejega jezika in rdeče repe, ki se nahajata v sveži brioche bombetki, bi opisale kot zanimivo. Edinstvena igra sladkega in kiselkastega okusa, ki pa ni pretiran, saj ga uravnovesi okus mesa. A kaj, ko mesa zelo hitro zmanjka, saj je le na vrhu, in vse, kar ti ostane, sta kruh in repa. Kljub svežini in vrhunskosti brioche bombetke naju je ob koncu preprosto malce minilo in sva preostanek kruha pustili.

Za te dve jedi sva plačali 17 evrov.

Sladice, ki novačijo na tem, da so lepe

Svoj kulinarični pohod sva s kolegico zaključili pri stojnici Pekarne Ana. Njene dobrote so skorajda ekskluzivne, saj še nobeni od naju ni nikoli uspelo ujeti pekarne, preden se je ta zaprla. Pekarna Ana namreč ne peče sproti, ampak svoja vrata preprosto zapre, ko svoje dobrote razproda.

Ker se sladice najpogosteje jedo z očmi, sva s kolegico preizkusili Pistacijin cruffin in Mamljivi lešnik. Cruffin je pravzaprav rogljiček v mafin obliki, ta pa je polnjen s kremo iz pistacij in bučnega olja, vanjo pa so vmešane še brusnice. Odlična, sveža in hrustljava sladica, ki jo sestavlja klasičen okus rogljička in rahlo sladkasta note pistacije.

Všeč mi je bilo, da sladica ni bila presladka, a če sem popolnoma iskrena, mi je bila za okus in prezentacijo sladica predraga. Za pistacijev rogljiček lahko kje drugje odštejem tudi manj kot 7 evrov.

Foto: Facebook @Pekarna Ana

Mamljivi lešnik pa je prav tako sladica iz listnatega testa, polnjena s kremo iz kave, lešnikove mlečne čokolade in lešnikov. Sodelavka je bila nad svojo izbiro zelo navdušena. Kot ljubiteljici kave se ji je zdela intenzivnost ravno pravšnja, da ni prevladovala nad čokolado in lešniki. Zanjo pa je bila porcija celo malce pretežka, zato si je polovico pustila za kasneje. A tudi pri tej izbiri bi izpostavila, da je bila cena še vedno dokaj visoka. Za obe sladici skupaj sva odšteli 13 evrov.

Najina izkušnja pa je le majhen delček doživetja, ki ga ponuja Odprta kuhna. Ljubljančani smo tam sicer skoraj vsak petek, a vsem, ki še niso imeli te priložnosti, obisk vsekakor priporočamo!

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close