Raziskava: Je vadba ob glasbi učinkovitejša?

07. oktober 2021

Raziskava: Je vadba ob glasbi učinkovitejša?

07. oktober 2021
Profimedia

“Če želite ohraniti kondicijo – duševno in fizično, si nastavite hitrejšo in ritmično glasbo, nadenite slušalke in samo hodite.”

Če ste se odločili, da boste v novem letu bolj fizično aktivni, vam bi lahko pri tem pomagala tudi glasba, piše BBC. Britanski znanstveniki so se namreč odločili preizkusiti vpliv določene vrste glasbe na tempo vadbe, v tem primeru so se osredotočili na hojo.

Hitra hoja za daljše življenje

Hitra hoja povečuje pretok krvi v možgane. Dokazano je, da spodbuja nastajanje nevrotropnega faktorja v možganih oziroma BDNF (v angleščini imenovan »brain-derived neurotrophic factor«). Ta se nahaja tudi v drugih delih centralnega in perifernega živčnega sistema, najdemo pa ga celo v ledvicah, prostati in roženici.

Ta faktor pozitivno vpliva na nastajanje in življenjski cikel živčnih celic. Kar pomeni, da je eden pomembnejših vplivov telesne vadbe spodbujanje regeneracije in nastajanje novih živčnih celic v predelih možganov, ki so odgovorni za spomin in učenje. Vse to je nedvomno koristno za proces staranja.

Znanstveniki tako verjamejo, da tisti, ki raje hitreje hodijo, živijo dlje od tistih, ki prisegajao na lagodnejšo hojo, piše BBC. Predhodna obsežna raziskava, ki je vključevala več kot 50 tisoč ljudi v Veliki Britaniji, je na primer ugotovila, da tisti, ki običajno hodijo hitreje, živijo v povprečju za 24 odstotkov dlje.

Profimedia

Abba, mogoče Shakira

Zdaj so se britanski znanstvenik odločili preizkusiti, ali hitrejši ritmi glasbe pomagajo pospešiti tempo hoje. “Opredelitev “hitre hoje” pomeni približno sto korakov na minuto, kar spet pomeni, da bi morali poslušati glasbo, ki ima nekoliko hitrejši ritem – na primer “Dancing Queen” od Abbe ali Shakirino “Hips Don’t Lie,” navaja BBC.

Michael Mosley, nutricionist in televizijski producent, je v sodelovanju s kineziologinjo in profesorico na univerzi Ulster Marie Murphy najel 24 prostovoljcev, starih med 25 in 65 let, ki so bili naključno razdeljeni v dve skupini

Prvo, v kateri so si udeleženci nadeli zapestnico za štetje korakov oziroma pedometer, so prosili, da opravijo 10 tisoč korakov na dan. Člani druge skupine so hodili vsak dan trideset  minut in to v ritmu posebej izbrane, hitre glasbe. 

Pet tednov in pod nadzorom

Na začetku eksperimenta so vsem izmerili krvni tlak, holesterol in maščobno tkivo. Nato so se lotili ekspirimenta, ki je trajal pet tednov pod nadzorom. 

Ljudje iz druge skupine, ki so morali vsak z glasbo hoditi približno pol ure, so povedali, da jim je takšna vaja prijetna, dobra novica pa je tudi ta, da so hitrejši ritmi vplivali na kakovost in na končni rezultat. Profesorica Murphy je dejala, da so pri obeh skupinah zaznali pozitivne spremembe, vendar so tisti, ki so hodili hitreje in ob glasbi, beležili nekoliko boljše rezultate.

Slušalke na ušesa in samo hodite

Če so pri skupini z nalogo 10 tisoč korakov na dan ugotovili  povprečno zmanjšanje maščobnega tkiva za 1,8 odstotka, se je pri preiskovancih, ki so hodili pol ure in v ritmu hitre glasbe, maščobno tkivo zmanjšalo za 2,4 odstotka. V tej drugi skupini so pri zaznali tudi večje znižanje krvnega tlaka. Zato britanski strokovnjaki svetujejo: “Če želite ohraniti kondicijo – duševno in fizično, si nastavite hitrejšo in ritmično glasbo, nadenite slušalke in samo hodite…”

Prispevek je bil objavljen na Žurnal24.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close