Rožmarin za rast las. Kaj pravijo strokovnjaki?

21. avgust 2023

Rožmarin za rast las. Kaj pravijo strokovnjaki?

21. avgust 2023
Foto: Instagram @sofiabits

Rožmarinova voda in rožmarinovo olje sta na TikToku prava uspešnica in mnogi trdijo, da sta jim pomagala pri rasti las, koristi zimzelene rastline pa so celo znanstveno dokazane.

Na učinkovitost rožmarinove vode in olja pri rasti, gostoti in negi las prisegajo številni uporabniki družbenih omrežij, ki trdijo, da je razlika po uporabi očitna.

Po tretmaju z rožmarinom naj bi bili namreč njihovi lasje gostejši in bolj zdravi, a ne bi bilo presenečenje, če bi se na TikToku prikazovali neuporabni ali celo škodljivi lepotni nasveti.

Kaj pravi znanost?

Dermatologinja Leah Ansel je za Allure potrdila, da rožmarin dokazano izboljšuje cirkulacijo, kar je izjemno pomembno za zdravje las, saj so mešički tako bolje preskrbljeni s hranili. Prav tako rožmarinovo olje pomaga v boju proti prhljaju, bakterijam in glivicam, saj ima protimikrobne in protivnetne lastnosti ter ščiti lasišče pred slabimi vplivi okolja. Vsebuje tudi karnozno kislino, ki pomaga popraviti poškodbe tkiva in izboljša obnovo celic.

Foto: Instagram @aydahadi

Ena izmed študij je celo pokazala, da je lahko rožmarin enako stimulativen kot minoxidil, najbolj znano zdravilo za rast las. Za razliko od minoxidila, uporaba rožmarina ni imela stranskih učinkov, vendar je trajalo dlje, približno 6 mesecev, da so se pokazali rezultati.

Vsebina na TikToku se je tokrat izkazala kot resnična, rožmarinovo olje in rožmarinovo vodo pa si lahko pripravite kar sami.

Foto: Pexels

Rožmarinovo olje

V 100 ml baznega olja (uporabite lahko olje jojobe ali grozdnih pešk) vmešajte 20 kapljic eteričnega olja rožmarina in mešanico pretresite, da se sestavine pomešajo. Mešanico pred pranjem las nanesite na lasišče, ki ga 5 minut s krožnimi gibi masirajte, nato pa lase pokrijte s prozorno folijo in pustite delovati 3 ure. Po treh urah si lase umijte.

Foto: Pexels

Rožmarinova voda

Zavremo 300 ml vode in ji dodamo 100 g rožmarina, 10 lističev mete in 10 klinčkov. Pustimo, da mešanica na ognju počasi vre 20 minut, nato pa počakajte, da se ohladi in jo filtrirajte. Mešanico prelijte v plastenko z razpršilom in jo vsak dan nanesite na lasišče ter masirajte 5 minut. Hranite jo lahko v hladilniku do enega tedna.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close