Se vam je že kdaj zgodilo, da imate nekoga radi, a vam ni všeč?

02. november 2022

Se vam je že kdaj zgodilo, da imate nekoga radi, a vam ni všeč?

02. november 2022
Foto: Profimedia

Kljub temu, da sta med seboj pogosto povezana, sta občutek ljubezni in všečnosti popolnoma ločena.

Ste že kdaj opazili, da so v vašem življenju ljudje, ki jih imate zelo radi, a vam niso pretirano všeč? Ali pa morda ravno nasprotno – ljudje, ki so vam res všeč, vendar se vam zdi, da se nikakor ne morete zaljubiti vanje? To je lahko vaš starš, brat ali sestra, prijatelj, ljubimec ali celo vaš bivši.

Zakaj? Kako lahko ljubiš nekoga, ki ti res ni všeč?

“Čeprav gresta ljubezen in všečnost pogosto z roko v roki, sta pravzaprav zelo različni izkušnji, ki ju psihološke raziskave raziskujejo že desetletja,” razlaga psihologinja dr. Courtney Warren.

Na splošno je ljubezen nagon – to je vaša zmožnost čutiti, si želeti in se povezati z drugo osebo, ki evolucijsko pomaga naši vrsti preživeti. “To je tisti globok občutek užitka, čustev in naklonjenosti do druge osebe, ki se pojavi deloma zaradi naše zelo človeške potrebe po povezanosti. V resnici pa je tudi odraz globoke notranje izkušnje skrbi, ki jo doživite kot odziv na drugo osebo,” pravi Courtney.

Foto: IMAXTree

Po drugi strani pa to, da vam je nekdo všeč, izraža spoštovanje do druge osebe glede na to, kdo je in na lastnostih, ki jih ima. “Kot je opisal psiholog Rubin v svojih prizadevanjih za raziskovanje romantične ljubezni v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, vam je všeč nekdo, ki ga cenite in v njegovi družbi uživate,” razlaga Courtney.

Da vam je nekdo všeč, morate nanj gledati ločeno od sebe in ga oceniti na privlačen način. Uživate v njih zaradi tega, kdo so, in stvari, ki jih cenite pri njih.

Ljubezen je občutek, všečnost pa spoštovanje

“Torej, čeprav gresta ljubezen in všečnost pogosto z roko v roki – bolj ko vam je nekdo všeč, večja je verjetnost, da ga boste ljubili – a ni nujno vedno tako. Verjetno ste že srečali tudi ljudi, za katere bi rekli, da jih imate radi, a jih ne marate,” predpostavlja psihloginja.

Tudi o svojih družinskih članih bi verjetno lahko povedali marsikaj, kar vam na njih ni všeč, čeprav jih imate zelo radi. Morda imate tudi nekdanje partnerje ali nezdrave odnose z ljudmi, za katere bi želeli, da jih ne bi ljubili, ker jih resnično ne marate ali si ne želite počutiti čustveno povezane z njimi. Kljub temu ljubezen ostaja. Pri romantičnih partnerjih je običajno, da čutite globoko naklonjenost do nekoga, ki bi bil racionalno popoln za vas, vendar se zdi, da se ne morete zaljubiti vanj.

Foto: Unsplash

“Gola resnica je ta: imeti nekoga rad, je bolj odraz tega, kaj čutite do neke osebe, medtem ko je to, da vam je všeč, spoštovanje tega, kar je.”

Na ta način lahko ljubite nekoga, ki ga res ne marate, ali vam je všeč nekdo, ki ga res ne ljubite. Cilj večine od nas je, da se obkrožimo z ljudmi, ki so nam všeč (ker mislimo, da so čudoviti ljudje), in do njih tudi čutimo globoko ljubezen, ki nas žene k povezovanju, navezovanju in razvoju pomembne povezave. Ko hkrati nekoga ljubite in vam je všeč, je to osnova za čudovit odnos.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close