Se za vedno poslavljamo od visokih pet?

01. september 2023

Se za vedno poslavljamo od visokih pet?

01. september 2023
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Se za vedno poslavljamo od visokih pet?

01. september 2023
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Se spomnite, kdaj ste na ulici nazadnje opazili visoki stiletto?

V nenehno spreminjajoči se modni sferi, kjer trendi naraščajo in usihajo s spreminjanjem letnih časov, je strokovnjakom v zadnjem času padla v oči ena posebna sprememba: postopno upadanje priljubljenosti visokih pet.

Visoki simboli ‘ženstvenosti’, ki so bili nekoč sinonim za eleganco in prefinjenost, se tiho umikajo iz soja žarometov, nadomestil pa jih je nov val obutve, ki je usmerjena v udobje. Je za počasen propad visokih pet kriva pandemija? Strokovnjaki so prepričani, da je spremenjen način našega življenja pri tem nedvomno igral pomembno vlogo.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Preden je svet za dve leti obstal, so kraljevale visoke pete. Ti čudeži oblikovanja niso veljali le za obutev, temveč so bili znak samozavesti, privlačnosti in kančka neukročenega glamurja.

“Visoke pete spremenijo držo telesa in ustvarijo značilen slog hoje, ki lahko vpliva na to, kako se posamezniki obnašajo, spodbujajo bolj pokončno držo in povečujejo zaznano privlačnost in občudovanje drugih,” je za CNN razložila dr. Carolyn Mair, kognitivna psihologinja in modna poslovna svetovalka. “To lahko prispeva k občutkom samozavesti in občutku, da so opažene, cenjene in profesionalne.”

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Nove prioritete za nov način življenja

Ko se je pandemija zaostrila, so se visoke pete umaknile z vidnega mesta. Prodaja čevljev z visokimi petami je v drugem četrtletju leta 2020 padla za 65 odstotkov na letni ravni, kot kažejo podatki podjetja za tržne raziskave NPD Group. Krivec? Sprememba prioritet zaradi novega načina življenja. Udobje in praktičnost sta premagala privlačnost visokih pet.

Porast dela na daljavo je zabrisal meje med poslovnimi oblačili in oblačili za prosti čas: v ospredje so prišle trenirke in superge. “Zaradi pandemije smo mnogi med nami dali prednost dobremu počutju, udobju in praktičnosti,” je Mair povedala za CNN.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

A vprašanje ostaja: Je pandemija res povzročila tako veliko spremembo priljubljenosti visokih pet ali je upad del širšega trenda?

“Ko se družba približuje bolj egalitarnim idealom, prihaja do zavračanja togo definirane ženskosti, ki visoke pete povezuje s primarnim označevalcem ženskosti,” je Mair povedala za CNN. “Ta premik nas spodbuja, da sprejmemo individualnost, širši nabor izrazov in zavrnemo obutev, ki bi lahko omejila mobilnost in udobje.”

Odsev nove modernosti

To se odraža v porastu priljubljenosti različnih ‘it’ stilov v zadnjih letih. Sodelovanje oblikovalcev z Valentinom, Proenzo Schouler in Rickom Owensom je Birkenstockovim klasičnim sandalam Arizona vdihnilo novo življenje – ta slog je med pandemijo postal sinonim za udobje, pri čemer se je število iskanj v drugem četrtletju leta 2020 po podatkih Lysta povečalo za 225 odstotkov.

Po podatkih analitika modne industrije Madéja Lapuerte iz podjetja Data, But Make It Fashion se je leta 2023 število iskanj za “masivne superge” in “črne balerinke” povečalo za kar 70 odstotkov.

Foto: Instagram

Po pandemiji se torej želja po visokih petah ni povsem povrnil, visoke stiletto pete so nadomestile majhne in blok pete. “Pandemija je spodbudila apetit po široki paleti različnih stilov pet, ki odražajo spremembo v življenjskem slogu in trendih,” je za CNN povedal tiskovni predstavnik Christiana Louboutina.

Nič čudnega, da zato raste prodaja superg. Priljubljenost Adidasovega modela Gazelle se je do leta 2023 povečala za 143 odstotkov, najbolj priljubljeni modeli v drugem četrtletju leta 2023 pa so po podatkih The Lysta bili superge Onitsuka Tiger Mexico 66, New Balance Aime Leon Dore, mrežasti Alaïa čevlji in japonke The Row City.

Foto: Instagram @audreyafs

Medtem ko se začasno poslavljamo od visokih pet, ostaja vprašanje o njihovi prihodnosti. Se bodo zmagoslavno vrnile in ponovno potrdile svoj položaj utelešenja privlačnosti?

“Visoke pete bodo verjetno ostale priljubljena izbira za posebne priložnosti, kot so zabave in poroke,” pravi Mair ter dodaja, da je “razvijajoče se družbeno dojemanje lepote in ženstvenosti spodbudilo širše sprejemanje različnih telesnih tipov, dalo prednost udobju in praktičnosti, spodbujalo samoizražanje in individualnost ter izpodbijalo tradicionalne spolne norme.”

Brez dvoma je pandemija na novo zapisala modna pravila in začela obdobje, v katerem se udobje neopazno prepleta z eleganco, a šele čas bo osvetlil prihodnjo pot visokih pet.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close