Slani koktejli – nova specialiteta ali neslana šala?

12. september 2023

Slani koktejli – nova specialiteta ali neslana šala?

12. september 2023

Slani koktejli – nova specialiteta ali neslana šala?

12. september 2023

Čeprav je pri naročanju koktejla, ki vsebuje parmezan, paradižnike, kis ali gobe marsikdo sprva previden, so slani koktejli v tujini vse bolj priljubljene alkoholne pijače.

Številni bari od New Yorka do Hongkonga poskušajo popestriti svojo ponudbo koktejlov z vključitvijo slanih pijač, ki jih navdihujejo okusi vse od waldorfske solate do pečenega piščanca. 

Margaret Eby, novinarka, ki piše o kulinariki pri Philadelphia Inquirerju, meni, da je povečano zanimanje za slane koktejle neposredno povezano z naraščajočo priljubljenostjo brezalkoholnih koktejlov. “Povratne informacije so, da je vsaka standardna brezalkoholna pijača, ki jo dobite, res sladka,” pravi Eby, ki nekatere slane koktejle v šali imenuje “trde juhe”.

Foto: Pexels

Poudarja, da imajo številne glavne sestavine koktejlov, kot so sadni sokovi in preprosti sirupi, običajno sladke okuse, ki jih izravna alkohol. Ko pa izločimo vodko ali viski, sladkoba še bolj izstopa.

Bloody Mary je morda najbolj znan slani koktejl, ki vsebuje paradižnikovo omako, a vsekakor ni edini, ki se lahko pohvali z zelenjavnimi sestavinami. Za skupino sredozemskih restavracij LPM so namreč leta 2010 ustvarili pijačo, imenovano Tomatini, ki vsebuje vodko, beli balzamični kis, črni poper in češnjev paradižnik. Na robu kozarca, kjer je pogosteje opaziti rezino limone, je majhen in okrogel paradižnik.

Tibor Krascsenics, vodja globalnega bara pri LPM Restaurant & Bar je za CNN povedal, da so bili gostje sprva skeptični. “Ko pa so ga poskusili, so ugotovili, da je okus zelo nežen,” je dodal. Pijača je rožnate barve s peno na vrhu. 

Foto: Instagram @doublechickenpleasenyc

Paradižnik, ki je pravzaprav sadje, čeprav ga pogosto združujemo z zelenjavo, ni edina sestavina, ki lahko spremeni okus koktejla. Hongkonški bar The Savory Project, ki so ga odprli maja 2023, slavi vrsto sestavin, ki jih običajno ne najdemo na seznamu koktejlov, kot so goveje meso in koruzne luščine.

“Nismo sramežljivi pri uporabi sestavin, ki niso pogoste v pijačah,” pojasnjuje solastnik Jay Khan in dodaja: “Na primer z uporabo govedine in različnih vrst gliv, kot so gobe in podobno. Igramo se z vsem, kar nam pade na pamet, nato pa poskušamo to pretvoriti v pijačo.”

Khan je pred tem ustanovil bar Coa, ki je bil leta 2022 razglašen za najboljšega v Aziji. Ker je opazil, da vse več gostov uživa v slanih kombinacijah, se je pri svojem naslednjem projektu osredotočil na slane koktejle.

Foto: Pexels

On in soustanovitelj Ajit Gurung sta meni razdelila na dva dela, alkoholni in brezalkoholni, ter poleg imen dodala ilustracije glavnih okusov – gobo, školjko, por …

Vsak bar pa se ni odločil, da bo ponudbo koktejlov omejil le na slane okuse. Newyorška restavracija in koktejl bar Double Chicken Please ima na primer dva prostora – sprednjo sobo z bolj tradicionalnimi pijačami in zadnjo sobo z eksperimentalnimi koktejli za drznejše goste.

V zadnji sobi je na meniju navedenih devet koktejlov, razdeljenih na tri dele: “predjedi”, “glavne jedi” in “sladice”, tako kot pri jedilniku s hrano. V prvi skupini so pijače po navdihu waldorfske solate in japonskih hladnih rezancev, v srednjem delu pa je koktejl z imenom Cold Pizza, ki vsebuje parmezan.

Foto: Instagram @doublechickenpleasenyc

Ne glede na to, da slani koktejli še niso tako priznani, pa ni nobenega dvoma, da njihova priljubljenost nedvomno raste, zaključuje Chang.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close