Slastni cimetovi zvitki, ki se jim je nemogoče upreti

19. oktober 2023

Slastni cimetovi zvitki, ki se jim je nemogoče upreti

19. oktober 2023
Foto: Mia Elliott

Slastni cimetovi zvitki, ki se jim je nemogoče upreti

19. oktober 2023
Foto: Mia Elliott

Zakorakali smo v jesen, ki poleg hoje po pisanem listju, mrzlih večerov ob skodelici kakava in vonja pečenega kostanja napoveduje tudi peko naših najljubših sladic

Ena od naših najljubših so cimetovi zvitki po receptu naših babic, ki prikličejo nostalgijo in nas s svojim vonjem ponesejo v čas otroštva.

Zvitki, ki se zvijajo bodisi v klasične polžke bodisi v rožice, izvirajo iz Švedske, kjer se imenujejo kanelbullar. Švedi jih tradicionalno uživajo med fiko, znamenitim švedskim odmorom, nikakor pa niso rezervirane le za hladne mesece. Pečene lahko tudi zamrznete in jih po potrebi vzamete iz zmrzovalnika, seveda pa to velja samo za tiste primere, ko vam jih ne uspe pojesti, kar se praviloma nikoli ne zgodi. In ne glede na to, kako megalomansko se vam zdijo količine potrebnih sestavin, verjemite, da s količinami za cimetove zvitke ne gre pretiravati.

Foto: Mia Elliott

Sestavine (za 50 zvitkov):

  • 1 kg gladke moke,
  • 2 suha kvasa,
  • 2 jajci,
  • malo sladkorja,
  • malo soli,
  • približno pol litra mleka,
  • dva prsta masla.

Poleg tega potrebujete približno še eno maslo za premazovanje testa, cimet, sladkor in eno jajce za premaz zvitkov.

Foto: Mia Elliott
Foto: Mia Elliott

Postopek:

  1. V dovolj veliki skledi zmešajte vse suhe sestavine (moko, nekaj ščepcev soli in sladkorja ter kvas), nato dodajte dve jajci in segreto mleko, ki ste mu dodali maslo.
  2. Testo, ki se ne sme lepiti in je običajno nekoliko mehkejše od testa za kruh, dobro pregnetite in pustite počivati. Idealno je, da ko testo naraste, ga še enkrat potolčete.
  3. Testo na rahlo pomokani površini razvaljajte v velik pravokotnik, ki ga popolnoma premažete z maslom, ki se je na sobni temperaturi zmehčalo, nato pa izdatno potresite s cimetom in nato sladkorjem. Ko rečemo obilno, mislim tako obilno, da mora biti celotna podlaga cimetovo rjava in nato posuta s sladkorjem.
  4. Testo prepognite po dolžini na 3 dele (najprej eno tretjino dolžine čez sredino, nato drugo čez ti dve).
  5. Testo narežite na približno 2 cm debele trakove, ki jih zvijete v rožice. Zvijete jih zelo enostavno, z levo roko držite en konec traku, z desno pa ovijate testo okrog njega.
  6. Zvitke položite na peki papir, jih premažite z rumenjakom z malo olja in potresite s sladkorjem (Švedi jih originalno posipajo z grobim sladkorjem, lahko pa tudi z navadnim).
  7. Pečite jih na 160 stopinjah približno 20-30 minut, dokler ne narastejo kot pecivo in dobijo tisto lepo zlato barvo.
  8. Počakajte, da se ohladijo, nato pa uživajte v fantastičnem okusu in vonju po cimetu, ki bo prevzel celo stanovanje.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close