Znane Slovenke ob dnevu žena: Včasih se moramo ustaviti, si reči “hude smo”

08. marec 2024

Znane Slovenke ob dnevu žena: Včasih se moramo ustaviti, si reči “hude smo”

08. marec 2024
Foto: Instagram

Znane Slovenke ob dnevu žena: Včasih se moramo ustaviti, si reči “hude smo”

08. marec 2024
Foto: Instagram

Danes praznujemo vse ženske! Za dan žena se spomnimo, kako velika je naša moč, česa vse smo zmožne in kaj vse lahko dosežemo, če držimo skupaj in se spodbujamo.

Solidarnost in podpiranje drugih žensk zagovarjajo tudi znane Slovenke, ki so nam odgovorile na nekaj vprašanj, vezanih na naš praznik.

Kaj je najboljša stvar ženskosti?

“Najlepše je, ko se med nami vzpostavi neka povezana skupnost,” razlaga Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec. “V našem inštitutu imamo ženske med sabo zelo lepo obliko solidarnosti, vse si povemo, podpiramo se in prav to sodelovanje je tisto, kar ženske potrebujemo, kar nas dela močne.”

Včasih se moramo ustaviti, si reči hude smo, zmoremo stvari, in še bolj slavimo to, da smo enakopravne – vse lahko naredimo enako kot moški.

Nika Kovač

Da je rada ženska, pove tudi Alenka Ružič Jovović (nekoč Košir): “Ko poslušaš zgodbe, kako se jim je včasih godilo in se jim po nekod še vedno, si rečeš ni nam lahko, ampak vseeno sem vesela, da živim v okolju, kjer imamo ženske kljub vsemu še vedno neko veljavo, nek glas.”

Foto: Instagram @vformizalenko

Največji privilegij, ki ga imamo ženske, je materinstvo, pa pravi Rebeka Dremelj, ki je mama dveh hčerk. “To, da doživiš rojstvo svojih otrok, je najlepše, kar se ti lahko zgodi. Na žalost vse nimajo tega privilegija, ampak jaz sem ga na srečo imela.”

Kako pomembna je družina, se zaveda tudi Hajdi Korošec Jazbinšek, ki pravi: “Najbolj vesela sem, ko mi mož reče, da me ljubi in ko mi otroci rečejo, da me imajo radi.”

Foto: Instagram @hajdi_kj

Se ženske dovolj zavedamo svoje moči?

Alenka Ružič Jovovič je prepričana, da ne. “V veliki večini je prisoten občutek manjvrednosti, prepričanje, da se mora ženska prilagajati moškemu in upoštevati njegovo mišljenje. Zadnje čase veliko delamo v smeri, da se takšno razmišljanje spremeni.”

Prikimava ji tudi Nika Kovač, ki pravi takole: “Pogosto se mi zdi, da nam je preko sistema vcepljen dvom, kako naj naredimo neke stvari. Odkar delam v aktivizmu, opažam, da morajo imeti mnoge ženske kolegice veliko bolj naštudirane stvari kot moški, ker se od njih več pričakuje, bolj se jih jemlje pod drobnogled.”

Drugačnega mnenja pa je Hajdi Korošec Jazbinšek, ki meni, da se ženske včasih še preveč zavedamo svoje moči. “Preveč prevzemamo moško borbenost in pozabljamo na našo ženstvenost. Ne vem, kaj nas je pripeljalo do tega, ampak v današnjem svetu pogrešam nežne, senzibilne ženske.”

Foto: Osebni arhih

Je v vašem življenju kakšna ženska, ki jo še posebej občudujete?

Običajno je ženskam največja vzornica njihova mama in tako je tudi pri Hajdi Korošec Jazbinšek, ki pa jo je na žalost lani izgubila. “Sicer pa je lastnost, ki jo najbolj občudujem pri ženskah, iskrenost, ki je v današnjem svetu, polnem pretvarjanja, že prava redkost.”

Niki Kovač je največja vzornica njena babica Vera. “Ona vedno poskrbi, da se v njeni družbi vsi dobro počutijo. Naučila me je, da je treba vedno skuhati malo več, da lahko za večerjo gostiš še kakšnega gosta,” pravi in pove, da je od nje prevzela odprtost in željo po ustvarjanju skupnosti.

Foto: Instagram @rebekadremelj

Vsaka ženska ima neko supermoč, ki je vredna občudovanja, samo moramo si jo upati izraziti!

Alenka Ružič Jovović

“Neke vzornice nimam, ampak občudujem vse ženske, ki se zavedajo svojih sposobnosti, ki znajo v prvi vrsti poskrbeti za svojo družino, ki znajo bit čustvene, empatične in ljubeče, hkrati pa se ne bojijo udariti po mizi in jasno postaviti meje,” pa je odločna Rebeka Dremelj.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close