Slovenska oblikovalka v Miamiju prejela to prestižno nagrado

07. november 2023

Slovenska oblikovalka v Miamiju prejela to prestižno nagrado

07. november 2023
Foto: Instagram @larabohinc

Industrijska oblikovalka Lara Bohinc, ki sicer dela in živi v Londonu, je zmagovalka letošnjega oblikovalskega natečaja Miami Design District.

Gre za instalacijo funkcionalnih skulptur, ki uresničujejo vizijo trajnostnega urbanega življenja, ki ustvarja javne prostore, kjer ljudje in narava harmonično sobivajo. Zmagovalni koncept z imenom Utopija predstavljajo instalacije, ki so videti iz drugega sveta.

Foto: Instagram @bohincstudio

Narejene iz plute in so predstavljene po celotnem umetniškem območju Design District v Miamiju. Skulpture bodo obiskovalce pozdravljale tudi na vhodu mednarodnega sejma zbirateljskega oblikovanja, ki bo v Miamiju decembra.

Foto: Instagram @bohincstudio

Štiri instalacije z nepravilnimi, čebulastimi oblikami spominjajo na rastoče celične organizme in oblike življenja. Skulpture so prijazne in dinamične, ki s svojo prijazno, a skrivnostno prisotnostjo rastejo po okrožju. Barvite in na otip prijetne skulpture vključujejo zunanje sedežne garniture, mize in impozantne tri metre visoke svetlobne skulpture, ki so postavljene v bližino, da ustvarijo intimna in pomirjujoča počivališča.

Med drevesnimi vejami je razporejenih devetsto ptičjih hišic v obliki jajc, ki bodo zagotavljale barvito zavetje in senco živalim. V skladu s funkcijo ptičjih hišic je na tleh postavljena velikanska, dva metra visoka skulptura v obliki jajca, ki je namenjena igri najmlajšim.

Foto: Instagram @miamidesigndistrict
Foto: Instagram @bohincstudio

“Počaščena sem, da sem prejela nagrado Miami Design District’s Annual Design Commission. To je moje največje delo doslej in moje prvo javno delo. Proces ustvarjanja teh organskih in barvitih oblik je bil čudovit in resnično sem zadovoljna, ko vidim, da so zaživele na tako trajnosten način,” je nagrado v sporočilu za javnost komentirala Lara Bohinc.

Foto: Salone del Mobile

Lara se z živahnimi in pastelnimi odtenki pistacije, vode, sivke, češnjevega cveta in modre jajčne lupine poklanja arhitekturnim značilnostim Miamija, hkrati pa prinaša elemente igrivosti, funkcionalnosti in udobje na zunanjih površinah.

Skulpture so ustvarjene z okoljskim vprašanjem v mislih, saj je slovenska industrijska oblikovalka uporabila naravni, vodoodporni in okolju prijazni material. Narejene so namreč iz plute, ki izvira iz Portugalske, in izdelane s pomočjo 5D robotskega rezalnika.

Instalacija skulptur si lahko, v kolikor se boste potepali v sončnem obalnem mestu Floride, v živo ogledate do sredine leta 20024.

Foto: Instagram @bohincstudio
Foto: Instagram @bohincstudio
Foto: Instagram @bohincstudio

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close