Slovenki v vrhu produktnega oblikovanja

03. maj 2023

Slovenki v vrhu produktnega oblikovanja

03. maj 2023

Na letošnjem milanskem pohištvenem sejmu Salone del Mobile, ki združuje najboljše oblikovalce in znamke industrijskega in grafičnega oblikovanja, sta s svojo kreativnostjo navdušili Nika Zupanc in Lara Bohinc.

Nika Zupanc že več kot desetletje velja za eno najbolj nadarjenih produktnih in notranjih oblikovalk na svetu. Ustvarila je številke izdelke, ki so postali ikonični in so prejeli številne nagrade. Na letošnjem milanskem pohištvenem sejmu je predstavila kar štiri kolekcije.

Foto: Moooi

Za znamko Driade je oblikovala s pop kulturo navdahnjeno kolekcijo Melt Me. Kolekcijo keramičnih izdelkov sestavljajo škatlica za nakit, majhno ogledalo, sladkornica in krožnik.

“Navdih jemlje povsod, od slikarskih tehnik airbrush do estetike emojijev iz naših telefonov, hkrati pa se igra z vizualnimi elementi, ki že tvorijo zelo močan del naših mentalnih vizualnih svetov,”

je kolekcijo opisala Nika.
Foto: Salone del Mobile
Foto: Salone del Mobile
Foto: Salone del Mobile

Za znamko Queeboo, za katero je Nika oblikovala slovite luči v obliki češenj, nadaljuje z zgodbo ikonične pentlje, ki jo je tokrat umestila v dizajn stenskega ogledala.

Nika je za znamko Alessi oblikovala kolekcijo dodatkov za kuhinjo v sklopu kolekcije Ars Metallica, ki jo je italijanska znamka predstavila v Milanu in katere del so bila dela številnih svetovno znanih oblikovalcev s Philippom Starckom na čelu. Nikina kolekcija, ki vključuje pladenj, etažer, posodo za vino in skledo, je bila izdelana s starodavno tehnologijo struženja kovin.

Foto: Instagram @nikazupanc
Foto: Instagram @nikazupanc

V Milanu je predstavila tudi vnovično sodelovanje z znamko Moooi, za katero je oblikovala počivalnik Knitty Lounge Chair. Počivalnik se ponaša z vzorcem košaraste pletenine, oblazinjenim s pleteno tkanino, ki ustvarja edinstveno mešanico velikosti vzorca na eni strani ter udobja in mehkobe na drugi. Navdih zanj so bile velikanske ladijske vrvi, na voljo pa so štirje prefinjeni pastelni odtenki.

Foto: Moooi
Foto: Moooi

V Milanu je navdušila tudi Lara Bohinc. Lara, ki živi in ustvarja v Londonu, je pričela svojo umetniško pot kot oblikovalka nakita, kasneje pa se je usmerila na oblikovanje pohištva in dodatkov za dom. V italijanski metropoli je predstavila svojo kolekcijo keramičnih izdelkov za znamko Driade.

Foto: Salone del Mobile

Kolekcijo Peaches zaznamujejo gladke krivulje in čutne površine, ki predstavljajo slavljenje ženskosti in ženskih oblik. Vsak kos predstavlja žensko postavo, izraženo s telesnimi oblikami, čutnimi polkrogi, svetlečimi kroglami in gladkimi linijami.

Vaza Hedy (Foto: Salone del Mobile)

Vaza Hedy je poimenovana po avstrijski Hedy Lamarr, avstrijski igralki in izumiteljici, ki se je v zgodovino znanosti zapisala z izumom tehnologije sodobnega brezžičnega omrežja. Navdih za vazo Emmeline Tall vase je bila britanska aktivistka in političarka Emmeline Pankhurst, medtem ko šatujica Amelia Box uteleša duh ameriške letalke Amelije Earhart, prve ženske, ki je z letalom obkrožila svet.

Foto: Salone del Mobile

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close