Šokirana mama na spletu našla hčerine razgaljene slike

01. julij 2021

Šokirana mama na spletu našla hčerine razgaljene slike

01. julij 2021

Na družabnih omrežjih pogosto najdemo ljudi, znance, katerih profile z veseljem pogledamo in se informiramo o njihovem življenju. Toda kako bi odreagirali, če bi na spletu našli profil vaše hčere, ki objavlja razgaljene fotografije?

To se je zgodilo eni od uporabnic foruma. “Včeraj si odprem Instagram račun. Iščem prijatelje, znance in sorodnike. Hčerka mi vedno zatrjuje, da družbenih omrežij ne uporablja. Pa mi po ne vem kakšnem ključu Instagram predlaga nekoga s hecnim imenom. Kliknem na uporabnika, notri pa slike moje hčerke napol razgaljene, z raznimi pohujšljivimi zapisi pod fotografijo, vse precej kurbirsko. Od šoka me je skoraj sezulo!”  svoj zapis začne šokirana mama. 

Hčerin profil ima približno tri tisoč sledilcev, večinoma moških, ki se norčujejo iz njene postave. S hčerko, ki je stara petnajst let, bi se zelo rada pogovorila, toda ne ve, kako pristopiti k njej, da ta ne bi razumela pogovora kot napad. 

Profimedia

Na eni strani seveda želimo, da je naš otrok samozavesten, da se dobro počuti v svoji koži in uživa v svojih interesih in hobijih, kot so tudi moda in makeup. Toda obenem želimo, da se najstnik zaveda, da take fotografije lahko prinesejo neprijetne posledice. Četudi namreč slike izbriše, se te lahko kadarkoli spet pojavijo, saj jih je morda kdo shranil ali pa se hranijo v arhivu. 

Pogovor brez obsojanja

Namesto da bi vodili pogovor, morajo starši otroka poslušati in ga ne smejo obsojati. K pogovoru pristopite radovedni, vprašajte zakaj gre, zakaj se otrok odloči za take fotografije. Otrok mora začutiti, da mu boste priskočili na pomoč, če jo bo potreboval in da ga podpirate in ne zasmehujete. 

Najstniku je potrebno povedati, kaj je ustrezno vedenje in kakšna je pravilna uporaba družabnih omrežij in kaj ni njihovi starosti primerno. Pri tem jih ne smemo spravljati v stisko ali jim dajati občutka, da niso dovolj lepi, pametni, bogati, simpatični, da bi bile njihove slike lahko objavljene in nagrajene s komentarji in všečki. Najstniška leta so težavna in svojo nizko samozavest želijo dvigniti s selfiji, provokativnimi slikami in objavami, ki bi jih prinesla pozornost in občudovanje. 

Profimedia

Predstavite nevarnosti 

Gotovo številni najstniki ob omembi nevarnosti, ki prežijo na spletu, le zavijejo z očmi, toda opozorite jih, da so še kako resnične. Še toliko bolj pa za mlada dekleta, ki objavljajo kočljive fotografije. Poudarite pomembnost varne uporabe interneta in zasebnosti na spletu. Predlagajte na primer, da svoj Instagram profil ostane zaseben.

Samozavest in samosprejemanje

Naučite svojega otroka, da se ima rad tak, kot je in ne tak, kot je videti pod določenim kotom in pod določenim filtrom. Dajajte komplimente glede dejanj, vedenja in karakternih značilnosti otroka, ne pa na videz. Kljub temu pa o videzu govorite pozitivno – ne komentirate teže otroka, sebe ali drugih, saj bo vaš otrok vaše komentarje apliciral nase. 

Profimedia

Vzpodbujajte, da razvije svojo osebnost

Včasih najstniki objavijo provokativne fotografije, saj to počnejo njihovi vrstniki. Ljudje se namreč popolnoma nevede začnejo primerjati z drugimi uporabniki družabnih omrežij in se počutijo grde, manjvredne in nepomembne, če določenemu trendu ne sledijo. Otroka zato vprašajte, kakšen vtis želi pustiti na ljudi, ki ji sledijo – ali želi, da jo ljudje dojemajo kot provokativno ali kaj drugega? 

Style. Več novic

New Report

Close