Spite v hladnem ali toplem prostoru?

28. september 2023

Spite v hladnem ali toplem prostoru?

28. september 2023
Foto: Pexels

Raziskave so pokazale, da je najbolj zdravo spati v …

Vsak potrebuje dolg in prijeten spanec. Ne glede na to, ali spimo v temnem prostoru, sobi, ki je hladna kot led, ali da se odkrijemo, čeprav je poletje na vrhuncu, so raziskave dale jasen odgovor. Za nas i naš metabolizem je vsekakor najbolje, da je temperatura v prostoru, kjer spimo, nižja.

Študije so pokazale, da spanje v hladnem prostoru lahko izboljša delovanje metabolizma, tudi če se ne gibamo dovolj, saj telo kuri kalorije tudi med spanjem. Spanje pa je najboljša regeneracija za telo, več in boljše spite, več melatonina (hormon, ki uravnava naš bioritem) proizvaja naše telo. Ko je hladno, tudi lepše spimo.

Foto: Unsplash

Še bolj zdravo pa je …

Poleg tega pa so raziskave tudi pokazale, da je najbolj zdravo spati tako, da celotno telo pokrijemo z odejo, odkrito pa pustimo le glavo.

Medtem ko je celotna dolžina telesa topla, glava namreč ostaja hladna, kar zagotavlja enakomerno temperaturo. Ko spimo, se temperatura telesa naravno zmanjšuje, zato je normalno, da nam je hladno, kadar se zbudimo sredi noči, tudi poleti.

Če spite v pižami, ne oblačite spodnjega dela. Če spite z dolgimi rokavi, poskusite spati v kratki majici. V vsakem primeru ni potrebe, da se za spanje oblečete v sloje.

Priporočamo tudi, da zmanjšate temperaturo v svoji spalnici, preden se uležete v posteljo, vaša telesna temperatura bo hitro padla in lažje boste zaspali.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close