Veste, kako se pred spanjem umiriti?

08. avgust 2023

Veste, kako se pred spanjem umiriti?

08. avgust 2023
Foto: Pexels

Veste, kako se pred spanjem umiriti?

08. avgust 2023
Foto: Pexels

Zaradi hitrega življenjskega tempa, skrbi in pretiranega razmišljanja, so nemirnost pred spanjem, nekvaliteten počitek in nespečnost vse prej kot redki pojavi. Preverite, kako si lahko pomagate.

Noč je čas, ko si spočijemo um in telo, se umirimo in si naberemo energijo za prihajajoči dan, a nemalokrat je to lažje reči kot storiti. Če je naš vsakdan pester, intenziven in naporen, sestavljen iz opravljanja nalog od jutra do večera, se težko potopimo v spanec, nujno potreben za normalno delovanje.

Pogosto v mislih analiziramo naloge, ki jih moramo opraviti naslednji dan, s čimer si glavo polnimo s skrbmi in obveznosti. Kljub temu pa obstajajo načini, ki pomagajo, da se pred spanjem umirimo, preprečimo nespečnost in se kvalitetno spočijemo.

Sproščujoča kopel

Topla kopel pred spanjem je eden izmed načinov za umiritev in upočasnitev telesa. Toplota vode namreč poviša toploto telesa in pomaga pri nastajanju melatotnina, hormona spanja, sprošča mišice in lajša telesne bolečine. Učinkovita je tudi za sprostitev misli.

Foto: Pexels

Redna spalna rutina

Pred spanjem počnite iste stvari, s čimer si boste ustvarili rutino, možgani pa bodo vaše početje prepoznali kot vzorec in se ob početju sčasoma začeli sproščati ter pripravljati na spanje. Rutina je koristna za otroke in odrasle, lahko pa je povsem preprosta – topla prha, branje, skodelica čaja … Pomembno je le, da ste dosledni.

Vodenje dnevnika

Zapisovanje lastnih misli in občutkov z namenom, da bi jih boljše razumeli, je koristno za soočanje s stresom, depresijo in tesnobnostjo. Prav zato je vodenje dnevnika ena izmed priporočljivih dejavnosti pred spanjem. Če svoje misli in ideje zapišete na papir pred spanjem, je verjetnost, da boste hitreje zaspali, večja. Pisanje dnevnika namreč ustvarja psihološki občutek miru in omogoča sprostitev pred spanjem.

Foto: Pexels

Pisanje seznama opravkov

Ustvarjanje seznama opravkov za naslednji dan vam bo gotovo pomagalo lažje zaspati, obenem pa omogočilo jutro brez stresa. Pomagalo bo umiriti misli in zmanjšalo pritisk ob razmišljanju o vsem, kar morate naslednji dan storiti.

Foto: Pexels

Magnezij

K umiritvi duha in telesa pred spanjem bo prispeval tudi večerni vnos magnezija. Uživanje magnezija pred spanjem lahko namreč pomaga telesu, da se sprosti, saj magnezij zmanjšuje stres in navsezadnje pripomore k mirnejšemu in daljšemu spancu. Znanstvene raziskave so pokazale, da več kot 60 odstotkov odraslih v telo ne vnese dovolj magnezija, kar lahko prispeva k tesnobi in težavam s spanjem.

Foto: Pexels

Za umirjanje pred spanjem vsekakor ni priporočljiva tudi uporaba pametnega telefona in stroga dieta, saj boste težko zaspali, če boste lačni.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close