To je najboljši spalni položaj za vaše zdravje

15. julij 2023

To je najboljši spalni položaj za vaše zdravje

15. julij 2023
Foto: Pexels

Spanje na levi strani naj bi bilo najboljše za naše zdravje, če je nedavni viralni TikTok video resničen. Kaj pa pravijo strokovnjaki?

V nedavno objavljenem videu na TikToku, ki je kmalu postal viralen, Ali Ramadan, strokovnjak za zeliščno prehrano, poudarja prednosti spanja na levi strani. Pravi, da je za zdravje prebave pomembno, da spimo na levi strani, spanje na desni strani pa ima pozitivne učinke za srčne bolnike.

“Ko spimo na levi strani, želodec in želodčni sokovi ostanejo nižje od požiralnika,” kar lahko pomaga pri zgagi in prebavnih motnjah. “Prav tako zmanjša pritisk na hrbet in je idealen način spanja za nosečnice.”

Foto: Pexels

Toda ali je to, kar govori Ali, resnica? Bo spanje na levi strani res izboljšalo vaše zdravje? Martin Seeley, strokovnjak za spanje in izvršni direktor podjetja Mattressnextday, pravi, da lahko spanje na levi strani nudi številne koristi za zdravje in dobro počutje, vključno z naslednjimi:

  • Izboljšana prebava: spanje na levi strani lahko spodbudi prebavo. Gravitaciji namreč omogoči olajšanje pretoka hrane iz želodca v tanko črevo, kar lahko pomaga pri pravilni prebavi in zmanjša verjetnost refluksa kisline in zgage.  
  • Zmanjšano smrčanje: posameznikom, ki smrčijo pomaga ublažiti težave. Spanje na levi strani namreč pomaga ohranjati odprte dihalne poti, kar zmanjša smrčanje in omogoča boljše dihanje med spanjem.
  • Izboljšana limfna drenaža: spanje na levi strani olajša pravilen pretok limfne tekočine in podpira limfni sistem, ki pomaga pri izločanju toksinov in odpadnih snovi iz telesa.  
  • Lajšanje zgage: spanje na levi strani pomaga pri zgagi, saj omogoča, da je položaj želodca nižje od požiralnika, kar zmanjša možnosti, da bi želodčna tekočina pritekla nazaj v požiralnik.
  • Izboljšana cirkulacija: prekrvavitev, zlasti vitalnih organov, kot so jetra, srce in ledvice, se lahko izboljša s spanjem na levi strani, saj ta položaj omogoča boljši pretok krvi in zmanjša pritisk na te organe, kar koristi splošnemu zdravju srca in ožilja.
  • Večje udobje med nosečnostjo: tudi nosečnicam se pogosto priporoča spanje na levi strani, saj se tako izboljša prekrvavitev maternice in otroka, zmanjša pritisk na jetra in preprečuje, da bi maternica pritiskala na spodnjo votlo veno, ki prenaša kri iz spodnjega dela telesa v srce.
Foto: Pexels

Kljub temu pa znanstveniki na splošno priporočajo spanje na hrbtu, imenovano ležeči položaj, ki omogoča optimalno poravnavo hrbtenice, kar zmanjšuje verjetnost nastanka bolečin v hrbtu in vratu. Prav tako ohranja odprte dihalne poti, spodbuja pravilno dihanje in zmanjša tveganje za smrčanje ali apnejo v spanju, motnjo dihanja, ki se pojavi, ko se dihanje med spanjem za nekaj časa ustavi.

Martin Seeley pa opozarja, da ležeči položaj ni primeren za vsakogar. “Posameznikom z določenimi zdravstvenimi težavami, kot so apneja med spanjem in smrčanje, se lahko priporočijo tudi alternativni položaji za spanje ali posebni vzglavniki. Poleg tega imajo individualne želje glede udobja pomembno vlogo pri določanju najboljšega položaja za spanje.”

Avtor
Piše

T. K.

Style. Več novic

New Report

Close