Zakaj bi vsak potreboval prehranskega terapevta

29. september 2022

Zakaj bi vsak potreboval prehranskega terapevta

29. september 2022
Foto: Studio Firma / Stocksy United

Nekdanja odbojkarica na mivki Simona Fabjan, ki je pred nekaj leti po zaključku športne kariere postala prehranska terapevtka, meni, da bi moral vsak imeti podporo treh strokovnjakov s področja zdravja.

Hrana je bila že od nekdaj strast Simone Fabjan. Prehransko svetovanje jo je zanimalo že pred športno kariero, zato je vesela, da se je lahko tega lotila resneje.

Nekateri ji pravijo nutricionistka ali dietetičarka, a sama ima najraje naziv prehranski trener ali pa kar prehranska terapevtka. A kaj pravzaprav počne prehranski terapevt?

Prehranska terapija se za razliko splošnih načel prehranskih smernic osredotoča zgolj na posameznika. Prehranski terapevt na osnovi poglobljene analize simptomov in povezav med prirojenimi lastnostmi posameznika, življenjskim slogom ter dejavniki iz okolja, odkriva možne prehranske vzroke za težave posameznika. Gre za postopen proces, ki upošteva individualne potrebe in zmožnosti klienta za spremembo njegovega življenjskega sloga.

“Dietetik v resnici ne deluje na enak način kot prehranski terapevt. Da ti da neka priporočila, potem pa si prepuščen sam sebi. Ampak prehrano je zelo težko spremeniti in pri tem potrebuješ neko podporo,” razlaga Simona in ob tem dodaja, da ima ravno zato sama raje naziv prehranski trener, predvsem zaradi svoje športne preteklosti.

“Kot igralka sem morala imeti trenerja ves čas ob sebi. Preden sem denimo osvojila spodnji odboj, sem potrebovala 1000 ponovitev. Tukaj je isto – ni dovolj, da osebi rečemo, naj jé več zelenjave, saj to vsi vemo. Da pa človeka streniraš glede na njegovo življenje, je pa nekaj povsem drugega.”

Foto: Klemen Razinger

Prebavno zdravje = zdravje celotnega organizma

Simona je trenutno tudi ambasadorka programa Donat Imuno (zajema zdrave jedilnike, nasvete za gibanje, nasvete za obvladovanje stresa, vse skupaj pa je podkrepljeno z vsakodnevnim pitjem naravne mineralne vode Donat), pri čemer poudarja izjemno pomembno vlogo našega črevesja.

Glavna naloga črevesja namreč ni samo prebava, ampak je temelj našega imunskega sistema. “Imunski sistem ščiti organizem pred virusi ter bakterijami in je odgovoren za uravnavanje tihih kroničnih vnetij, ki povzročajo številne novodobne bolezni. Izboljšanje in ohranjanje prebavnega zdravja je prvi korak k zdravju celotnega organizma.”

Foto: Klemen Razinger

In smo ponovno pri prehrani.

“Prehrana je zelo dober podpornik našega telesa, poleg vadbe in stresa pa je najpomembnejši epigenetski faktor. Vsak ima v sebi neke določene genske predispozicije za bolezni, vendar ni nujno, da se bo to aktiviralo,” razlaga Simona in dodaja, da veliko bolezni nastane zaradi pomanjkanja določenih hranil.

“S prehrano lahko dejansko olajšamo simptome marsikaterih bolezenskih stanj, oziroma jih spravimo v remisijo in v tem smislu se lahko prehrano uporablja kot dodatno terapijo. Je zelo pomemben del sestavljanke pri zdravljenju bolezni.”

Foto: Unsplash

Kako je videti delo prehranske terapevtke?

A kot je omenila že Simona sama, je prehrano zelo težko spremeniti, oziroma izboljšati. Ravno zato predlaga pomoč prehranskega terapevta, ki bo vse skupaj olajšal.

“Prvi korak je posvet in pregled anamneze, kakšno je bilo stanje v otroštvu, kakšen življenjski stil ima klient, kakšna je spalna higiena, kakšno hrano uživa. Res gremo v podrobnosti in globoko v zgodovino, saj se bolezen ne pojavi z danes na jutri, ampak se lahko vse skupaj začne že 10, 20 let nazaj. Začnemo iskati, kaj so tisti glavni vzroki.” Eden od vzrokov za slabše zdravje so lahko denimo tudi antibiotiki v otroštvu.

“Potem glede na vse to prilagodimo prehrano, pogovorimo se o prehranskih dopolnilih, pri čemer stremim k temu, da klienta ne obremenim preveč. Nočem namreč, da se začne vse vrteti okrog hrane, zato skušam hrano vključiti v NJIHOVO življenje.” Simona nato spremlja napredek. Da so opazne prve spremembe, je potrebnih od 4 do 6 tednov.

Sledi prilagajanje prehranskega načrta in nove rešitve. “Sestajanje s klientom poteka po dogovoru, vse je odvisno od želja klienta, predvsem, če si ob ureditvi prehrane želi še izgube telesne teže.” Okvirno pa na približno 14 dni preverjajo, kakšno je stanje.

Foto: Pexels

Cena? Okrog 300 evrov.

Pomoč prehranskega terapevta stane okrog 300 evrov, cena pa zajema celotno obravnavo, od prvega do zadnjega srečanja, vključno s prehranskim načrtom in budnim spremljanjem terapevta.

A če bi bilo po Simonino, bi bila ta podpora vključena v zdravstveno zavarovanje. Vključno s psihoterapijo, kar bi se ji zdela sanjska kombinacija. “Moja vizija je, da bi telo podpirali iz vseh kotov.”

“Menim, da bi moral vsak ob rojstvu na svoji zdravstveni kartici imeti psihoterapevta, prehranskega terapevta in zdravnika, ki bi podpiral fizično zdravje. Pa ne bi bilo nobenih kroničnih bolezni,”

je zaključila v smehu.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close