Preverite, kaj vse potrebujete za udoben spanec na letalu

28. julij 2023

Preverite, kaj vse potrebujete za udoben spanec na letalu

28. julij 2023
Foto: Pexels

Za vas nekaj znanstveno podprtih nasvetov, kaj vse potrebujete s seboj na letalu, da boste lahko udobno spali.

Spanje na letalu je resnična težava: nedavna raziskava je pokazala, da je tega sposobnih le 5 odstotkov potnikov.

Toda ali je spanje na višini 10 tisoč metrov v zraku za preostalih 95 odstotkov nemogoče? Ali pa obstajajo ukrepi, ki jih lahko izvedemo, da bi spremenili svojo usodo in na letalu dejansko spali dlje kot 10 patetičnih minut? Martin Seeley, izvršni direktor in strokovnjak za spanje pri podjetju MattressNextDay je za Glamour povedal, da ja.

Foto: Unsplash

Začetek vaše poti naj se začne s tem pomembnim korakom: v ročno prtljago je treba spakirati par udobnih in toplih nogavic, priporoča Seeley. Morda se zdi trivialen ukrep, vendar je znanost pokazala, da lahko ohranjanje toplote nog z nošenjem posteljnih nogavic korenito izboljša kakovost vašega spanca.

V neki študiji je bilo število nočnih prebujanj 7,5-krat manjše v skupini preiskovancev, ki so nosili nogavice, v primerjavi s skupino, ki nogavic ni nosila.

Med drugimi dodatki v vašem letalskem spalnem kompletu naj bo tudi maska za oči, ki bo preprečevala svetlobo iz različnih virov. Seeley priporoča, da poiščete masko, ki je izoblikovana za oči, saj tista standardna, ki jo običajno dobite na daljših letih, ni dovolj.

Foto: Pexels

Tretji predmet, ki ga morate spakirati, je potovalni vzglavnik iz spominske pene. Čeprav je ta mala mehka blazina nekoliko večja, bo poskrbela za pravo domače udobje, ko bo čas, da se potopite v spanec. Če si res ne morete privoščiti, da bi s seboj nosili blazino, poskusite nositi velik šal iz mehkega materiala, kot je kašmir, ki ga lahko zložite kot provizorično blazino za let.

Foto: Pexels

Morda niste pomislili še na en predmet, in sicer na slušalke za dušenje hrupa, da lahko utišate običajen hrup, ki je prisoten na letalu. Seveda vam brezžične slušalke lahko dobro služijo v vsakdanjem življenju, vendar glede na to, da imajo navado, da med premikanjem padejo ven in da se lahko zlahka ujamejo v tesnem prostoru pod letalskim sedežem, to ni najboljša izbira za letenje, svetuje Seeley.

Za dodatno izboljšanje spanca si prenesite zvok belega šuma, ki si ga boste predvajali med letenjem. Številne študije so pokazale, da beli šum pomaga pri globokem spancu.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close