Viralni TikTok trend, ki ga nikakor ne bi smeli preizkusiti

10. julij 2023

Viralni TikTok trend, ki ga nikakor ne bi smeli preizkusiti

10. julij 2023
Foto: Instagram

Viralni TikTok trend, ki ga nikakor ne bi smeli preizkusiti

10. julij 2023
Foto: Instagram

Zamrzovanje sončne kreme? Morda se sliši mamljivo, a vam prakticiranje tega nesmiselnega trenda vsekakor odsvetujemo.

Zaščita pred soncem je zelo pomembna za zdravje in kožo, krema za sončenje pa je obvezen izdelek, od katerega se poleti ne ločimo. Vsi dermatologi opozarjajo na škodljivost sončnih žarkov in če vas je vsaj enkrat opeklo sonce, veste zakaj.

To ni ravno prijetna izkušnja, poleg tega pa je tudi nevarna. Kreme za sončenje so torej ključnega pomena pri zaščiti pred soncem. Pred kratkim pa se je začela razprava o triku s TikToka, ki je pravzaprav zelo škodljiv in neučinkovit.

Izguba učinkovitosti

Trend narekuje, da kremo za sončenje zamrznemo v modelčke za led, da bi dosegli osvežujoč učinek, vendar to nikakor ni priporočljivo. Zamrzovanje kreme za sončenje lahko povzroči izgubo njene učinkovitosti. Sestavine, ki sestavljajo kremo, se lahko pri nizkih temperaturah spremenijo, kar lahko zmanjša njihovo sposobnost zaščite pred soncem.

Ko krema zamrzne, se lahko molekule spremenijo, kar lahko poruši strukturo izdelka in vpliva na njegovo sposobnost blokiranja škodljivih UV žarkov. Posledično lahko zamrznjena krema nudi manj zaščite pred soncem, kot je navedeno na embalaži.

Foto: Instagram

Neenakomeren nanos

Sončne kreme so pravzaprav emulzije, ki držijo vse sestavine skupaj. Ko je krema zamrznjena, se molekule ločijo. Zamrzovanje kreme za sončenje ustvari kristale, ki spremenijo teksturo izdelka. To lahko povzroči neprijeten občutek pri nanosu, saj se bo krema težje razporedila po koži.

Poleg tega lahko spremembe konsistence vplivajo na neenakomeren nanos izdelka, kar lahko povzroči nezadostno zaščito na določenih predelih kože.

Foto: Instagram

Varnostno tveganje

Poleg tega, da je neučinkovita, lahko zamrznjena krema za sončenje predstavlja tudi varnostno tveganje. Če krema vsebuje vodo ali alkoholne sestavine, obstaja možnost, da vam v stiku s soncem povzroči opekline. Krema za sončenje vsebuje sestavine, ki so bile izbrane in testirane za optimalno zaščito pred soncem. Zamrzovanje kreme pa lahko povzroči izgubo stabilnosti teh sestavin.

Molekularne spremembe, ki jih povzroči zamrzovanje, lahko zmanjšajo učinkovitost sestavin, kot so sončni filtri ali antioksidanti. To lahko povzroči zmanjšanje zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki in poveča tveganje za poškodbe kože.

Foto: Instagram

Čeprav se torej zmrzovanje kreme za sončenje morda sliši mamljivo, vam prakticiranje tega TikTok trenda vsekakor odsvetujemo.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close