Žalosten razlog, zakaj nekateri ne morejo spati v tišini

28. julij 2023

Žalosten razlog, zakaj nekateri ne morejo spati v tišini

28. julij 2023
Foto: Unsplash

Žalosten razlog, zakaj nekateri ne morejo spati v tišini

28. julij 2023
Foto: Unsplash

Psihologi razkrivajo žalosten razlog za tem, zakaj nekateri potrebujejo beli šum, da lahko zaspijo. Ste med njimi?

Težave s spancem niso nič novega ali nenavadnega, mnogi pa se s tem spopadajo s predvajanjem različnih šumov, ki jim pomagajo zaspati. A pred nedavnim je uporabnik TikToka razkril, da je to pogost trik tistih, ki imajo težave z duševnim zdravjem.

To, da ne moreš zaspati brez hrupa v ozadju, je zelo pogosto pri številnih težavah z duševnim zdravjem,” je v besedilu na zaslonu v videoposnetku zapisal uporabnik TikToka DCLAnxiety. “[To je] travmatični odziv na težave z zapuščenostjo,” je dejal in nadaljeval, “hrup prevara možgane, da mislijo, da ne spite sami!”

@dlcanxietyworldwide My therapist told me: Not being able to fall asleep without background noise, is extremely common with many mental health issues and is a trauma response to abandonment issues, the noise tricks your brain into thinking you aren’t falling asleep alone! If you can relate to this, maybe this account can help. anxiety #mentalhealth #mentalhealthawareness #anxious #therapy #therapist ♬ original sound – DLCAnxiety

Če se vam to zdi znano, zagotovo niste sami – videoposnetek ima več sto tisoč všečkov in komentarjev ter skoraj 10 milijonov ogledov. In po mnenju psihologov je na tem zagotovo nekaj resničnega.

Psihologi pravijo, da gre pri hrupu v ozadju pogosto za izogibanje negativnim čustvom v vseh delih dneva, ne le takrat, ko spimo.

Če ste oseba, ki potrebuje v ozadju prižgano glasbo ali televizijo, da lahko počne pravzaprav karkoli, se po mnenju psihologov verjetno izogibate svojim čustvom. “Dejansko svojo pozornost do maksimuma napolnimo z drugimi dražljaji, da nam ne bi ostala sredstva za stvari, ki se jim poskušamo izogniti,” je v članku za HuffPost navedla terapevtka Juulia Karlstedt.

Foto: Pexels

Psihologi pravijo, da s tem do neke mere ni nič narobe. “Nobena strategija spoprijemanja s stresom ni dobra ali slaba,” je dejala Karlstedtova. “Tudi odvračanje pozornosti ima lahko svoj čas in prostor, ko je koristno.”

Ključno pa je, da poskrbite, da bodo vaša čustva na splošno še vedno prisotna in da se boste z negativnimi čustvi spopadali, namesto da bi jih popolnoma ignorirali. Psihologinja Jenna Carl pravi, da “nenehno odvračanje pozornosti od neprijetnih misli ali izogibanje le-tem lahko okrepi tesnobo, ki je v ozadju teh misli”.

Foto: Pexels

Če vam torej glasba pomaga, da zaradi tesnobe na delovnem mestu ne izbruhnete v solze, je to odlično – dokler imate prostor za svoja čustva, ko ste doma. Vendar se je izkazalo, da so spalne navade nekoliko bolj zapletene.

Znanstveniki pravijo, da spanje ob hrupu iz ozadja ni koristno, razen če gre za pravo vrsto hrupa. Podatki kažejo, da če se odpravite spat ob belem šumu, vam to dejansko ne pomaga zaspati ali ostati v spanju. Vendar, kot je v videoposnetku pojasnil nevroznanstvenik dr. Ben Rein, spanje s hrupom v ozadju ni povsem brez koristi.

@dr.brein Is sleeping with white noise better than silence? What does your brain prefer? #sleep ♬ Find Your Inner Self-Meditation – Red Blue Studio

“Biološko gledano je verjetno najboljši scenarij spanje v popolni tišini,” je dejal Dr. Rein. Težava je seveda v tem, da skoraj nihče od nas ne živi v kraju, kjer bi bila popolna tišina vsaj približno mogoča – in tu se pokažejo prednosti spanja s hrupom v ozadju.

“Stvari, kot so mimoidoči avtomobili, glasni sosedje, letala, so slabe, ker so nepredvidljive, lahko kadar koli spremenijo glasnost in vas prebudijo,” je pojasnil Rein. “Če se torej ponoči soočate s temi nepredvidljivimi zvoki, vam lahko neprekinjen hrup, kot je beli šum, pomaga bolje spati, saj te zvoke prikrije.”

Foto: Unsplash

Če pa ste tip, ki spi ob prižgani televiziji, imate smolo. “Ugibajte, kaj je še nepredvidljiv hrup – to je spanje ob prižgani televiziji. Tega ne počnite, tudi če je utišana,” je svetoval Rein. “Že samo svetloba z zaslona lahko škoduje vašemu spancu.”

Izklopite televizor, prižgite zvočni aparat in spočijte svoj oblegani um. Kar zadeva osamljenost? Na žalost bomo morali počakati, da znanost najde zdravilo za to človeško stanje.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close