Sproščujoča kopel je vse, kar potrebujemo ob koncu dneva!

14. november 2022

Sproščujoča kopel je vse, kar potrebujemo ob koncu dneva!

14. november 2022
Foto: Unsplash

S tem, ko nekaj svojega časa namenite sami sebi, lahko bistveno izboljšate psihično in fizično zdravje svojega telesa. 

Zato je pomembno, da si vsak dan vzamete nekaj minut in jih posvetite sprostitvi. Odličen način sproščanja je na primer kopel, ki ima tudi številne zdravstvene koristi. Kopel je prav tako bolj sproščujoča od tuširanja. 

Naštevamo tri razloge, zakaj naj kopel postane del vaše tedenske rutine. 

1. Počitek za možgane

Jasno je, da je bistvo tople kopeli fizičen počitek po napornem dnevu ter umiritev, a čas, ki ga porabite za takšno sprostitev, lahko pozitivno vpliva tudi na vaš um, ne samo na telo. Ležanje v kopeli namreč spodbuja proizvodnjo serotonina, torej hormona sreče.

Posledično boste tudi res sproščeni, bolje razpoloženi, pa tudi bolje pripravljeni na stresne situacije, s katerimi se boste morda srečali kasneje. 

Foto: Pexels

Trenutki miru, ki jih doživite med kopanjem, bodo blagodejno vplivali na vas, v vas vzbudili občutke sreče in pred spanjem se boste znebili negativnosti, ki se je nabrala čez dan. 

2. Boljši spanec

Hladen tuš zjutraj in vroča kopel zvečer sta odličen recept za hitro bujenje in sproščenost pred spanjem, ki dobro vpliva tudi na vaš spanec. Medtem ko ležite v topli kopeli, se vaša telesna temperatura dvigne, ko izstopite iz nje, pa močno pade in tako vzpodbudi nastajanje in sproščanje melatonina, hormona spanca, o katerem smo že pisali.

Po kopeli zmanjšajte nego telesa na minimum. Nanesite hranilno kremo ali mleko za telo, nato pa hitro v posteljo, preden se vaše telo zbudi.

Foto: Pexels

3. Je praktično vadba v leže

Glede na to, da toplota vode poveča prekrvavitev in spodbuja cirkulacijo, lahko poležavanje v kadi štejemo tudi za mini vadbo, saj v dvajsetih do tridesetih minutah dosežemo enak učinek kurjenja kalorij, kot če bi bili v savni.

Foto: Pexels

Nekatere znanstvene raziskave so pokazale, da so spremembe v pretoku in kroženju krvi podobne tistim, ki se zgodijo med vadbo, kar pa ne pomeni, da boste z ležanjem v topli vodi dosegli vse ostale učinke treninga, prav tako ne smete izpustiti obiska fitnesa.

Morda pa boste s podatkom, da lahko v topli kopeli kurite kalorije, dosegli večjo stopnjo sproščenosti in brez slabe vesti boste uživali v kopeli.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close