Je spanje s partnerjem dobro za vas?

21. julij 2022

Je spanje s partnerjem dobro za vas?

21. julij 2022
Foto: Pexels

Nekateri raje spije skupaj, drugi v ločenih spalnicah. Kaj o tem pravi znanost?

Ureditev spanja parov je pogosta vroča tema v odnosih. Ne glede na to, ali gre za sobno temperaturo, prižgan televizor ali položaj, v katerem spite, obstaja veliko možnosti za konflikt.

Vaš partner ima lahko drugačen urnik spanja, se ponoči premika ali še huje, smrči. Z vsemi temi morebitnimi zapleti se morda zdi, da je rešitev v ločenem spanju. Vendar pa nedavne raziskave kažejo, da se s skupnim spanjem morda splača potruditi, saj ima lahko spanje ob partnerju številne prednosti.

Da bi to preučili, so raziskovalci na Univerzi v Arizoni anketirali več kot 1000 delovno sposobnih odraslih iz jugovzhodne Pensilvanije. Vprašalniki so spraševali po ureditvi spanja – sam, s partnerjem ali z otrokom – utrujenosti, zaspanosti, koliko časa traja, da zaspi, zaznana kakovost spanja, težave s spanjem (npr. apneja v spanju), duševno zdravje in zdravje medsebojnega odnosa.

Foto: Pexels

Manj težav s spanjem

Kot pojasnjuje vodilni avtor Brandon Fuentes z oddelka za psihiatrijo na Univerzi v Arizoni: “Spanje z romantičnim partnerjem ali zakoncem ima velike koristi za zdravje spanja, vključno z zmanjšanim tveganjem za apnejo v spanju, resnostjo nespečnosti v spanju in splošnim izboljšanjem kakovosti spanja.” Druge posebne izboljšave spanja pri spanju z romantičnim partnerjem so vključevale: manjšo utrujenost, več časa za spanje, nekateri pa tako tudi hitreje zaspijo.

Poleg tega so tisti, ki so posteljo delili s svojim partnerjem, poročali o manjši anksioznosti, stresu in depresiji ter večjem zadovoljstvu z življenjem. Zdi se, da delitev postelje pomaga tudi razmerju preko večje socialne podpore in zadovoljstva v odnosu.

Foto: Pexels

Vendar pa rezultati niso bili zelo pozitivni za tiste, ki spijo ob otroku. Tisti, ki so delili posteljo z otrokom, so poročali, da so imeli manj nadzora nad svojim spanjem, so imeli večjo nespečnost, bili so izpostavljeni večjemu tveganju za apnejo v spanju in so poročali o večjem stresu.

Medtem ko ima lahko skupno spanje z otrokom koristi za otroka, se zdi, da ima to posledice za starše. Študija je tudi ugotovila, da so tisti, ki so spali sami, v primerjavi z drugimi načini spanja, poročali o večji depresiji, manjši socialni podpori ter nižjem zadovoljstvu z življenjem in odnosom.

Stisnite se skupaj v postelji

Le malo stvari je pomembnejših za naše fizično in duševno dobro počutje kot spanje in odnosi. Delitev postelje s partnerjem pa lahko pomaga obema.

Podobno kot odnosi na splošno ima tudi skupno spanje svoj delež potencialnih konfliktov in virov stresa. Čeprav jih zlahka opazimo, obstaja veliko koristnih vidikov delitve postelje z romantičnim partnerjem, ki so manj očitni. To je še en opomnik, kako pomemben je naš romantični odnos za naše dobro počutje in zadovoljstvo v življenju, pogosto na načine, ki se nam zdijo samoumevni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close