Ste vedeli, da je bikinke ustvaril avtomobilski inženir?!

12. junij 2023

Ste vedeli, da je bikinke ustvaril avtomobilski inženir?!

12. junij 2023
Foto: Instagram @haileybieber

Od čisto prve, kontroverzne različice, do statusa brezčasnega oblačila za na plažo – poglobimo se v fascinantno zgodovino in trajno privlačnost bikinijev.

Bikinke, dvodelne kopalke, namenjene prikazu lepote ženskega telesa, so že desetletja ikonični simbol mode na plaži. S svojim drznim dizajnom in nesporno privlačnostjo se je bikini skozi čas razvijal, podiral ovire in dal ženskam moč, da samozavestno sprejmejo svoje telo.

Ideja, da štiri trikotnike z vrvicami poveže v seksi oblačilo, se je rodila avtomobilskemu inženirju Louisu Réardu. Réard je leta 1946 vodil mamino trgovino s perilom v Parizu in se odločil, da bo ustvaril “najmanjše kopalke na svetu”. Ja, velikost (oziroma majhnost) je bila zelo pomembna.

Foto: Profimedia

“Bikini ni bikini, razen če ga je mogoče potegniti skozi poročni prstan,”

je povedal.
Foto: Profimedia

Prvič predstavljene na striptizeti

Kopalke je poimenoval po otočju Bikini, kjer so Američani preizkušali atomske bombe, saj naj bi imel bikini enak učinek, kot atomska bomba. Imel je prav. Ljudje so bili šokirani, a hkrati navdušeni.

A prave težave so se začele šele ob iskanju modela za predstavitev, kajti v tistih časih si jih nobena manekenka ni upala obleči. Po dveh mesecih neuspelega iskanja manekenke je Reard najel poklicno striptizeto Micheline Bernardini. 5. julija 1946 so bikini kopalke ugledale luč sveta na prireditvi ob znanem pariškem bazenu.

Foto: Instagram @camilacoelho

Simbol osvoboditve in opolnomočenja

Medtem ko so naletele na začetni odpor in bile v nekaterih državah celo prepovedane, so hitro pridobile priljubljenost med drznimi in samozavestnimi ženskami, ki so sprejele njihovo osvobajajoče bistvo. Nosile so jih slavne osebnosti, kot sta Brigitte Bardot in Marilyn Monroe, kar je še povečalo njihovo priljubljenost.

Bikini je namreč predstavljal simbol osvoboditve in opolnomočenja ter utelešal spreminjajoč se odnos do ženskega telesa in njihove pravice do svobodnega izražanja. Ženskam je omogočil, da so uživale v lastni lepoti in slavile svoje obline, s čimer je izpodbijal idejo, da morajo biti kopalke izključno funkcionalne in brez stila.

Foto: Instagram @chiaraferragni

Bikinke so velik hit še danes. Spremenila se je le tkanina. Prvotni bombažni popelin so nadomestili sodobni materiali z lycro, ki omogočajo svobodnejše gibanje in hitro sušenje.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close