Ste že slišali za skromno modo?

27. december 2022

Ste že slišali za skromno modo?

27. december 2022
Foto: Instagram

V začetku 20. stoletja je na sceno prišla “skromna moda”, ki je opisovala ženske, ki so se zaradi religioznih ali osebnih razlogov zakrivale. Sedaj pa se je to razvilo v ogromen trend.

Skromna moda je prerasla v enega najbolj povpraševanih sektorjev in je trenutno ocenjena na 277 milijard dolarjev, po ocenah pa naj bi do leta 2024 dosegla 311 milijard dolarjev, poroča State of the global economy report.

Velike znamke, kot sta Louis Vuitton in Max Mara, so med ramadanom in bajramom izdale skromne kolekcije, da bi popestrile svojo ponudbo in pridobile zaslužek tudi na muslimanskem občinstvu.

Najnovejši trendi so se pojavili na revijah Modest Fashion Week v Londonu, Istanbulu, Dubaju in pred kratkim v Riadu – prvič smo bili tudi priča temu, da je Halima Aden, prva manekenka s hidžab modo, dosegla status supermodela, preden je leta 2021 opustila manekenstvo, ker je menila, da to ogroža njena verska prepričanja.

Halima se je zdaj vrnila v modno industrijo pod svojimi pogoji, vendar so se sprožili bistveni pogovori o tem, kako skromna moda pravzaprav izgleda.

Torej, kaj je skromna moda?

Čeprav se videz in občutek skromne mode lahko razlikujeta od osebe do osebe, se na splošno nanaša na nošenje bolj pokrivnih oblačil – višje izreze, srajce z dolgimi rokavi, ohlapnejše kroje in prosto padajoče silhuete.

Nekateri skromni oblačilci morda menijo, da je pokrivanje telesa od glave do pet standard, medtem ko imajo drugi morda bolj sproščen pristop. “Skromna moda zame pomeni oblačenje na način, ki ne kaže vaše oblike telesa ali kože,” pravi modna in lepotna vplivnica Nasra Salah.

“Veliko ljudi omejuje skromno modo na muslimanke, vendar poznam veliko nemuslimank, ki se prav tako odločijo oblačiti skromno,” dodaja. “Prodreti v modno industrijo in ljudem razlagati svoje meje kot muslimanka – glede tega, kaj lahko in česa ne smem obleči, nikoli ni enostavno – in vedno je zanimivo slišati njihove odzive,” pravi Aisha A, ustvarjalka modnih vsebin.

“Mislim, da je zastopanost pomembna, ker tistim, ki morda nimajo nekoga, po katerem bi se lahko zgledovali, poveča samozavest, da lahko nosijo, kar jim je všeč, in spremenijo svoj slog, medtem ko se držijo svojih skromnih meja,” še dodaja.

Trendi, ki smo jih videli na Modest Fashion Weeku 2022

V Mandarin Oriental Al Faisaliah v Riadu je pravkar potekala osma izdaja Modest Fashion Weeka.

Tridnevni dogodek je pokazal resnično raznolikost skromne mode, od modnih revij do predstavitev stilov in panelnih razprav z poznavalci industrije. Nekateri ključni trendi, ki smo jih opazili, so vključevali pastelne odtenke, svetleče teksture, cvetlične potiske, gube in romantične silhuete, kot jih je turški oblikovalec Hicran Önal videl na modni brvi Miha Official.

Medtem je londonska znamka MTM Dresses predstavila elegantne večerne obleke in skromna pokrivala, okrašena z ročno našitimi bleščicami in kristali. Nekje pa so glavno pozornost prevzela celo športna oblačila.

Predstavljamo vam še nekaj znamk, ki ponujajo skromno modo

  1. Leem
Foto: Leem

2. DASKA

Foto: DASKA

3. Aab Collection

Foto: Aab Collection

4. PODUR

Foto: PODUR

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close