Mala zmaga za Louboutin: Amazon je lahko odgovoren za zlorabe znamk

23. december 2022

Mala zmaga za Louboutin: Amazon je lahko odgovoren za zlorabe znamk

23. december 2022
Foto: Profimedia

Luksuzna znamka čevljev Christian Louboutin je proti Amazonu sprožila sodni postopek, v katerem mu očita, da objavlja oglase za čevlje z rdečim podplatom, čeprav ne gre za louboutinke.

Sodišče EU je sporočilo, da je ameriški spletni velikan Amazon lahko odgovoren, če prodajalci na njegovem spletnem mestu zlorabijo blagovne znamke. Tako je odločilo po tem, ko je francoski luksuzni proizvajalec čevljev Christian Louboutin proti Amazonu leta 2019 na dveh sodiščih vložil tožbo.

Louboutin je Amazonu v tožbi očital, da spletni trgovec redno objavlja oglase za čevlje z rdečim podplatom, čeprav ne gre za uradne čevlje njihove znamke in jih po navedbah Louboutina na trg dajejo tretje osebe brez njihovega soglasja, poroča STA.

Louboutin je rdečo barvo zunanjega dela podplata namreč registriral kot zaščiteno blagovno znamko v EU.

Oblikovalec meni, da Amazon s tem krši pravice do blagovne znamke, zato je proti spletnemu velikanu sprožil tožbi v Belgiji in Luksemburgu.

Christian Louboutin (Foto: Profimedia)

Sodišče: Amazon ne sme prelagati odgovornosti na tretje osebe

Ključno vprašanje je bilo, ali je upravljavec spletne tržnice, kot je Amazon, neposredno lahko odgovoren za kršitev pravic do blagovne znamke, tudi če gre za oglaševanje tretje osebe. Sodišče EU je zdaj temu prikimalo.

“Amazon sam uporablja znak, ki ga je registriral Louboutin, pri čemer ima uporabnik njegove spletne strani vtis, da je Amazon tisti, ki v njegovem imenu in za njegov račun trži blagovno znamko,” je v sporočilu za javnost zapisalo Sodišče EU.

Pri Amazonu mnenje sodišča še preučujejo. (Foto: Profimedia)

To pravno mnenje sicer ne predstavlja dokončne odločitve, ki ga bosta ponovno obravnavali sodišči v Luksemburgu in Belgiji. Vendar pa je mnenje od zdaj naprej zavezujoče za nacionalna sodišča v EU.

“To je zmaga za vse blagovne znamke, ki zagovarjajo svoje strokovno znanje,” je dejal izvršni direktor podjetja Christian Louboutin Alexis Mourot.

Iz Amazona so sporočili, da mnenje še preučujejo, še poroča STA.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close