Strije: vse kar morate vedeti o tem pogostem pojavu

06. junij 2023

Strije: vse kar morate vedeti o tem pogostem pojavu

06. junij 2023
Foto: Canva

Strije so povsem naravne. In skoraj pri vsakem od nas se kdaj v življenju pojavijo te rdeče in srebrne razpoke, zlasti v različnih fazah razvoja in med nosečnostjo.

Na srečo mediji zadnje čase vedno bolj spodbujajo prikaz naravnih in nepopolnih teles, vključno s strijami. V zadnjem času se je pojavilo veliko slik, ki promovirajo normalnost strij, predvsem s strani zvezdnikov z velikim številom sledilcev na Instagramu.

Khloe Kardashian je o svojih strijah pisala s pripisom: “Ljubim svoje črte,” fotografije svojih strij pa sta v preteklosti objavili tudi njena mlajša sestra Kylie Jenner in manekenka Ashley Graham.

Foto: Instagram @ashleygraham

Da bi bolje razumeli strije, smo zbrali nasvete strokovnjakov, ki so za revijo Glamour razložili, kaj te točno so, zakaj nastanejo, kako jih najbolje preprečiti in kako zmanjšati njihov videz.

Kaj so strije?

“Strije se pojavijo, ko je koža raztegnjena preko svoje naravne elastičnosti,” je razložila Alexandra Mills, kozmetična medicinska sestra in lastnica podjetja AM Aesthetics. “Ko se to zgodi, lahko kolagenska in elastinska vlakna v usnjici popokajo, kar privede do vidnih strij.”

Strije so v bistvu oblika brazgotinjenja kože, ki se lahko pojavi kjer koli na telesu, čeprav je najpogostejše na območjih, ki so doživela hiter porast. To so trebuh med nosečnostjo, prsi med puberteto, zgornji del rok, stegna in zadnjica.

Foto: Instagram @khloekardashian

Prepoznamo jih po izrazitih črtah, ki jih nekateri primerjajo z znamenji krempljev. “Ko se strije prvič pojavijo, so običajno rdeče, vijolične, rožnate, rdečkasto rjave ali temno rjave barve, odvisno od barve kože,” je povedala dermatologinja dr. Anastasia Therianou. “Sčasoma barva zbledi, ozki pasovi pa se potopijo pod kožo.”

“Strije najpogosteje nastanejo v obdobju hitre rasti, kot sta puberteta ali nosečnost, ali zaradi hitrega pridobivanja ali izgube telesne teže, ko se koža zelo hitro raztegne,”

je še dodala Alexandra.

Ali strije izginejo?

Tako kot druge brazgotine tudi strije sčasoma zbledijo. Vendar so trajne in so lahko še vedno rahlo vidne.

“Rdečica na novih strijah bo sčasoma običajno postala bledo bela, vendar je škoda že nastala in strije bodo ostale vsaj malce vidne,” je povedal lepotni kirurg dr. David Jack.

Strije so popolnoma neškodljive za telesno zdravje. “Strije niso nevarne in na splošno veljajo za povsem kozmetično zadevo,” je razložila dr. Therianou.

Foto: Instagram @stretchmarks__

Zakaj se pri nekaterih ljudeh pojavijo strije?

Poleg scenarijev, ki povzročajo raztezanje kože, je še nekaj drugih dejavnikov, ki pojasnjujejo, zakaj nekateri ljudje dobijo strije, drugi pa ne. “Hormonske spremembe in genetika imata lahko tudi vlogo pri njihovem nastanku,” je razložila Alexandra.

Na primer, hormon kortizol lahko oslabi elastinska vlakna v koži, zato so lahko strije pri nekaterih osebah pogostejše. “Poleg tega lahko nekateri dejavniki, kot so uporaba kortikosteroidov in bolezni (na primer Cushingov sindrom), povečajo verjetnost nastanka strij,” je dodala.

Kaj pomenijo vijolične strije?

Strije imajo običajno več različnih odtenkov – vsak od njih označuje, kako nova ali stara je strija.

“Vijolične strije običajno pomenijo, da so relativno nove ali nedavne,” pravi Alexandra. “Ko se strije pojavijo prvič, so pogosto videti kot rdeče ali vijolične sledi na koži. Vijolični odtenek je posledica vnetja in povečanega pretoka krvi na prizadetem območju, ta pobarvanost pa je posledica krvnih žil, ki so v zgodnjih fazah bolj vidne.”

Sčasoma lahko te sledi zbledijo do svetlejše srebrne barve, včasih pa do temno sive barve na črni koži.

Foto: Unsplash

Ali lahko preprečite nastanek strij?

“Na splošno velja, da strij ne morete preprečiti,” je dejal dr. Therianou. “Vendar pa so raziskovalci ugotovili, da lahko uporaba izdelkov, ki vsebujejo zelišče centelo ali hialuronsko kislino, ki je naravno prisotna v naši koži, pomaga pri preprečevanju strij.”

Dr. Jack opozarja tudi, da lahko ohranjanje stabilne telesne teže pomaga pri njihovem preprečevanju. “Povečanje telesne teže in oblikovanje telesa pogosto povzročita nastanek strij. Vendar pa jih razen s tem, da ne jemljete steroidov, ohranjate stabilno telesno težo in zgodaj zdravite morebitne hormonske motnje, v resnici ne morete preprečiti.”

Foto: Instagram @stretchmarks__

Kako se znebiti strij s kremami

“Čeprav se zdi, da noben izdelek ne pomaga vedno – nekateri pa sploh ne pomagajo – so raziskovalci odkrili nekaj koristnih rešitev,” je razkril doktor Therianou.

Najpomembnejše je, da izbrano najboljšo kremo proti strijam uporabite zgodaj. “Nekatere kreme, geli ali olja, ki vsebujejo sestavine, kot so retinol, hialuronska kislina ali vitamin E, lahko pomagajo izboljšati videz strij, saj spodbujajo obnavljanje in elastičnost kože,” je dodala Alexandra.

Kako se znebiti strij z nekirurškimi postopki

Na srečo obstajajo tudi številni neinvazivni postopki, ki lahko pomagajo zmanjšati videz strij, vendar pa zahtevajo predanost in so pogosto plačljivi.

Laserska terapija: Frakcionirana laserska terapija ali pulzni barvni laser lahko spodbudi proizvodnjo kolagena in pobledi barvo strij.

Mikrodermabrazija: “Ta postopek vključuje piling zunanjega sloja kože, ki spodbuja rast nove kože in zmanjša vidnost strij,” je delila Alexandra.

Kemični pilingi: Pri kemičnem pilingu se s kislinami odstrani vrhnja plast kože, kar razkrije sveže celice in zmanjša vidnost strij.

Mikroneedling: “S tankimi iglicami se v koži ustvarijo drobni vbodi, ki spodbujajo nastajanje kolagena in izboljšajo strukturo strij,” je povedala Alexandra.

Morpheus 8: Iste drobne igle, ki se uporabljajo pri mikroneedlingu, oddajajo radiofrekvenco, ki kožo napne in sproži odziv za celjenje ran. “Frakcijski resurfacing, zlasti pri globljih posegih, kot je Morpheus8, deluje tako, da na koži ustvari mikropoškodbe in nato spodbudi fibroblastne celice v dermisu k proizvodnji novih kolagenskih in elastinskih vlaken na poškodovanih mestih,” je pojasnil dr. Jack “Običajno je potrebnih 4-6 tretmajev enkrat na mesec, da se zares opazi razlika.”

Karboksiterapija: “Podobno deluje tudi karboksiterapija, pri kateri gre za površinsko vbrizgavanje segretega plina ogljikovega dioksida, ki aktivira fibroblastne celice – običajno se priporoča enkrat tedensko dvanajst tednov,” je še dodal.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close