Tako pogosto morate menjati posteljnino!

24. junij 2021

Tako pogosto morate menjati posteljnino!

24. junij 2021

“Tašča pravi, da imaš posteljnino zlahka en mesec, brisačo en teden, krpe menjaš ko “se jim že pozna”. Meni je vseeno, kaj počne ona, ampak jaz se svojim higienskim navadam ne bi odpovedala,” je zapisala uporabnica foruma.

Ali veste, kako pogosto je potrebno menjati posteljnino? Koliko rjuh, brisač in kuhinjskih krp potrebujete? 

Pred časom je tema na Starševskem čveku pokazala, kako smo si ljudje različni, tudi kar se tiče higienskih navad. Avtorica objave je namreč kupila dvajset belih brisač, štiri bele posteljnine in deset belih kuhinjskih krp zase in za svojega moža, s katerim živita v hiši njegovih staršev. Pravi, da brisače menja vsak dan, posteljnino tedensko in kuhinjske krpe vsaj dvakrat na dan. Kaj pa pravijo strokovnjaki?

Kaj barva pove o vas?

Nekateri so menili, da je bela barva neprimerna za posteljnino in brisače, saj se bela barva hitro umaže, sčasoma pa tudi porumeni, drugi so menili, da deluje zelo hladno in sterilno, nekaterim pa se bela najlepše poda k dekorju. 

Profimedia

Obstajajo tudi teorije, da barva posteljnine veliko pove o vaši osebnosti, o tem, kakšni ste pri posteljnih aktivnostih in o tem, kakšen spanec boste imeli. Bela posteljnina tako na primer pove, da ste natančni in urejeni ter ne marate nereda. Ste neposredni in veste, kaj želite. 

Brisače dobro osušite!

Pri brisačah so bila mnenja zelo deljena. Obstajajo uporabniki, ki brisačo menjajo po vsaki uporabi, dnevno uporabijo večje število brisač – eno za obraz, eno za telo, za roke … Drugi pa menijo, da ko stopimo iz tuš kabine, smo čisti in lahko brisačo uporabimo večkrat. Številni so izpostavili tudi večjo ekološkost pri tem, da brisačo uporabijo večkrat. 

“Hvala bogu za tabornike, kampiranje, avtodomanje in jadranje, da se naučiš biti racionalen. Le kdo bi vas gledal tam s takim picajzljanjem,” je zapisala ena od uporabnic, ki brisačo uporabi večkrat. 

Strokovnjaki sicer pravijo, da brisačo lahko uporabite trikrat, vendar jo morate vsakič med uporabo dobro posušiti. V nasprotnem primeru se poveča možnost nastanka bakterij. 

Profimedia

Svetujejo, da morate brisačo oprati po vsaki uporabi v naslednjih primerih:

  • če imate občutljivo kožo ali ekcem
  • če so na brisači telesne tekočine
  • če gre za brisačo, ki jo uporabljate v fitnesu za brisanje potu
  • če gre za brisačo, ki je v kopalnici in je vlažna 

Kdaj pogosteje menjati posteljnino?

Menjava posteljnine je še eno področje, pri katerem se ljudje niso strinjali. Očitno obstaja cel spekter ljudi – od tistih, ki posteljnino menjajo približno dvakrat tedensko, tedensko, enkrat na dva tedna ali pa redkeje, enkrat na mesec ali dva. 

Strokovnjaki priporočajo tedensko menjanje posteljnine, predvsem zaradi tega, ker je naša posteljnina pravo zbirališče prahu, pršic, odmrle kože in celo fekalij, v primeru, da spimo goli. Neredno menjavanje posteljnine zato lahko povzroči astmo ali poslabšanje astme in nastanek alergij. 

Posteljnino je potrebno menjavati pogosteje v poletnih mesecih, ko se bolj potimo, če imamo alergije ali astmo ali smo občutljivi na prah. Če imamo sezonske alergije, je priporočljivo pogostejše menjavanje posteljnine tudi v tistih mesecih. Posteljnino menjajte pogosteje, če na vaši postelji spi vaš hišni ljubljenček, če jeste v postelji, če spite goli ali če se pred spanjem ne tuširate. 

Kuhinjske krpe menja, “ko se jim že pozna” …

Avtoričina tašča meni, da se kuhinjske krpe menja, “ko se jim že pozna”, čemur so številni uporabniki ostro nasprotovali. Prav tako so menili, da je deset kuhinjskih krp občutno premalo, s čemer bi se verjetno strinjali tudi strokovnjaki. Ti namreč pravijo, da je potrebno kuhinjske krpe menjati dnevno. 

Profimedia

Ena od uporabnic pa glede tašče, ki avtorico objave kritizira, da je zapravila preveč in da pretirava s higieno, zapisala naslednje: 

“Čim manj podrobnosti razlagat drugič. Delala boš itak po svoje. Navade se itak spreminjajo glede na razpoložljiv čas, število otrok, zdravje… Trenutno ti tako ustreza in tašča pri tem ne more nič.”

Uporabnica foruma

Style. Več novic

New Report

Close