Te dni ste mi, dragi turisti, dvignili pokrov

25. avgust 2023

Te dni ste mi, dragi turisti, dvignili pokrov

25. avgust 2023
Foto: Pexels

Te dni ste mi, dragi turisti, dvignili pokrov

25. avgust 2023
Foto: Pexels

V zadnjih petih letih sem postal precej bolj strpen voznik, kot sem bil v zgodnjih 20-ih letih, priznam. Nekako sem se sprijaznil, da so slovenske ceste tako ali tako preobremenjene in da moram pač vzeti v zakup, da bo pot zaradi tega trajala kakšno minuto, dve, deset ali več kot sicer.

Še posebej strpen sem do turistov, ker si podobnega želim tudi sam, ko prvič vozim po neki cesti v tujini, še posebej denimo v prometnem kaosu v Italiji. Pa vendarle ima tudi moja strpnost določen prag. In te dni ste mi, dragi turisti, dvignili pokrov. Razumem, da se kot turisti lahko igrate Francoza, češ da cest ne poznate, razumem tudi, da se vam na dopustu nikamor ne mudi, toda določene poteze ne sodijo na cesto, še bolj pa me žalosti, da se jih marsikateri voznik sploh ne zaveda.

Vožnja s 30 km/h, kjer je omejitev 90 km/h, zagotovo ni primerna, še manj varna. Silovito pospeševanje na edini ravnini v naslednjih 15 kilometrih, ko vas nekdo prehiteva, je prav tako hud prometni prekršek. Še danes se spomnim svojega predavatelja cestnoprometnih predpisov, ki nam je razlagal, da je to enakovreden prekršek vožnji skozi rdečo luč. In verjemite mi, res je lahko nevarno, celo usodno. Bodite toliko fer, če vidite, da je nekdo hitrejši od vas, ga varno in mirno spustite dalje. V kolikor ne opazite, da imate za seboj hitrejšega oz. voznika, ki vas prehiteva, razmislite o obnovitvi vašega znanja z upravljanjem vozila.

V kolikor ste zgrešili odsek, ki vam ga je predpisala navigacija, delovanja katere najbrž kljub desetim letom uporabe še niste usvojili, prosim tega ne počnite niti pri hitrosti 30 km/h, saj bo vaše vijuganje po cesti podobno močno pijanemu vozniku.

Foto: Pexels

Marsikomu boste šli pošteno na živce

Če kot turist opazite, da ste za seboj naredili dolgo kolono, vas lepo prosim, da ne bodite tako zelo egoistični v svoji dopustniški nirvani, ampak se na prvem možnem ‘počivališču’ ustavite in spustite kolono vozil dalje.

Marsikomu boste z vožnjo 50 km/h na odseku, kjer je omejitev hitrosti 90 km/h, pošteno šli na živce. Upravičeno. Na zadnji poti iz Nove Gorice proti Ljubljani sem bil priča vozniku iz italijanskega dela Švice, ki je po cesti skozi Podkraj – kaj je tam sploh počel!? – nenehno vozil po nasprotnem pasu in to tudi na delih, kjer je bila na cesti zarisana sredinska črta. Težko razumljivo, a na srečo ob dejstvu, da v nasprotno smer ni bilo prav veliko prometa, ni nikjer počilo, se pa je moral kar nekajkrat sunkovito umikati. Z avtomobilom, vrednim slabih sto tisoč evrov.

Zadnja vikend izkušnja je bila, kar se tiče opazovanja voženj turistov na slovenskih cestah ob prevoženih 300 kilometrih, zares skrb vzbujajoča. Nekateri so bili ob svoji vožnji celo tako prepričani v svoj prav, da so mi ob prehitevanju, ko so se fijakali s 40 km/h, kazali sredinca. Do takšnih turistov pa sem težko strpen, kaj šele prijazen.

Vem, da je malo verjetno, da bo kdo od tujcev ta zapis dejansko prebral, zato pa polagam na dušo vsem vam, ki to berete, da se kot turisti v tujini, ne obnašate kot zgoraj omenjeni vozniki. Ne le, da takšno početje ni fer do drugih udeležencev v prometu, lahko je zelo, zelo nevarno.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Style. Več novic

New Report

Close