Tega si ne smete deliti z nikomer!

30. november 2021

Tega si ne smete deliti z nikomer!

30. november 2021
Avtor: Profimedia

Nekatere pripomočke si ljudje pogosto delimo s partnerji ali prijatelji, a pravzaprav nam to škoduje.

Ko pridejo k vam obiski, imate zanje ločeno brisačo, ali pričakujete, da si bodo obrisali roke z vašo? Kaj pa vaš partner, si delita brisačo? Ko pridete vi k nekomu na obisk, nastopi dilema, s katero brisačo se obrisati?

Je deljenje brisač higiensko?

Lahko se morda zdi neškodljivo, a brisače zadržujejo veliko bakterij, ki se razvijejo v vlažnem, toplem okolju vaše kopalnice. Če si delite brisačo z nekom, ki ima bakterijsko okužbo, boste tem nevidnim patogenom izpostavljeni tudi vi, kar pa izpostavi tveganju za okužbo tudi vas. Lahko se tudi zgodi, da zbolite samo vi, tudi če na partnerja ne vpliva.

Človeško telo je polno bakterij, tudi po tem, ko se oprhamo. Te nevidne delce pa spravimo iz sebe, kadar se obrišemo z brisačo, ti pa se primejo nanjo in ostanejo na njej, dokler se je ne dotakne kdo drug. Torej, če malce pomislimo, deljenje katerekoli brisače ni pametno.

Poleg tega, da ni ravno higiensko, vas deljenje brisač izpostavi novim potencialnim okužbam in boleznim. Vaše telo je navajeno vaših lastnih bakterij, ki vam niso nevarne, če nimate kroničnih bolezni. A brisanje z brisačo nekoga drugega vas izpostavi novim bakterijam, na katere vaše telo ni navajeno. Zaradi tega lahko veliko hitreje zbolite.

Avtor: Profimedia

Zakaj so brisače tako leglo bakterij?

Ker so brisače mehke in puhaste, so popolne za zbiranje prav vsake kapljice vode iz vaših rok ali telesa, vendar ta mokrota ne izpuhti kar v zrak. Visoko vpojne brisače, s katerimi se hitro osušite, zadržijo vlago kar za nekaj časa, še posebej v vlažni kopalnici – še dlje pa se sušijo če jih le odvržete na tla namesto, da jih obesite. To pa ustvari popolno okolje za razvoj in rast bakterij. Če se prhate zelo pogosto in uporabite isto brisačo, se ta med uporabami sploh ne posuši do konca, kar pa pomeni, da neprestano kultivira bakterije.

Na vlažnih brisačah pa se ne razvijajo le bakterije, postanejo lahko tudi plesnive. Če več ljudi uporablja isto brisačo, ima ta še manj časa da se posuši med uporabo, kar pa je popoln pogoj za razvoj plesni.

Z brisačo se širi veliko različnih bakterij

Naša telesa prenašajo veliko bakterij, gliv in nevidnih mikrobov. Ker ti mali delci živijo na naših brisačah, se prenašajo na vsako naslednjo osebo, ki jo uporabi, kar lahko povzroči kožna vnetja in težave. Bakterije vstopijo v naše telo skozi praske, ureznine ali odprte rane, kar lahko privede do še dodatnih bolezni.

Brisače ponujajo popolno okolje za bakterije, povzročajo okužbo s stafilokokom. To je ena izmed resnejših okužb, ki jo povzroča deljenje brisač. Če se okužite preko odprte rane, se lahko okužite z bakterijo, ki je pogosto odporna na antibiotike.

Brisače pa prav tako lahko povzročajo prenos bakterij, ki povzročajo akne. Kljub temu, da to ni tako resno kot okužba s stafilokokom, je to težava s katero se spopadajo mnogi.

Na mokrih brisačah preživijo tudi glive, ki povzročajo dermatofitijo in glivice na nogah, katerih se zelo težko znebimo. Poleg glivic se z brisačami prenašajo tudi okužbe očes, E. coli in bakterije, ki se širijo kadar splaknemo stranišče.

Prav tako pa pomislite, ne veste na katerem delu telesa je brisačo uporabil človek pred vami, a njen ostanejo dlake, lasje in delci kože.

Avtor: Profimedia

Kako zmanjšati količino bakterij?

Imeti svojo brisačo je najbolj učinkovit način za preprečevanje širjenja brisač, vendar lahko tudi vi poskrbite, da se čim manj bakterij razvije na vaših brisačah.

Poskrbite, da se vaše brisače čim bolj posušijo. Namesto, da jih vržete na tla ali v kot kopalnice, jih obesite ali raztegnite, da se hitreje posušijo in tako preprečite hitrejši razvoj bakterij.

Brisače perite dovolj pogosto. Za okolje je boljše, če brisačo nekajkrat uporabite, a ne prevečkrat, preden jo operete. Za vsakih sedem dni uporabe se mikrobi na vaši brisači podvojijo. Priporočljivo je oprati brisačo na vsake tri uporabe. Brisače perite pri visoki temperaturi, da pobijete vse bakterije. Prav tako ne operite preveč brisač naenkrat, zato da se res dodobra operejo.

Brisače za roke menjajte najpogostejše. Na brisačah za roke se nabere največ bakterij, zato v gospodinjstvih, v katerih živi več ljudi, menjajte brisačo dnevno.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close