Ti mu izliješ srce, on bi izlival kaj drugega …

22. september 2023

Ti mu izliješ srce, on bi izlival kaj drugega …

22. september 2023
Foto: Pexels

Moški so z Marsa, ženske so z Venere. Poznate to knjigo, kajne? Naj se sliši še tako klišejsko, v mnogo tem smo si in si verjetno bomo ostali različni. Od količine seksa do čustvene inteligence.

Čeprav sem s svojim možem že skoraj dvajset let, kar je polovica mojega življenja, sva si v nekaterih rečeh še vedno popolno nasprotje. Kar ne pripisujem toliko karakternim razlikam kot dejstvu, da ima on moški, jaz ženski kromosom. In ko o tem, kako delujejo moški in kako ženske, govorim s prijateljicami in sodelavkami, vidim, da je pri njih podobno.

Primer: Mnogo parov, predvsem tistih, ki so skupaj že dlje časa, težko doseže soglasje o tem, kolikokrat tedensko bi moral biti na meniju seks. Ja, na začetku zveze, ko je vse sveže in novo in vznemirljivo in še ni otrok in tisoč obveznosti, je skakanje med rjuhe skorajda pogostejše kot skakanje v trgovino po hrano. Nekaj let ali, bolje rečeno, nekaj otrok kasneje se stvari malce spremenijo. Vsakodnevne obveznosti, hiter tempo življenja, skrb za otroke – vse to ima svojo ceno. Ker za službo, gospodinjstvo in otroke pač ne sme zmanjkati energije, je potem na žalost pogosto zmanjka prav za spolno udejstvovanje. Sploh pri ženskah.

Kako pogosto bi skakali med rjuhe?

Če torej vprašate njega, kako pogosto se mu zdi ‘normalno’ seksati, bo verjetno rekel, da vsaj trikrat na teden, dobrodošlo je tudi kar koli več. Pri čemer ni nujno, da se gresta klasičen seks, lahko tudi katere koli druge vrste spolnega zadovoljevanja. Vse je pozdravljeno z veliko mero navdušenja. Če na drugi strani vprašate njo, bo rekla, da je enkrat tedensko popolnoma dovolj. Dobro … Če jo dobite na dober teden, bo morda pri volji za dvakrat.

In tako je spolnost pogosto na tapeti, ko se ženske na vsake toliko v miru, brez partnerjev in otrok, zberemo na sproščenem druženju. Ena ima težavo, da se je mož ne more nasititi in mu nikoli ni dovolj. Druga, ravno nasprotno, tarna, kako njen moški ves čas samo dela in prihaja domov utrujen ter je za njene pojme čisto preredko za akcijo. Da mora biti večinoma kar sama pobudnica za seks. Tretja modro molči, dokler se ji po nekaj kozarčkih jezik ne razveže in prizna, da se sploh ne spomni, kdaj je bila nazadnje intimna s svojim možem.

Ženske si brez zadržkov priznamo tudi najbolj intimne stvari

Pridem domov in povem možu, o čem je tekla debata na večerji, pa me začudeno gleda, češ o tako intimnih stvareh se ve pogovarjate? Ja, seveda, to, kako pogosto katera seksa, sploh ni še nič v primerjavi z vsemi ostalimi temami!

Govorimo namreč tudi o tem, kako bogato je kdo obdarjen, kako pogosto doživimo orgazem, kateri položaji so nam najljubši, kako dobro spolnost pravzaprav imamo doma, katere spolne igračke bi bilo treba preizkusiti, da malce začinimo zadeve. Govorimo pa tudi o vaginalnih vnetjih, težavah z inkontinenco po porodih, o vse več celulita na stegnih. Pa o dojkah, ki po dveh ali treh dojenjih ter predvsem z vsako upihnjeno svečko na rojstnodnevni torti počasi izgubljajo bitko z gravitacijo, bližajoči se menopavzi ter še o mnogo drugih stvareh, ki pritičejo temu, da si ženska v najboljših letih.

Moški niste narejeni za razpredanje in razčlenjevanje

Moški se, verjetno ker imate tako zapisano v svojem DNK, o tako intimnih zadevah, kot so spolnost in kakšne morebitne težave z vašim korenjakom, ne pogovarjate. Vsaj ne v podrobnosti. Poleg tega niste narejeni za dolge, poglobljene pogovore. Za razpredanje. Za premlevanje, razčlenjevanje. Ste precej pragmatični, kratki in jedrnati. In realni. Za ‘kaj bi bilo, če bi bilo’, za brezplodno fantaziranje večinoma ni prostora.

No, pa da ne posplošujem, vsaj večina moških, ki sem jih poznala oziroma jih poznam, je takšna. Ko nastopi težava, se moški z njo ne ukvarja vse ljube dneve in tedne, ponoči mu ne krati spanca kot nam, ženskam. On z njo opravi dokaj hitro. Prvi korak je definiranje težave, sledi faza dve: iskanje učinkovite rešitve. Po možnosti spet na kar se da hiter način.

Foto: Pexels

Čustven izliv? Prej izliv kakšne druge vrste …

Pa naj vas vprašam še nekaj, drage dame … Ste že kdaj doživele, da bi vam moški, pa naj bo to vaš trenutni ali nekdanji partner, na dolgo in široko izlival svoja čustva? Ne govorim o tistih nekaj klasičnih ‘ljubim te’, ‘najbolj seksi ženska v prostoru si’, ‘srečen sem, da si moja’ in o podobnih kratkih in jedrnatih frazah. Saj ne, da nam takšne izjave ne ogrejejo srca in da niso dovolj zgovorne. Govorim o resnično iskrenem, globokem razkrivanju čustev, takšnem, ki seže naravnost v dušo … Se vam je to že kdaj zgodilo? Če se vam je, lahko takšne situacije najbrž preštejete na prste ene roke.

Na drugi strani pa, tako se vsaj meni zdi, smo ženske že samo zato, ker smo ženske, sprejete kot ‘jokava’, (pretirano) čustvena bitja. Od kod sicer izraz, ki ga res ne maram, in sicer: pripadnice nežnejšega spola? Ker smo že same po sebi bolj nežne, emocionalne, krhke? Ker se nam ni težko zjokati, ko boli? Ker ni težko povedati, ko kaj teži?

Ženske nimamo težav jasno in glasno dati vedeti, kaj doživljamo, kako čutimo. Celo nujno se nam velikokrat zdi, da povemo, kar nam leži na srcu, ker nas sicer neizrečeno duši. A če malce karikiram, medtem ko mu ti ponudiš srce na dlani in mu izlivaš dušo, bi on izlival kaj drugega. Ker smo moški in ženske narejeni drugače. Ženske bi nesoglasja reševale s pogovorom, moški pa horizontalno med rjuhami … Ali pa tako, da je ženska vertikalno, po možnosti naslonjena na mizo.

Foto: Pexels

Spolnost je (skoraj) enako pomembna kot komunikacija

Seveda je tudi spolnost zelo pomembna. To je tisto, kar daje odnosu dodano vrednost, saj je seks veliko več kot le iskanje telesnega ugodja, potešitve, veliko več kot izživljanje fizične privlačnosti. Prek spolnosti se ustvarja prav posebne vrste intimna povezanost med dvema, ki se seveda privlačita na telesni ravni, a se čutita tudi v dušah in srcu. Vsaj pri večini žensk je slednje ključnega pomena, ko gre za seks.

Zato, dragi moški, vedite naslednje … Na vsake toliko bi od vas rade tudi kaj slišale. Rade bi, da poveste kaj več. Rade bi, da pobrskate globlje. Rade bi, da tudi če ni izlivanje naklonjenosti in čustev vaš modus operandi, tu in tam naredite izjemo in nam to tudi poveste. Ne le pokažete v postelji. Poskusite kdaj tudi z besedami, boste videli, da res čisto nič ne boli.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Eva Doljak

Style. Več novic

New Report

Close