To je 6 znakov, da postajate najboljša različica sebe!

22. april 2023

To je 6 znakov, da postajate najboljša različica sebe!

22. april 2023
Foto: Pexels

Včasih jih je težko prepoznati, ker smo sami sebi največji kritik. 

Če se trudite izboljšati svoje življenje ali ne – včasih je dobro vedeti, da nam gre dobro in znamo poskrbeti zase ali pa smo vsaj na poti do tega, da se spet postavimo na noge. V nadaljevanju naštevamo šest znakov, ki kažejo na to, da postajate najboljša različica sebe.

1. Znate postaviti meje in se jih tudi držite

Ne glede na to, ali gre za to, da znate reči ne delodajalcu, ki vam nalaga še več dela, čeprav ste do grla v delu, da rečete ne partnerju, ki si želi posteljnih aktivnosti, vam pa ni do tega, ali pa do družinske večerje, ki se je ne boste udeležili, ker si morate vzeti večer zase – meje so pomembne za grajenje zdravih odnosov s seboj in drugimi. 

Pri postajanju mej morate biti jasni in zavedati se morate, zakaj so meje, ki ste jih postavili, pomembne. Čeprav je vse skupaj lahko zelo neprijetno, pa lahko z vajo meje postavite brez večjih težav ter tako postanete boljši prijatelj, partner in sodelavec, saj točno veste, česa si želite in česa ste sposobni ter se znate postaviti zase. 

Foto: Instagram @alisontoby

2. Držite se obljub

Ne le obljub drugim, temveč predvsem sebi. Če rečete, da boste po koncu epizode ugasnili televizijo, se tega držite, saj veste, da je spanje pomembno. Namesto neštetih kav v kavarni imate končno sestavljen proračun, ki se ga držite. Ne glede na to, kaj si rečete in obljubite, se tega držite, posledično pa se je povečala tudi vaša samozavest in zaupanje. 

Obljube pomenijo tudi to, da se zavedate, da morate biti realistični – tako boste namreč lažje uresničili svoje obljube.

3. Znebili ste se omejujočih prepričanj

Prepričanja o vaši lepoti in sposobnostih (“Nisem dovolj lepa” in “Ne bom se prijavila za to službo, ker je itak ne bom dobila”) vas ne spreletavajo več. Zavedate se, da so te posledica vaših izkušenj in strahov, o katerih razmišljate in jim zavestno nasprotujete. Misel, kot je “Nikoli ne bom našla partnerja,” tako postane “Nisem še našla partnerja, ampak najprej bom delala na tem, da sebe in svoje potrebe postavim na prvo mesto”, prav tako pa se zavedate, da ste sami sebi dovolj in imate ogromno za ponuditi ter ste vredni ljubezni. 

Foto: Instagram @keziacook

4. Sočutni ste do sebe

Svojim prijateljem stojite ob strani, še posebej takrat, kadar potrebujejo malo več ljubezni. Kako pa se vedete do sebe? Ste kruti do sebe, kadar naredite napako, ali ste prijazni do sebe na enak način kot do prijateljev? Če si namenite sočutje, razumevanje in vzpodbudo, potem ste na poti, da postanete najboljša različica sebe.

To se ne zgodi kar čez noč, temveč je za sočutje potrebno veliko časa, ogromno prijaznosti in čuječnosti ter opazovanje svojih čustev, še posebej takrat, kadar smo hudobni do sebe. 

5. Dovolite si čutiti vsa čustva brez obsojanja

Dejstvo je, da bomo tudi kot najbolja različica sebe čutili negativna čustva. Ta pač vedno obstajajo – žalost, anksioznost in stres so pogosto prisotni, toda če se zavedate svojih čustev ter jih znate procesirati, je življenje veliko lažje. Negativnih čustev ne pometete pod preprogo ali pa zakopljete glavo v pesek, temveč si jih pustite občutiti. Vsa čustva so utemeljena in ne smemo se jih sramovati.

Foto: Instagram @adkinshr

Če se zavedamo, katera čustva občutimo, od kod prihajajo ter kje v našem telesu se manifestirajo, jih bomo lažje tudi procesirali. To ne pomeni, da moramo vse opraviti sami ter vse predelati brez pomoči drugih – pomaga tudi pisanje dnevnika, sprehodi, pogovori s prijateljem ali terapevtom. 

6. Ne izogibate se neprijetnim situacijam

Izstop iz cone udobja je ključen za našo osebno rast, tako na zasebnem kot tudi na profesionalnem in romantičnem področju, in tega se ne bi smeli bati, celo nasprotno, k temu bi morali stremeti. Čeprav ni lahko, lahko prepoznate situacije, v katerih vam je neprijetno. Z njimi se spopadete, tudi kadar so tvegane in vas je strah, saj se zavedate, da so dobre za vas.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close