To je 5 znakov, da ste v toksičnem razmerju … s sabo

04. februar 2023

To je 5 znakov, da ste v toksičnem razmerju … s sabo

04. februar 2023
Foto: Instagram @vasergeeva

Zagotovo bi se lahko strinjali, da je odnos, ki ga imamo sami s sabo, tisti najpomembnejši.

Tako kot vsak odnos, ne glede na to, ali je platonski ali romantičen, lahko tudi odnos do sebe postane toksičen. To se zgodi, kadar se začnejo pojavljati negativni vzorci in vedenja. Čeprav imate morda zelo jasno razumevanje tega, kdo ste in česa si želite, pa se lahko zgodi, da imate do sebe lahko zelo negativen odnos, ki lahko povzroči izgubo samozavesti ali pa poslabša tudi odnose z drugimi. 

Kadar se namreč ne postavimo na prvo mesto, začnemo zanemarjati svoje potrebe in svoje vrednote, to pa lahko vpliva tudi na to, kako nas drugi vidijo in kako se do nas obnašajo. 

Kakšni so znaki, da gre za toksičen odnos s sabo?

Foto: Unsplash

1. Do sebe ste zelo kritični 

Ko naredite majhno napako v službi ali rečete kaj, kar v družbi izpade malce nerodno – kakšna je vaša reakcija? Se nasmejite sami sebi in s tem pokažete, da se znate z napakami zdravo soočati? Ali pa ste do svojih napak izredno kritični, jih premlevate še dlje časa in si jih nikakor ne odpustite? 

Če gre za slednje, običajno ne gre za eno ogromno napako, vredno obsojanja, temveč za nešteto majhnih stvari, toda vaš sram in krivda se sploh ne moreta ustaviti. 

Foto: Pexels

Seveda je pomembno, da ob napakah prevzamete odgovornost, toda premišljevanje o tem, sekiranje in kaznovanje samih sebe za majhne napake je precej toksično. 

2. Nezdrave navade 

Seveda vam je v interesu, da sprejmete odločitve, ki so dobre in zdrave za vas, toda pri toksičnem razmerju hitro pademo v začaran krog navad, ki nam škodujejo. Pri toksičnem razmerju izgubimo občutek za to, da si zaslužimo najboljše, saj smo tega vredni.

Posledično sprejemamo slabe odločitve, kot so zloraba alkohola in odvisnosti od različnih substanc, motnje hranjenja, samopoškodovanje, sabotiramo pa se lahko tudi prek izbire neprimernih in toksičnih partnerjev.

Foto: Pexels

Kadar ste v negativnem razmerju s sabo, vse to vidite kot nekaj, kar si zaslužite, saj si po vašem ne zaslužite ničesar boljšega, ne zaslužite si biti srečni in zdravi. 

3. Preveč se žrtvujete

Neprestano žrtvovanje svojega časa za potrebe drugih lahko v vas povzroči občutek nejevolje, užaljenosti in fizične izčrpanosti. Če se neprestano trudite ugoditi drugim in jih osrečiti, medtem ko svoje duševno zdravje in svoje potrebe postavljate na stran, tega ne boste mogli početi dolgoročno. Vaše življenje potrebuje več stabilnosti, ki se jo doseže tudi tako, da kdaj rečete ne. Saj veste, kako pravi pregovor: iz prazne skodelice ne moreš nalivati!

4. Imate nizko samopodobo 

Ste se kdaj zalotili, da grdo govorite o sebi, se zaničujete in na splošno menite, da ste slaba oseba, ki ni vredna ljubezni? Če to občutite pogosto, potem imate zelo nizko samopodobo, kar je jasen znak toksičnega odnosa s sabo. 

Foto: Unsplash

To sovraštvo do sebe pokaže, da ste ponotranjili sovraštvo in sram, posledično pa sebe neprestano vidite v slabi luči in ne dovolite si čutiti prijaznosti in sočutja do sebe.

5. Iščete zunanjo potrditev

Kompliment, ki vam ga nameni neznanec ali spodbudne besede ljubljene osebe, vam dajo občutek, da vas ljudje vidijo in cenijo. Napredovanje v službi ali povišica sta razlog za vašo (začasno) samozavest. Strokovnjaki pravijo, da tisti, ki so v toksičnem odnosu s sabo neprestano potrebujejo zunanjo potrditev in računajo, da jih bodo drugi ljudje opogumili in jim vlili samozavesti. 

Kaj torej storiti? 

Ko enkrat prepoznate, da ste v toksičnem odnosu, bo verjetno potrebno kar nekaj časa in truda, da zgradite zdrav odnos s sabo. Toda naj vas to ne potre – vztrajati morate pri tem, da se s seboj pogovarjate s pozitivnimi besedami, se družite z ljudmi, ki so dobri za vas in se zavedate, da mora potrditev priti od znotraj, ne od drugih ljudi. 

Foto: Instagram @vasergeeva

Zaupajte se ljudem in jih prosite za podporo. Takšen odnos lahko namreč skrha tudi zdrave odnose z drugimi, saj njihove besede pogosto dojemate kot kritiko, čeprav niste kritizirani. Toda če jim zaupate, vas bodo razumeli in vam poskušali pomagati.

Strokovnjaki prav tako toplo priporočajo psihoterapijo, kjer boste ugotovili, od kod ta toksičnost prihaja. Priporočajo tudi vsakodnevne vaje iz sočutja in zavedanja, da se lahko iz začaranega kroga rešite le, če ste v razmerju s sabo čim bolj pozorni na to, na kakšen način razmišljate o sebi. 

Style. Več novic

New Report

Close