Gaja Prestor: “Včasih so me grde besede zelo prizadele”

06. maj 2022

Gaja Prestor: “Včasih so me grde besede zelo prizadele”

06. maj 2022
Foto: Anže Petkovšek

Lepa, zrela, samozavestna in neustrašna. Tak občutek daje Gaja Prestor, ko vstopi v prostor. Prizna, da je v tem trenutku zelo zadovoljna s svojim življenjem in da se odlično počuti v svoji koži. A pot do sem ni bila lahka.

Čeprav je 22-letna Gaja Prestor večini znana kot uveljavljena influencerka, ki ji na Instagramu sledi že skoraj 70 tisoč ljudi, je na prvem mestu predvsem glasbenica. “V tej vlogi se najbolje počutim,” pravi. Po dveh letih premora od nastopov zaradi pandemije, bo kmalu spet zavzela slovenske odre. 20. maja namreč izide njen nov singel Sledi.

Kaj pa sledi v njenem življenju? “Trenutno delam na ogromno različnih projektih. En moj dan ni enak drugemu in to se mi zdi super. Tako nikoli ne zapadem v rutino,” pravi in dodaja, da je najbolj ponosna na to, da si zna vzeti čas zase in poslušati svoje telo. “Ko daš sebe na prvo mesto, se nehaš obremenjevati z mnenji drugih in njihovimi grdimi komentarji.”

Ti ji že dolgo ne pridejo do živega, a vedno ni bilo tako. Kako je postala imuna na zbadljivke, kakšno odgovornost čuti do svojih sledilcev in kaj meni o lepotnih popravkih pri mladih, nam je zaupala v intervjuju.

Foto: Osebni arhiv

Na Instagramu se opisuješ kot “pevka iz Slovenije”, ampak si veliko več, kot samo to. Si še influencerka, model, bila si voditeljica … v kateri vlogi se trenutno najbolje počutiš?

Že od nekdaj se najbolje počutim v vlogi glasbenice, ko sem na odru, ko nastopam. To je res en tak občutek, ki ga ne moreš z ničemer primerjati. Žal to zadnji dve leti nastopi niso bili možni zaradi koronske situacije, ampak tudi to ni bilo tako slabo, saj sem lahko v ospredje postavila svoje druge hobije. Če se ne bi ukvarjala še z drugimi stvarmi, sploh ne vem, kako bi prišla čez mesec.

Kdaj si najbolj samozavestna? Ko poziraš za Intagram, ko si na odru, ali ko si doma v trenirki?

Samozavest se po mojem mnenju ne sklada z določenim prostorom. Včasih sem lahko tudi najbolj urejena, s popolno frizuro, nohti, mejkapom na nekem snemanju, kjer mi vsi govorijo, da super izgledam, ampak če se jaz ne počutim dobro, ne bom samozavestna.

Najbolje se počutim takrat, ko res skrbim zase, ko si vzamem dovolj časa zase, ko poslušam svoje telo in njegove potrebe in ko sem dovolj naspana.

Na lestvici od 1 do 10, kako si v tem trenutku zadovoljna sama s sabo?

Jaz bi rekla kar deset. Zelo sem ponosna nase, ker sem v zadnjih dveh letih zelo napredovala na področju odnosa do sebe in do drugih ljudi. Zelo lepo imam urejene vse odnose z bližnjimi, kar mi je ena od najbolj pomembnih stvari v življenju. Nekako se vse steka, tako kot se mora, takrat, ko se ne, pa vem, da je to samo neka lekcija, ki jo moram predelati. Zelo sem hvaležna za svoje življenje. Trenutno sem res zelo srečna.

Foto: Osebni arhiv

Večkrat si povedala, da so te v otroštvu zbadali, ker si bila bolj okrogla. Zdaj si še veliko bolj izpostavljena javnosti – je tega zbadanja, sovražnih komentarjev na družbenih omrežjih še več? Ali jih zdaj enostavno več ne opaziš?

Sovražni govor vedno bo in mislim, da se ga kot javna oseba nikoli ne moreš popolnoma znebiti. Ko sem bila mlajša, sem seveda bila bolj ranljiva in mi je vsaka slaba beseda prišla do živega. Potem pa sem si ustvarila nek filter stvari, ki se me dotaknejo in ki se me ne. Zdaj raje sprejemam konstruktivne kritike od ljudi, ki so dobri na nekem področju in ki vedo, kaj govorijo, sovražnemu govoru pa v zadnjih dveh letih res ne dajem pozornosti. Če nekdo nikakor ne odneha z grdimi komentarji, pa to osebo blokiram in je stvar rešena.

Kaj pa je bila tista prelomnica, da si začela drugače dojemati te grde komentarje in zbadljivke?

Ne vem, če je šlo za nek dogodek, ki bi to spremenil. Ker sem pri komaj dvanajstih letih prišla v medijski svet in bila na družbenih omrežjih takoj izpostavljena različnim komentarjem, sem morala hitro imeti debelo kožo. Nek tak “klik” pa mislim da je bilo obdobje, ko sem končala srednjo šolo in sem končno prišla v Ljubljano, se vselila s fantom in se tukaj res dobro počutila.

Takrat sem ugotovila, da je edina ovira, ki mi leži na poti, jaz sama. V trenutku, ko sem dala sebe na prvo mesto, sem se nehala obremenjevati z grdimi komentarji.

Včasih si se zbujala ob pol 5h zjutraj, da si se naličila. Kako je na tvojo samopodobo vplival mejkap? Je to bil tvoj način izražanja kreativnosti ali način skrivanja pred okolico?

Eno z drugim. V srednji šoli sem bila prepričana, da se bom nekoč s tem ukvarjala, da bo ličenje moja kariera, hodila sem celo v razne tečaje. Takrat sem se veliko bolje počutila z mejkapom, kot brez. Ličenje je bilo moja edina motivacija, da sem se zjutraj zbudila in šla v šolo, ker mi v tistem obdobju ni bila ravno najbolj pri srcu. Zdaj se pa skoraj boljše počutim brez mejkapa. Zjutraj si nanesem samo maskaro, malo počešem obrvi, in je to to. Ampak stvari se z leti pač spreminjajo, tako kot mi.

Foto: Osebni arhiv

Zdaj lahko rečemo, da si mejkap zamenjala za oblačila. Znana si po svojem kul, trendovskem stilu. Koliko razmisleka je v resnici za tvojimi outfiti?

Ravno pred kratkim sem gledala svoje stare slike na Instagramu in videla, kako se mi je stil skozi leta spreminjal. In tudi zdaj bi rekla, da ga še vedno iščem. Pri tem mi pomaga tudi moj fant, ki ima velik smisel za modo. Upam si eksperimentirati, včasih malo “kiksnem”, ampak se mi zdi, da je stil nekaj, kar se razvije tekom let.

Kakšen vpliv ima nate Instagram? Imaš skoraj 70k sledilcev, kar je neverjetno, če si na enem kupu predstavljaš to ogromno množico ljudi. Čutiš do svojih sledilcev odgovornost, pritisk?

Pritiska iskreno ne čutim, včasih sem ga veliko bolj kot zdaj. Seveda imam neko odgovornost, ne morem objaviti čisto vsake stvari, ki mi pride na pamet, zato pred vsako objavo malo razmislim. Zelo nerada vtikam v kakšne politične in zdravstvene zadeve. Imam sicer svoje mnenje, ampak ga ne vsiljujem ljudem.

Svojim sledilcem želim pokazati svojo pristnost in utrinke iz vsakdanjega življenja. Da sem tudi jaz samo človek, ki se mu v ponedeljek pojavi mozolj sredi čela, da polijem kavo in da imam tudi jaz dneve, ko se zjokam in se mi nič ne ljubi.

To se mi zdi pomembno, zato, da se ljudje poistovetijo z mano in vidijo, da ni vse samo blišč.

Kaj pa pritisk, da moraš na vsaki fotografiji izgledati popolno?

Ne, tega pritiska nisem nikoli čutila. Kdorkoli me je kdaj fotografiral ve, da sem zelo nezahtevna in da če mi fotka ne uspe v prvih petih sekundah, vem, da enostavno ni pravi dan za to in ne bom šla z glavo skozi zid. Nikoli ne posvečam pozornost vsem drobnim malenkostim na fotografijah in nikoli jih pretirano ne “popravljam”. Moje najljubše so v resnici tiste, ki nastanejo čisto spontano.

Foto: Osebni arhiv

Ta težnja po popolnosti je vedno večja, sploh pri mladih generacijah. Vedno več 18-letnikov se odloča za filerje, botoks … se ti to zdi prav?

Verjamem, da sploh mlajše generacije, po zaslugi družbenih omrežij, čutijo velik pritisk.

Gledamo punce, ki imajo popolne postave in si želimo enake rezultate v enem tednu doseči tudi mi. Pri tem pa pozabimo, da je za njihovimi izklesanimi telesi deset let trdega dela.

Kar se tiče lepotnih popravkov in operacij, sem vedno mnenja, da naj vsak počne to, kar želi. Poznam veliko ljudi, ki imajo botoks in filerje, pa so videti lepo in naravno. Dokler je vse v mejah normale, mi je všeč. Tudi sama ne bom rekla, da se tega ne bom nikoli posluževala, ker nikoli ne veš, kaj bo čez leta, ko ti koža upade. Nič nimam proti lepotnim operacijam, se mi pa zdi narobe, če se jih poslužuješ samo zato, da si v trendu.

Kakšno sporočilo želiš skozi svoje vsebine dati svojim sledilcem?

Naj si vzamejo čas. Čas zase, čas, da se stvari iztečejo tako, kot se morajo. Nikamor se ti ne mudi, čeprav imaš morda občutek, da vsi nekaj dosegajo in da moraš tudi ti čim prej imeti vse. Ampak stvari se bodo poklopile takrat, ko se morajo. Nauči se biti sam s sabo in potem boš lahko tudi dobra družba za ostale.

Če bi Instagram čez noč izbrisali, kaj bi to pomenilo za tebe in za tvojo kariero, tvoj zaslužek?

O tem sem že velikokrat razmišljala. Ne bi bilo ravno najboljše, ampak ker imam veliko znanja na različnih področjih, sem prepričana, da bi se znašla. Tako da me to sploh ne skrbi.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close