To je deset znakov, da ste čustveni mazohisti!

13. maj 2023

To je deset znakov, da ste čustveni mazohisti!

13. maj 2023
Foto: Instagram @onparledemode

Včasih sta pričakovana bolečina in trpljenje lahko celo pomirjujoča … ter znak, da je z nami nekaj narobe.

Čustveni mazohizem je precej kompleksen, predvsem zato, ker je zelo destruktiven. Ljudje, ki iščejo situacije, v katerih bodo razočarani in potrti grejo celo korak dlje – poiščejo ljudi, ki jim bodo pomagali pri samouničevanju. 

V nadaljevanju naštevamo deset znakov, ki kažejo na to, da imate zavedne ali nezavedne težnje k čustvenemu samouničevanju.

1. Nenehno iščete čustveno nedostopne ljudi

Se pogosto najdete v razmerju, v katerem ne veste, kakšne občutke doživlja vaš partner? Morda skriva svoja čustva ali imate občutek, da ga ne poznate dobro, med prepiri so tiho ali pa krivdo prevalijo na vas in vas “gaslightajo”.

Takšni ljudje so nesposobni vzpostavljanja intimnih in pristnih razmerij, bojijo se biti ranljivi, medtem pa čustven mazohist išče takšne ljudi.

2. Drama vas privlači

Burno in dramatično razmerje zagotovo ni nekaj, kar bi privlačilo čustveno stabilno osebo, medtem ko čustven mazohist potrebuje adrenalin, ki ga dobi ob prepiranju. Če pa grejo stvari dobro, iščete stvari, zaradi katerih bi lahko začeli prepir, ki je vaš znan teritorij. 

Foto: Instagram @lanajenkinss

3. Z osebo ostanete v razmerju, tudi ko vas ta zelo prizadane ali pa preprosto niste srečni

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili z nekom v razmerju, navkljub temu, da vas je oseba večkrat izjemno prizadela? Ali pa ste se znašli v ciklu bolečih razhodov in optimističnih vrnitev k bivšemu, za katerega ste vedeli, da se boste z njim verjetno razšli čez kakšen mesec?

Če ste v razmerju z osebo, ki vas neprestano zbada, se norčuje iz vas in vas zaničuje, to vpliva na vaše razmišljanje o sebi ter potrdi vse vaše sume o tem, da niste vredni ljubezni in podobne ideje. Enako velja tudi za prijateljske odnose, pri katerih si izbirate prijatelje, ki se norčujejo iz vas in vas zaničujejo, toda prijateljstva vseeno ne prekinete.

Enako velja tudi za osebe, ki ostajajo v razmerju, čeprav se zavedajo, da niso srečni. Ne glede na vzrok vašega nezadovoljstva v razmerju – dejstvo, da ostajate navkljub svoji nesreči, je znak, da ste čustveni mazohist. 

4. Potrebe drugih postavite pred svoje potrebe

V razmerjih se je vedno potrebno prilagajati in včasih tudi kaj žrtvovati, toda to ne bi smelo biti konstantno. Občutki, da vedno postavite partnerjeve potrebe pred svoje ali pa zgolj predlagate, da žrtvujete svoje potrebe za partnerja, ta pa vaš predlog vedno sebično sprejme, so morda znak, da ste čustveni mazohist v toksičnem razmerju. 

Enako velja za ljudi, ki navkljub svojim težavam, želijo pomagati drugim. Čustveni mazohisti so izredno ematični ter sočutni ljudje in z veseljem poslušate druge, ki se soočajo s podobnimi težavami. Če se zaradi težav drugih počutite zelo obremenjeni ali pa svojo vrednost enačite s sposobnostjo poslušanja, potem gre lahko za znak, da ste čustveni mazohisti, ki svojo vrednost enačijo s sposobnostjo poslušanja in pomaganja drugim. Takšni ljudje najdejo podporo v težavah drugih. 

Foto: Instagram @mollymae

5. Za vse ste krivi vi

Partnerjeva slaba volja je seveda posledica tega, da ste vi nekaj naredili narobe. Ne glede na to, kaj je povod za prepir ali resničen razlog slabe volje, na koncu ste vedno krivi vi, krivdo pa brez težav prevzamete, saj zares verjamete, da bi lahko naredili več. 

Realno zdravo razmerje ni tako. V zdravem razmerju se partnerja zavedata, da krivda ni vedno stoodstotno na eni strani, medtem ko v toksičnem razmerju mazohist z veseljem prevzame krivdo, ki potrdi vsa prepričanja o tem, da je resnično slaba oseba, ki neprestano dela napake.

6. Če je v razmerju mirno, potem vam je neprijetno

Kadar partner kaže naklonjenost in ljubezen, ni prepirov, temveč ogromno podpore, sprejemanja in ljubezni, je to za čustvene mazohiste lahko zelo neprijetno. Prime jih, da bi zbežali stran, saj jih zdravo razmerje po številnih čustvenih (in fizičnih) zlorabah ter nesrečnih zvezah bega, saj tega verjetno še nikoli prej niso izkusili. 

7. V razmerju ni meja

V vsakem razmerju morajo biti postavljene določene meje, ki poskrbijo, da sta partnerja zadovoljna, zdrava in srečna. Pri postavljanju meja je potrebno biti odločen in jasen. Iskreno je treba povedati, kaj bomo tolerirali in česa ne, kaj nam je neprijetno in tako dalje. Če menite, da takšne meje niso potrebne, ste partnerju ves čas dosegljivi, in beseda “ne” nima posebnega pomena, potem premislite, ali niste morda čustveni mazohisti. 

8. Na pohvale in komplimente zgolj odmahnete z roko

Vas komplimenti spravljajo v zadrego? Ko slišite “Dobro izgledaš,” začnete razmišljati o vseh stvareh, ki potrjujejo nasprotno – niste se počesali, nimate umitih las in majica ni zlikana, posledično je kompliment popolna laž. Prav tako ne veste, kako se zahvaliti za kompliment, saj nikoli zares ne verjamete, da je kompliment iskren. Zato je veliko lažje biti v zvezi z nekom, ki vas nikoli ne pohvali in ki vas tretira tako, kot se tretirate sami: neprestano opozarjate na vse napake. 

Foto: Instagram @solenelara

9. Nenehno se opravičujete

Iskreno opravičilo je v razmerjih izjemno pomembno, saj vsi delamo napake. Toda če se nenehno opravičujete za majhne stvari, za katere se iz nekega razloga počutite krive, pri tem pa se počutite še nadležne zraven, se morda opravičujete za nepotrebne stvari ter imate mazohistične tendence.

10. Rečete “ja”, čeprav želite reči “ne”

Včasih rečemo ja določenim idejam in načrtom, čeprav nismo zares pri volji. Čustveni mazohisti to počnejo konstantno, čeprav bi moral partner razumeti, da si nečesa ne želite početi. V razmerju bi se morali počutiti dovolj varno, da izrazite svoje občutke in želje, če pa je partner tisti, ki vas pri tem povsem ignorira, vi pa to dopuščate, gre morda za primer toksičnega razmerja, pri katerem ste vi čustveni mazohist. 

Vsi našteti znaki so primeri čustvenega mazohista, ki se iz oklepa toksičnih razmerij le težko izvije. Če opazite, da našteti znaki veljajo za vas, se je najbolje o tem pogovoriti s terapevtom ali psihologom.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close