To je glavna lastnost vsakega uspešnega razmerja

18. avgust 2023

To je glavna lastnost vsakega uspešnega razmerja

18. avgust 2023
Foto: Instagram @happycouple.goals

To je glavna lastnost vsakega uspešnega razmerja

18. avgust 2023
Foto: Pexels

Poleg ljubezni je v razmerju pomembna še ena stvar – spoštovanje. Če vajino razmerje nima te izjemne pomembne lastnosti, bo po vsej verjetnosti razpadlo.

Če bi vas prosili, da zapišete tri pomembne sestavine uspešnega razmerja, kaj bi vključili? Najverjetneje bi našteli ljubezen, razumevanje in komunikacijo ali morda ljubezen, sprejemanje in zaupanje.

Ljubezen bo zagotovo na vrhu lestvice, a koliko vas bi vključilo “spoštovanje”?

Najbrž ne veliko. A čeprav je velik del odnosa odvisen od spoštovanja, se nikoli zares ne osredotočimo na njegov pomen za spremembo celotne kemije odnosa.

Foto: Instagram @lunya

Obstaja več odnosov, ki gredo v napačno smer, ker partnerja dosledno delujeta tako, da drug drugega ne spoštujeta. Številni mislijo, da spoštovanje avtomatično pride v paketu z ljubeznijo, a ta dva pojava si v resnici nista sinonimna.

Ljubezen je: “Želim si te in želim, da si srečen.

Spoštovanje je: “Zgledujem se po tebi. Cenim tvoje besede in mnenja.”

Čeprav je spoštovanje videti kot lahka naloga, boste pogosto videli pare, ki razpadajo in pogosto aktivno sodelujejo pri nespoštovanju drug drugega.

To se izraža v različnih oblikah

Nespoštovanje prihaja v obliki slabšalnih komentarjev, s katerimi omalovažujete svojega partnerja, kot je ignoriranje njegovih nasvetov in mnenj, ali neprepričanost v njegove sposobnosti in potencial.

Ali pa prefinjena govorica telesa, ki kaže brezbrižnost, na primer zavijanje z očmi, mrščenje ob nečem, kar je rekel vaš partner, s čimer se ne strinjate ali zavrnitev nečesa, kar je rekel vaš partner z zamahom roke.

Foto: Unsplash

Za spoštovanje je potrebna sposobnost, da iščemo lastnosti in zmožnosti našega partnerja ter ga zaradi tega obožujemo in občudujemo. Spoštovanje v odnosu je piedestal, na katerega postaviš partnerja, ker človeka sprejmeš takšnega, kot je.

Spoštovanje pomeni tudi, da se lahko zgledujete po partnerjevih lastnostih in vas njegove lastnosti spodbujajo, da ste tudi vi boljši. Verjeli ali ne, ko vas oseba, ki jo imate tako zelo radi, občuduje, dvigne in vas ceni takšnega, kakršni ste, namesto da vas vleče navzdol zaradi tega, kar niste – takrat se počutite popolnega.

Čeprav nespoštovanje nima takojšnjega vpliva na odnos, razen prepira ali dveh, sčasoma povzroči prezir. Postopoma začnejo prepiri preraščati v zamere in močno strast nadomesti strupena povezava.

Ko je razmerje enkrat sabotirano, ga je pogosto težko rešiti. Če ne želite, da se vajino razmerje uresniči v neuspeh, vrnite ogenj romantike v vajin odnos.

Foto: Instagram @emitaz

1. Držite svoje obljube

Se držite vseh svojih zapovedanih obljub? Ali le ostanejo prazne besede?

Če nekaj rečete, poskrbite, da to storite. Če svojemu partnerju nekaj obljubite, je izjemno nespoštljivo, če svojih obljub ne izpolnite. To pomeni, da ne cenite prisotnosti svojega partnerja v svojem življenju.

Ko bo vaš partner spoznal, da muvni pripisana nobena vrednost, se bosta začela distancirati.

2. Pokažite svoja prizadevanja na drugih področjih svojega življenja

Ko vaš partner razume, da se trudite na drugih področjih svojega življenja – poklicnem, družinskem življenju in v krogu prijateljev, vas začne spoštovati.

Ko se ne izogibate načrtom in se soočate z zahtevnimi situacijami ter prevzemate odgovornost, to vašemu partnerju pove, da ste sposobni in vredni zaupanja,

Ko si boste pri partnerju prislužili to spoštovanje, bo tudi on začel spoštovati vas.

Foto: Pexels

3. Ne izogibajte se soočenj

Konfliktom se lahko izogibate danes, jutri ali celo tedne, vendar se situacija sama od sebe ne bo izboljšala.

S partnerjem odstranite blokade in zidove med vama in se pogovorite o svojih mejah, negotovostih, vrednotah in pogledih na življenje. Bodite potrpežljivi drug z drugim. Ne bojte se boriti za potrebe obeh v razmerju.

Nespoštovanje do partnerja ubija njegov občutek samospoštovanja, njegovo avtonomijo in vleče odnos v bolečino in trpljenje.

Spoštovati svojega partnerja pomeni ravnati z njim skrbno, nežno in obzirno. Ni tako težko spoštovati druge osebe, če resnično skrbite za njihovo osebno rast. Ne pozabite, da prava ljubezen ne temelji le na romantiki ali večerji ob svečah. Temelji tudi na spoštovanju, kompromisih, skrbi in zaupanju.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close