Vam potencialni partner ni privlačen? Poglejte še enkrat!

15. avgust 2023

Vam potencialni partner ni privlačen? Poglejte še enkrat!

15. avgust 2023
Foto: Pexels

Vam potencialni partner ni privlačen? Poglejte še enkrat!

15. avgust 2023
Foto: Instagram @wiwoos

Znanost razkriva, da se skoraj polovica posameznikov zaljubi v ljudi, ki jim sprva niso bili privlačni. Kako vedeti, kdaj gre zares in kdaj ne?

Raziskovalci sedaj vedo, kaj se zgodi v možganih, ko prvič srečate nekoga novega:

Dve majhni tovarni, ki ležita za vašim čelom, začneta delovati. En del možganov se poskuša odločiti, ali je ta oseba dovolj fizično privlačna, da bi bila sprejemljiv partner v vaši postelji. Druga možganska regija poskuša ugotoviti, ali je ta posameznik simpatičen – ne všečen na splošno, ampak všečen vam.

Ampak, če se je to nevronsko vezje prvotno razvilo pred milijoni let kot učinkovit način za določanje potencialnega partnerja, … ni nujno uporabno v našem sodobnem svetu.

Foto: Pexels

Kako naša antropološka zgodovina vpliva na privlačnost danes

Naši predniki so potovali po afriških planjavah v majhnih, razširjenih družinskih skupinah in se redno srečevali z znanimi prijatelji in sorodniki. Danes pa te obsežne mreže skupnosti izginjajo.

Večina potencialnih partnerjev, ki jih srečamo, je nepoznanih, celo čudnih. V našem sodobnem podnebju bodo naše primitivne možganske povezave verjetno zavpile “ni šanse!” veliko preden boste lahko realno ocenili potencialnega partnerja.

Da je postopek izbire partnerja še bolj zapleten ko prvič spoznate nekoga novega, imate o njem ali njej zelo malo podatkov. Tako se nagibate k pretehtanju teh nekaj drobcev informacij. Njegovi nekoliko ukrivljeni zobje bi bili za vas morda veliko manj pomembni, če bi vedeli tudi, da je sijajen profesor, milijarder, slaven glasbenik ali da ima druge lastnosti, ki bi jih želeli imeti pri partnerju.

Prvi vtisi niso popolni in vaše primitivne možganske povezave se bodo verjetno negativno odzvale na ta pičli niz začetnih dejstev in izločile tisto, kar bi lahko bila sorodna duša.

Foto: Unsplash

Kako spodkopati to starodavno sporočilo?

V klasičnem filmu Afriška kraljica Katherine Hepburn reče Humphreyju Boggartu: “Narava, gospod Alnutt, je nekaj, kar smo bili postavljeni na to zemljo, da se dvignemo nadnjo.”

Ni vse, kar ugotovimo v svojih možganih, uporabno v današnjem družbenem ozračju.

Razen če vam ti možganski predeli takoj povedo, da ta oseba za vas nima prav nobene spolne privlačnosti in da je njegova/njena osebnost prav tako neprivlačna, potem morda svoje možgane poslušajte. Podatki kažejo, da bolj ko z nekom komunicirate, bolj ga imate za lepega, zanimivega, pametnega in podobnega sebi. In tudi vedno bolj so vam všeč.

In tudi raziskava samskih v Ameriki, ki jo letno izvaja Match.com je razkrila, da se je približno 49 odstotkov moških in žensk na koncu zaljubilo v nekoga, ki se jim sprva ni zdel privlačen.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close