To je kostum za noč čarovnic, ki se mu morate izogniti

29. oktober 2022

To je kostum za noč čarovnic, ki se mu morate izogniti

29. oktober 2022
Foto: Profimedia

Netflixova serija Monster: The Jeffrey Dahmer Story je pri ljudeh vzbudila interes za tega slavnega serijskega morilca in to ravno pred nočjo čarovnic. eBay se je zato odločil, da ustavi prodajo kostumov Jeffreyja Dahmerja. 

eBayjev predstavnik za stike z javnostjo je pred dnevi potrdil, da so ustavili prodajo in odstranili vse kostume serijskega morilca, saj naj bi bilo to v nasprotju z njihovo politiko nasilja. Njihov akt namreč pravi, da artikli, ki “promovirajo ali častijo nasilje ali nasilna dejanja ali pa so povezani s posamezniki, ki so znani po nasilnih dejanjih, niso dovoljeni”. Pri eBayju pravijo, da je bila ta odločitev sprejeta že pred časom in ni nekaj novega. 

Amazon in drugi spletni prodajalci medtem še vedno ponujajo artikle, s katerimi bi se lahko preoblekli v Dahmerja. Ti so zelo preprosti in dokaj običajni – aviatorska očala, lasulje in zaporniške obleke.

Foto: Profimedia

Serija je že takoj sprožila burne debate o čaščenju serijskih morilcev in možnosti, da bodo družine svojcev za noč čarovnic gledale, kako se naokoli sprehaja en kup ljudi, oblečenih v morilca njihovih umorjenih sorodnikov.

Nekateri kritiki so menili, da je serija, navkljub prizadevanjem, ni uspela osredotočiti na Dahmerjeve žrtve. Izkazala se je za močno moralno oporečno – ustvarjalci serije o svojih namenih niso informirali svojcev, prav tako jih niso vprašali za dovoljenje. 

Serija pa je bila navljub vsem problematičnim aspektom izredno dobro sprejeta – serijo z Evanom Petersom v glavni vlogi so gledalci gledali skupno skoraj dvesto milijonov ur. 

Foto: Profimedia

O neprimernih kostumih je prejšnji teden na Twitterju spregovorila tudi slavna ameriška gimnastičarka Simone Biles, ki je zapisala: “Postavite kostume Jeffreyja Dahmerja nazaj v omaro.” 

Na TikToku se je že takoj, ko je serija dobila na gledalcih, pojavilo veliko uporabnikov, ki so imitirali prizore iz serije, igrali v skečih o Dahmerju ali pa se zaradi svoje fizične podobnosti z morilcem, ki je umoril sedemnajst moških in fantov, kar oblekli v Dahmerja.

Ameriški mediji zato opozarjajo javnost, da takšen kostum ni primeren, ljudi, ki so svoje kostume objavili na Instagramu, pa je ta že zbrisal.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close