To je pet znakov, da monogamna zveza ni za vas

02. april 2023

To je pet znakov, da monogamna zveza ni za vas

02. april 2023
Foto: Pexels

Če imamo lahko več prijateljev, zakaj ne bi imeli tudi več partnerjev?

Družba pričakuje, da bomo ljudje v monogamnih zvezah, torej z eno osebo, ki naj bi nas dopolnjevala in zadovoljila vse naše potrebe in želje, kar je s praktičnega vidika lahko precej nerealno. Zaradi družbenih pričakovanj tako številni ne vedo, da so etične nemonogamne zveze prav tako ena od možnosti. 

Ko govorimo o etični nemonogamnosti ne govorimo o varanju ali o tem, da v “primarnem” razmerju nečesa manjka. Gre za zvestobo do več oseb, s katerimi smo v partnerskem odnosu, tako kot smo lahko v prijateljskem.

Ne glede na to, ali smo v zvezi z eno ali z več osebami – monogamnost ni superiorna poligamni zvezi ali obratno. Gre za vašo izbiro in izbira drugih je najboljša izbira zanje.

Kakšni so torej znaki, da bi bili srečnejši v nemonogamni zvezi?

Foto: Pexels

1. Nikoli niste samski

Ste eni tistih “serijskih ljudi”, ki ste vedno v monogamni zvezi in obožujete resne zveze. Tudi če se s partnerjem razideta, si ne pustite biti samski niti za sekundo. Gre za najboljši približek etični nemonogamni zvezi. Serijski monogamni partner bo namreč prekinil zvezo, da bi začel z drugo zvezo, saj si želi preizkusiti nekaj novega in se zaveda, da mora prekiniti obstoječo monogamno zvezo. 

2. V prejšnjih zvezah ste varali partnerja

Pogosto govorimo o tem, kako grdo je varanje. Toda strokovnjaki pravijo, da včasih nekdo vara zato, ker v svojem življenju nekaj pogreša, procesira travme ali pa poskuša navigirati življenje po pričakovanjih drugih. Številni, ki varajo, si tako ne želijo ločitve, želijo si le nekaj sproščujočega seksa s partnerjem, ki ni njihov življenjski ali primarni partner. Če ste torej v preteklosti že varali, se vprašajte, zakaj ste to naredili in česa ste si zares želeli. 

Foto: Pexels

3. Verjamete, da ena oseba ne more zadovoljiti vseh vaših želja in potreb

Takšno prepričanje je precej navzkriž s prepričanjem, da je monogamija edina možna oblika partnerskega odnosa. Toda strokovnjaki s področja partnerskih odnosov pravijo, da ni nič narobe s tem, da preizkusite tudi druge oblike in ugotovite, kakšne občutke vam takšno razmerje vzbuja. Tako kot imamo več prijateljev, ki zadovoljijo različne potrebe, bi enako lahko veljalo tudi za partnerje. Samo preizkusiti je treba, pravijo strokovnjaki.

4. Imate ali pa ste imeli željo po več spolnih ali romantičnih partnerjih naenkrat

Če ste imeli željo po več partnerjih ali pa po tem, da bi nekoga bližje spoznali, pa se vam je zdelo, da ne bi bilo primerno ali pa ste se bali odkriti, kam bi razmerje lahko šlo, potem je to lahko znak, da bi vam bolj ustrezalo etično nemonogamno razmerje. 

Foto: Pexels

5. Nekaj pogrešate v svojem razmerju, pa ne veste, kaj

Eden od mitov monogamnosti nas uči, da je slabo in narobe, če partner ne zadovolji vseh naših potreb. Neprestano iščemo tistega “pravega” in če nečesa v zvezi manjka, potem je krivda zagotovo v partnerju – pač ni tisti pravi. Toda samo zato, ker si mi želimo nečesa več, ne pomeni, da partnerja ne ljubimo, gre zgolj za potrebo, ki bi jo lahko zadovoljil nekdo drug. 

Monogamija ni za vse, prav tako pa tudi etična nemonogamija ali poligamija nista za vse. Toda strokovnjaki opominjajo, da imamo vedno možnost izbire in da moramo razumeti, da ni pravilnega načina, kako se lotiti partnerske zveze.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close