To je tip para, ki se najpogosteje loči

15. april 2023

To je tip para, ki se najpogosteje loči

15. april 2023
Foto: Unsplash

Raziskovalci so razkrili, da je izgled v razmerju pomembnejši, kot smo do sedaj mislili.

Poroka je običajno velik korak v razmerju, ki pa s seboj prinese mnoga vprašanja. Smo s to osebo res kompatibilni? Smo pripravljeni na življenjsko zavezo? Je to prava odločitev za naju?

Znanost razkriva, da če si ne želite zlomljenega srca, je priporočljivo, da se izognete določenemu tipu žensk. Kot kažejo študije, lahko poroka z nekaterimi ženskami v primerjavi z drugimi močno poveča tveganje za ločitev.

Moški, ki se poročijo z ženskami, ki so občutno privlačnejše od njih, se pogosteje ločijo, saj so ženske v odnosu z manj privlačnim moškim manj predane.

Foto: Pexels

“Različne raziskave kažejo, da imajo pari, ki se med seboj ne ujemajo po približni stopnji fizične privlačnosti, običajno manj uspešna romantična razmerja,” je v raziskavi zapisala Madeleine Fugère, profesorica socialne psihologije.

Nedavna analiza podatkov o spletnih zmenkih je pokazala, da moški in ženske iščejo do 25 odstotkov privlačnejše osebe, kot so sami. Kljub temu ima večina ljudi dokaj dobro predstavo o tem, kako privlačni so in koga lahko pričakujejo, da bodo pritegnili in večinoma ohranjajo odnose z bolj podobnimi posamezniki.

Manj uspešna razmerja

Kadar pa se pari ne ujemajo, so obeti slabi. Ženske, ki poročajo, da so njihovi partnerji bistveno manj privlačni od njih, so po ugotovitvah ene od raziskav pogosteje flirtale z drugimi in poročale, da se počutijo manj predane razmerju.

Foto: Profimedia

Druge raziskave kažejo, da so razmerja fizično neusklajenih parov krajša in manj uspešna, vendar ne zato, ker je privlačnejša oseba manj predana, temveč zato, ker je manj privlačna, bolj nagnjena k ljubosumju.

Vendar pa je v raziskavah nekaj upanja

Ko je Benjamin Karney z univerze UCLA opravil pogovor z 82 mladoporočenci o izzivih v njihovih odnosih in vsakdanjem življenju, je ugotovil, da je bilo moškim, ki so se poročili z veliko privlačnejšimi ženskami, na splošno boljše.

“Zanimivo je, da so bili ti možje srečnejši od drugih mož,” je dejal v izjavi. “In ti možje so bili bolj v pomoč doma. Bili so učinkovitejši in bolj pozitivno naravnani, ko so svojim ženam pomagali pri reševanju njihovih težav.”

Foto: Instagram

Fugère pa tudi pravi, da pri parih, ki so bili najprej prijatelji, razlika v privlačnosti ne igra tako velike vloge. Navaja eno od raziskav, ki je pokazala, da “daljše poznanstvo napoveduje manj parjenja na podlagi privlačnosti.”

Z drugimi besedami, “če imate močno prijateljstvo, preden začnete hoditi na zmenke,” piše Fugère, “potem je fizična privlačnost morda manj pomembna za začetek ali vzdrževanje razmerja.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close