“Varovalne ograje” so nov termin v odnosih, ki ga morate poznati!

07. april 2023

“Varovalne ograje” so nov termin v odnosih, ki ga morate poznati!

07. april 2023
Foto: Unsplash

“Ghostanje”, “catfishanje”, “kittenfishanje” in mnogi drugi izrazi opišejo obnašanje v odnosih, ki je običajno težavno. Postavljanje varovalnih ograj pa je nekaj, kar bi morali početi vsi.

Iskanje partnerja v sodobni družbi je lahko izjemno zastrašujoče. Morda ste se pripravljeni zavezati, a najti nekoga, ki si želi isto, je v resnici veliko težje, kot se zdi. Na tem področju je preveč miselnih iger: ghosting, breadcrumbing (oblika zavajanja), love-bombing, … to vse so poteze, ki pogosto privedejo do tega, da ste ponovno porabili čas in energijo za napačno osebo.

Ob vsem tem pa se je zgodilo, da so samski postali naveličani vseh teh nezdravih trendov. Zato so vzpostavili sistem, ki jih zavaruje pred tem: postavljanje “varovalnih ograj“. Varovalne ograje so nov izraz pri zmenkih, ki govori o varovanju vaše energije in hkratnem ohranjanju zdravih meja.

Torej, nič več sklepanja kompromisov v neuradnem razmerju ali zavezovanja nekomu, ki še ni prepričan, če si sploh želi biti z nami.

Foto: Instagram @teaganmareephotography

Postavljanje meja je nujno v zgodnjih fazah razmerja

Po vsej verjetnosti se nam je že vsem zgodilo, da smo bili v razmerju z nekom, ki ni bil dober za nas. In običajno se to zgodi, ker ne znamo postavljati mej. To pa nas stane še enega strtega srca.

Licencirana psihologinja Shauna Pollard pravi: “Meje so preprost način, kako lahko zadovoljite svoje potrebe. Ustvarjanje zdravih meja se začne z ocenjevanjem svojih potreb na področju zmenkov in nato z besedami in dejanji, s katerimi jih sporočate.”

Ko se boste naslednjič počutili krive, ker ste že na prvem zmenku sporočili, kaj potrebujete, si zapomnite: s tem boste dejansko poskrbeli za dober začetek razmerja.

Za nekatere je morda neudobno že na samem začetku govoriti o svojih željah in potrebah. Vendar lahko izpostavljanje svojih potreb šele mesece po tem, ko ste zvezo že začeli, dejansko ogrozi vajino razmerje. Predstavljajte si, da po štirih zmenkih ugotovite, da oseba, s katero hodite, pravzaprav ne želi imeti otrok – vi pa jih želite. To je izguba časa za obe strani.

Foto: Pexels

Kako vzpostaviti varnostne ograje?

Postavljanje meja ne pomeni nujno, da boste vedno dobili to, kar si želite. Čudovito je, da drugi osebi sporočite, da na primer trenutno ne iščete ničesar resnega, vendar ne morete vedno pričakovati, da bo tudi druga oseba imela enake želje.

Varovalne ograje so preprost način, kako preveriti, ali ste dejansko združljivi s to osebo. Začnete lahko tako, da si zastavite to ključno vprašanje: “Kaj potrebujem od partnerja?”

Večina ljudi pravzaprav ne ve, kaj potrebujejo od partnerja. Zato se hitro ujamemo v površinske zadeve, kot je dober videz, finančna preskrbljenost, fit postava itd. Toda da bi razmerje trajalo več kot šest mesecev, morate oceniti svoje potrebe: Katere lastnosti pri osebi najbolj cenite? Kakšni so njeni dolgoročni cilji v primerjavi z vašimi? Ko ste si na jasnem glede svojih potreb, jih šele lahko sporočite.

Foto: Instagram @photosbymistyrose

Bodite odločni, vendar spoštljivi

Ko boste prvič jasno z nekom komunicirali svoje meje, bo najbrž težko in boste živčni, ker se lahko razmerje v tistem trenutku konča. A to je pravzaprav namen postavljanja meja: izločiti ljudi, ki niso pravi za vas.

Če se s potencialnim partnerjem prvič pogovarjata o svojih potrebah in mejah, začnite s pogovorom o lahkih mejah: Na kakšne zmenke greste najraje? Koliko časa v razmerju potrebujete zase? Ne prehajajte takoj na pogovore o otrocih, domu ali kariernih načrtih, ki jih imate, razen če vas že na začetku vpraša.

Dr. Aliyah Moore, strokovnjakinja za odnose in zmenke, prav tako predlaga, da “za izražanje svojih čustev in potreb uporabite ‘jaz’ izjave in tako preprečite neizpolnjena pričakovanja ali nesporazume v prihodnosti”.

Razumite tudi meje druge osebe

Seveda pa, tako kot so pomembne vaše meje, so pomembne tudi meje druge osebe. Zato poskrbite, da boste pripravljeni sprejeti tudi njihove zahteve in meje.

Foto: Instagram @onedaywith_us

Seveda ni nikoli prijetno slišati, da druga oseba očitno ni pripravljena dvigniti odnosa na naslednjo raven, vendar vam lahko včasih razumevanje razloga za to pomaga, da se v prihodnosti izognete zameram. Včasih si dve osebi pač ne želita iste stvari. Najpomembnejše je, da ste sporočili svoje meje, preden se spustite v polno razmerje.

Izogibajte se starim navadam

Najtežje pri ohranjanju svojih meja je vztrajati pri njih. Mamljivo je sprejeti kompromis in si reči: “Mislim, da me to ne moti” – čeprav v resnici ni tako. Kajti bolj kot sklepate kompromise, večji pritisk izvajate nase.

“Ko postavite meje, v bistvu potegnete črto med tem, kaj je sprejemljivo in kaj ne, in ko se teh meja držite, to črto utrdite in partnerju pokažete, kaj boste in česa ne boste tolerirali.”

še opozarja Moore.

Uporaba tega trenda “varovalnih ograj” morda ne bo prinesla uspeha na zmenkih čez noč. Bo pa prinesla pozitiven, dolgoročen vpliv na vaše celotno ljubezensko življenje. Spoštovali boste sebe in svoje potrebe ter se ne boste zavezali nekomu na podlagi čustev namesto resnične kompatibilnosti.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close