To malo italijansko mesto je prepovedalo selfije!

11. maj 2023

To malo italijansko mesto je prepovedalo selfije!

11. maj 2023
Foto: Unsplash

Veliko prelepih italijanskih mest v zadnjih letih trpi zaradi prevelikega navala turistov. Portofino se s tem spopada z uvajanjem novih glob.

Portofino, majhno obmorsko mesto na italijanski rivieri, je postalo turistična točka, kar začenjajo čutiti tudi domačini. Slikovito mestno nabrežje z barvitimi stavbami, ki obkrožajo vodo, je odličen material za Instagram.

Poleti to pomeni naval obiskovalcev, ki pozirajo za selfije in blokirajo poti in ceste.

V boju proti temu je portofinski župan uvedel območja brez čakanja oz. tako imenovane ‘no-stop’ cone. Vsakdo, ki ga bodo med 10.30 in 18.00 ujeli, da se predolgo zadržuje na obali, bo kaznovan z 270 evri.

Mesto ima nekaj več kot 400 prebivalcev, vendar ga obišče veliko turistov, včasih tudi več kot 10 tisoč na dan. Posledica tega so prenatrpane ulice in prometni zastoji.

Namen prepovedi je preprečiti, da bi se na pomolu zbirale velike skupine turistov. Prepoved bo veljala do 15. oktobra, ko se bo končala počitniška sezona.

Kako se Italija še bori proti prekomernemu turizmu?

Portofino pa ni edino italijansko mesto, ki se bori proti prekomernemu turizmu. Na Amalfijski obali, v turkiznih zalivih in mestih na klifih, se v poletnih mesecih zgrinjajo množice obiskovalcev.

Da bi zmanjšali promet na znamenitem 35-kilometrskem odseku med marino di Vietri in Positanom, so med junijem in septembrom lani uvedli sistem omejevanja registrskih tablic.

Avtomobili z registrskimi tablicami z zadnjo liho številko so lahko na cesto zapeljali na lihe dni, avtomobili s sodo številko pa na sode dni.

Tudi Benetke se soočajo s presežkom turistov. Na vrhuncu sezone lahko mesto z le 50 tisoč prebivalci sprejme do 150 tisoč turistov na dan.

Leta 2021 je bilo velikim ladjam za križarjenje prepovedano pristajanje v beneškem pristanišču, pričakuje pa se tudi, da bo mesto v naslednjem letu uvedlo vstopnino za obiskovalce. Obiskovalci, ki prenočijo, že plačujejo turistično takso v višini 5 evrov na noč, ki je vključena v hotelske račune.

In tudi številne druge turistične točke so uvedle omejitve kratkoročnih najemov, da bi se borile proti nižanju populacije in naraščajočim cenam najemnin.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close