Prvorojenec ali najmlajši otrok? To vaš vrstni red rojstva pove o vas.

27. julij 2023

Prvorojenec ali najmlajši otrok? To vaš vrstni red rojstva pove o vas.

27. julij 2023
Foto: Pexels

Prvorojenec ali najmlajši otrok? To vaš vrstni red rojstva pove o vas.

27. julij 2023
Foto: Pexels

Raziskava je razkrila, da naš vrsti red rojstva med brati in sestrami določa nekatere osebnostne lastnosti.

Če imate brate in sestre, se verjetno dobro zavedate, kako različni ste si med seboj. Ne glede na to, ali ste najstarejši, najmlajši ali srednji otrok, so znanstveniki prepričani, da lahko naš položaj v družini določa naše osebnostne lastnosti.

Kaj pravijo njihove raziskave?

Prvorojeni otrok

Glede na študijo Univerze v Illinoisu so bili najstarejši bratje in sestre običajno bolj ekstrovertirani, prijetni in vestni. Študija je tudi pokazala, da imajo prvorojenci običajno višji inteligenčni kvocient kot tisti, ki so se rodili pozneje – čeprav le za kakšno točko.

Do podobnih ugotovitev je prišla tudi druga študija Univerze v Essexu, ki ugotavlja, da je statistično bolj verjetno, da bo najstarejši otrok, zlasti ženska, najbolj ambiciozen in dobro usposobljen v svoji družini, saj ima običajno večje želje.

Foto: Pexels

Psihoterapevtka Sam Jahara pravi, da nekatere študije kažejo, da imajo prvorojenci “izrazito prednost pred pozneje rojenimi otroki glede dosežene izobrazbe”. Pravi tudi: “Stopnja pozornosti, ki jo starši namenjajo prvorojencem, je običajno veliko večja, vendar so tudi ti otroci deležni skrbi svojih staršev in preobremenjenosti, ki jo prinašajo kasnejši otroci. Najstarejši otroci običajno uživajo obdobje pozornosti, ki je namenjena izključno njim. S tem, ko je otrok prvi, pridobi določeno stopnjo statusa v hierarhiji sorojencev, ki ostane tudi potem, ko se pojavijo njegovi sorojenci.”

Raziskava, ki jo je opravila družba YouGov, je pokazala, da so starejši bratje in sestre pogosto prepuščeni vodstvu ali so naprošeni, da skrbijo za mlajše brate in sestre, zato se “starejši bratje in sestre bolj verjetno počutijo bolj organizirane in sposobne dajati prednost lastnemu življenju”.

Glavne značilnosti prvorojenca:

  • Ekstrovertiran,
  • pameten,
  • ambiciozen,
  • rad prevzema vodilno vlogo,
  • organiziran.
Foto: Pexels

Srednji otrok

Jahara pravi, da se srednji otroci navadno bolje razumejo z drugimi in se pogajajo o tem, kaj potrebujejo, saj so navajeni deliti sredstva s svojimi sorojenci. “Srednji otroci nikoli niso vedeli, kako je biti deležen izključne pozornosti staršev, zato pridejo v svet, kjer se od njih že od začetka pričakuje, da bodo delili. Srednje otroke pogosto imenujemo mirovniki v družini. Srednji otrok lahko zaradi svojega ‘srednjega statusa’ tudi tekmuje za pozornost – ni ne najmlajši ne najstarejši, zato mora najti način, kako izstopati.”

Psihologinja Catherine Salmon in novinarka Katrin Schumann sta v knjigi The Secret Power Of Middle Children govorili o tem, da so srednji otroci pogosto zapostavljeni. Schumann je za Psychologies o svoji raziskavi povedala: “Čeprav so srednji otroci zanemarjeni, tako s strani staršev kot raziskovalcev, jim to na dolgi rok dejansko koristi. Postanejo bolj samostojni, razmišljajo izven okvirjev, čutijo manjši pritisk, da bi se prilagodili, in so bolj empatični.

Foto: Unsplash

“To jim daje odlične sposobnosti kot zaposlenim, poleg tega pa so tudi odlični timski igralci in partnerji.” Dodala je, da so srednji otroci zaradi svoje uvrstitve bolj potrpežljivi ter “spretni in vešči manipulatorji”.

Ključne značilnosti srednjega otroka:

  • Ekipni igralec,
  • potrpežljiv,
  • neodvisen,
  • empatičen,
  • spreten manipulator.

Najmlajši otrok

“Ko se pojavi tretji otrok, so starši pri vzgoji najmlajšega običajno bolj sproščeni,” pravi Jahara. “Tudi starejši bratje in sestre bodo imeli vlogo pri vzgoji svojega sorojenca, zato breme ni izključno na starših. Ker je prvorojenec ‘odgovoren in uspešen’, srednji otrok pa ‘mirovnik’, je pritisk na najmlajšega običajno manjši. Vendar pa lahko to privede tudi do občutka, da ‘zaostajajo’ ali da so nepomembni.”

Raziskovalci z univerz v Readingu in Birminghamu so ugotovili, da je najmlajši otrok v družini bolj nagnjen k prevzemanju tveganj, ko gre za posel, in po poročanju časnika The Sunday Times je bolj verjetno, da bo postal podjetnik.

Foto: Pexels

To naj bi bilo posledica tega, da so “rojeni za uporništvo,” zaradi česar so “raziskovalni, nekonvencionalni in tolerantni do tveganja”.

Raziskava YouGov je tudi pokazala, da je najmlajši otrok v družini običajno bolj umirjen in ima zabaven smisel za humor.

Glavne značilnosti mlajšega otroka:

  • Sproščen,
  • zabaven,
  • pripravljen tvegati,
  • podjeten.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close