Službe za lena dekleta so nov način dela za mlade

19. julij 2023

Službe za lena dekleta so nov način dela za mlade

19. julij 2023
Foto: Pexels

Službe za lena dekleta so nov način dela za mlade

19. julij 2023
Foto: Pexels

Era šefic in direktoric se je končala, prihaja obdobje služb, ki zadovoljijo naše finančne potrebe, a nas ne spravljajo v stres.

Na Tiktoku je v zadnjih mesecih završal trend služb za lena dekleta oz. ‘lazy girl jobs’. Trend je tako popularen, da je nabral že kar 47 milijonov ogledov.

“Lazy girl jobs so moje najljubše službe, vse, kar počnem, je, da kopiram in lepim ista elektronska sporočila, sprejmem tri do štiri klice na dan, si vzamem ekstra dolg odmor, si vzamem še več odmorov IN dobim lepo plačo,” je v videu, ki je bil ogledan več kot 840.000-krat, dejala uporabnica @raeandzeebo.

@raeandzeebo Loving it🥰 #fyp #xyzbca #job #lazygirljob #corporate #9to5 #officelife #workbreak #VikingRise ♬ Summer Background Jazz – Jazz Background Vibes

Veliko uporabnic je hitro dejalo, da je to njihova “idealna sanjska služba” in da si želijo delo, ki jim omogoča “počasnejši” tempo. “Želim si te službe, vendar sem bila preveč girlboss in sem zdaj prekvalificirana,” se je pošalila ena izmed uporabnic.

“‘Lazy girl jobs’ se običajno nanašajo na administrativna dela, delo na daljavo, fleksibilne vloge, ki imajo relativno spodobno plačo,” je za Glamour povedala Mhairi Todd, življenjska trenerka za opolnomočenje žensk. “Izraz vključuje vsako delo, ki ima malo ali nič odgovornosti in kjer bi daljša obdobja ‘lenarjenja’ ostala neopažena in nekomentirana.”

Foto: Pexels

“Nekaj primerov takega dela so vodje služb za delo s strankami, administrativne pomočnice v dobrodelni organizaciji in pomočnice v marketingu. Izraz je priljubljen pri generaciji Z, ki so veliki podporniki gibanja proti službam. Medtem ko so prejšnje generacije morda postavljale delo v ospredje lastne vrednosti, je gibanje proti delu poskus upora proti temu in naši kapitalistični kulturi.”

V idealnem svetu bi vsi delali na delovnem mestu, ki bi jim predstavljalo zadosten izziv bi jim prinašalo zadovoljstvo, ki bi bilo dobro plačano in bi imelo dober delovni čas, ter v podjetju, ki ceni svoje zaposlene.

Mhairi pravi, da je to, ali je “delo za lena dekleta” prava izbira za vas, odvisno od tega, v katerem življenjskem obdobju ste in kakšen je vaš osebni občutek za uspeh.

Foto: Pexels

“Če je vaš trenutni cilj potovati z nahrbtnikom po svetu, je delo brez pritiska in z veliko prilagodljivosti idealno,” dodaja. “Vendar pa sem v zgodnjih dvajsetih letih kot medicinska referentka opravljala delo, ki bi ga sama označila za nekakšno ‘lazy girl’ službo in te so lahko izjemno izčrpavajoče in demotivirajoče.”

“Čeprav je morda na prvi pogled privlačno razmišljati o tem, da delaš zelo malo in za to dobivaš plačilo,” Mhairi trdi, da tovrstne vloge resno vplivajo na duševno zdravje. “V študiji, ki je obravnavala posameznike, ki so menili, da je njihovo delo ‘nesmiselno’, so odkrili veliko večjo pojavnost depresije in tesnobe.”

Ali je torej lahko ključ do našega duševnega zdravja in navsezadnje do tega, kako se počutimo pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, namesto dela za lena dekleta, iskanje dela, ki vas spodbuja k ambicioznosti in občutku uspeha?

Foto: Pexels

“Vsi bi si morali prizadevati za najboljše, kar lahko dosežemo, saj je to precej ključno za naše duševno zdravje. Če imate občutek, da se trudite po svojih najboljših močeh in ste za to pošteno nagrajeni, se počutite sproščeno in navdihnjeno za druge stvari,” pravi Akosua Dede, življenjska strateginja pri podjetju Truly Thriving. “Kljub temu ambicije za vsakogar pomenijo nekaj drugega, zato je zelo pomembno, da svojih ambicij ne ocenjujemo na podlagi ciljev in sanj drugih ljudi.”

“Lahko napredujemo z drugačnim tempom in smo zelo zadovoljni s svojo potjo. Vaš poštar in voznik avtobusa nista nič manj uspešna človeka samo zato, ker opravljata ‘fizično’ delo. Oba sta lahko precej dobro plačana dela s prednostmi, ki morda niso takoj očitne. Prav tako ne gledam izjemno predanih ljudi, ki zaslužijo šestmestne zneske in si mislim: ‘Joj, vsi bi morali biti takšni.”

Ideal dela za leno dekle ima svoje prednosti in slabosti. Prednosti so majhen pritisk, velika prilagodljivost, čas, ki ga lahko porabite za druga področja svojega življenja, in dobro plačilo za malo dela. Glede slednjega pa Dede pravi, da je takšna delovna mesta zelo težko najti. “Zelo malo delovnih mest vam bo dejansko plačalo visoko plačo za zelo malo dela,” pojasnjuje. “Za tiste, ki imajo radi izzive in spodbude pri svojem delu, se bodo nekatera od teh delovnih mest čez nekaj časa izkazala za preveč dolgočasna.”

Foto: Pexels

Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti, ko se odločate, katera poklicna pot je prava za vas, je, da veste, katere so vaše prednostne naloge. Če ste ciljno usmerjena oseba in radi uspevate v okolju z visokim pritiskom, potem je zahtevno delo morda pravo za vas. Če pa ste oseba, ki na delo gleda kot na sredstvo, s katerim lahko ohranite streho nad glavo in si vsako leto privoščite en (ali več!) izletov po svetu, je delo, o katerem vam ni treba preveč razmišljati, morda ravno pravi odgovor.

“Vsak od nas ima svojo vlogo, ne glede na to, kakšno delo opravlja, in v času, ko so težave z duševnim zdravjem zelo pogoste, je zelo pomembno, da se ljudje zavedajo, da je uspeh mogoč na različne načine in da je resnično delati to, kar želiš ključ do sreče,” dodaja Dede. “Ne glede na to, ali gre za delo lenega dekleta ali katero koli drugo delo, so na koncu pomembnejši ljudje, s katerimi delate, in kultura podjetja.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close