To vašim otrokom zelo škoduje

23. junij 2021

To vašim otrokom zelo škoduje

23. junij 2021
Profimedia

Tak slab odnos povzroča depresije in težave s samozavestjo…

Babice so znane po tem, da vnuke razvajajo, jih vozijo na izlete ali pa rade kaj spečejo. Povezanost med vnuki in babicami je otrokom koristna, saj se tako otroci naučijo pomembnosti družine.

Zna pa se zgoditi, da stari starši med več vnuki kdaj niso prav pošteni. Užaloščena mama je potožila na Starševski čvek, da je njena tašča nepoštena do njene hčere. Med štirimi brati, njen soprog edini ne živi v rodnem kraju, kar med njim in mamo ustvari tudi čustveno razdaljo.

»Tašča mi neprestano meče pod nos, da sem hči bogataških staršev in da bi lahko nepremičnine, ki jih imata lahko posodila tudi njim, se pravi njej in tastu in še ostalim otrokom. Jaz se to ne grem. To so nepremičnine mojih staršev. Jaz nimam nič s tem, zato staršema niti ne omenim kako si počitnikovanje zamišlja moja tašča,« je razložila uporabnica.

Ko pride do obdarjanja za praznike, vsi vnuki dobijo darila, razen avtoričine hčere. Meni, da je to tudi zato, ker niso verni in ker hči nima zakramentov.

»Ko je najina petletna hčerkica vprašala babico kdaj bo pa ona dobila darilo, ji je tašča na precej surov način odgovorila, da ima bogatega dedka in babico v Lj in naj ji kar onadva bogataša darila kupujeta. Pa da če nisi krščen in ne hodiš v cerkev tudi nič ni. Hčerka je stara 5 let, tega ne razume,« nadaljuje.

Za konec avtorica prosi za pomoč, saj je v veliki zagati. Odnos s taščo ohranja samo še zaradi hčerke, a sprašuje »Kako naj tašči razložim, da premoženje mojih staršev nima veze z našo družino. Da naj zaradi tega ne odriva in diskriminira najine hčerke. Da če ne hodimo v cerkev nismo manj vredni. Da nismo fine ljubljanske srajce, kot nam rada reče

Pogovorite se na samem

Pri situacijah kjer so vpleteni družinski člani s katerimi želite ohraniti dobre odnose, je najbolje, da se pogovorite na samem. »Predlagam pogovor na samem z njo. Prav tako kot si povedala nam, tudi njej. Če ne obrodi sadov, prekinite stike. Saj bo vsakokrat kadar boste prihajali, nad čim nergala. Izgubila je mladost in ostalo življenje na kmetiji, v tvojem ogledalu vidi drugo plat, uživanje tvojih staršev in je prizadeta. Saj tudi, če bi ji ti ponudila vikend na morju za dopust ne bi hotela it. Bi že krave bile vzrok,« je predlagal eden izmed uporabnikov.

Profimedia

Lahko pa se situacija z darili reši tudi tako, da avtorica preda svoje darilo tašči, ta pa ga podari vnukinji. Na kar nekateri odgovarjajo, da otrok take babice ne potrebuje »Take babice tvoja punčka ne rabi. In tašči nimaš kaj računov za polagat. Zase se naj briga. Ce bi pa živela v revščini bi pa bila oh in sploh bogica.. Povrh tega da je krščanka in bi morala brezpogojno ljubiti pa ima tak grdi odnos. Stran z stiki. Tvoj punčka ne rabi hinavščine, obrekovanja, in blatenja drugih oseb.«

Otrok si zasluži boljše

Z zgornjo uporabnico pa se je kar nekaj uporabnikov strinjalo »Take je treba samo na ignor, popolnoma prekinit stike za vselej. Coprnica je pokvarjena že celo življenje in blag in prijazen pogovor je zagotovo ne bo razsvetlil. Taka bo ostala, dokler ne stegne krakov. Sem že dolgo na svetu in poznam tak tip ljudi.«

»In zakaj bi si želela da ima tvoja hči stike s takšnimi sorodniki? Zakaj bi morala tašči karkoli dopovedat? Živite po svoje in jim dajte mir!«

Favoriziranje otrok  je pogosto

Ameriška raziskava nacionalnega inštituta za staranje poroča, da je favoriziranje vnukov in otrok zelo pogost pojav. Običajno pa se seli tudi po generacijah, torej če avtoričin soprog ni najljubši otrok, tudi njegovi otroci ne bodo najljubši vnuki.

Ko so stari starši pri tem zelo očitni, s tem spremenijo dinamiko celotne družine, škodujejo pa tudi svojim vnukom. Otroci so zelo dovzetni in zlahka ugotovijo, kdaj niso zaželjeni, zato jih to zelo prizadene. Pogosto se otroci ne zavedajo, da je problem v obnašanju starih staršev in ne v njih, zato to ponotranjijo.

Taki odnosi ustvarijo tudi tenzijo med starši in ostalimi družinski člani, kar oteži vsa družinska srečanja. Pogosto so stari starši tisti, ki organizirajo srečanja, zato se družine temu težko izognejo.

Ellen Webber Libby, doktorica psihologije opozarja, da favoriziranje vpliva slabo na vse družinske člane, »Ni pomembno, če ste tisti zlati otrok, ali črna ovca, tak odnos ustvari napetost med vsemi,« razlaga doktorica. Dodaja pa, da so ti odnosi pogosto razlog za kasnejše težave otrok, kot je depresija in težave z vzpostavljanjem zdravih odnosov.

Profimedia

Otroci obeh strani pa čutijo ta pritisk, tisti, ki so starim staršem ljubši, čutijo pritisk, da ostanejo boljši. Ostali otroci pa se neprestano trudijo biti babičini najljubši. Otroci, ki čutijo, da so zapostavljeni s strani družinskih članov imajo pogostejše težave s samozavestjo, cenjenjem samih sebe in navezovanjem stikov z drugimi. Pri njih pa so tudi večje možnosti za agresivno vedenje in depresijo, saj ti otroci preostanek svojega življenja iščejo potrditev pri drugih.

Kako otroka zavarovati?

Otroci, ki imajo dobre starše in varen dom, pa so v manjši nevarnosti, da to vpliva nanje. Če dobijo dovolj ljubezni in potrditve v svoji primarni družini, je drugje pogosto ne iščejo v večji meri.

Prav tako je smiselno, da se s starimi starši pogovorite in jih na njihovo obnašanje opozorite. Če se zavedajo svojih dejanj in posledic, ki ji ta imajo, se lahko bolj zavestno obnašajo. Če se pogovorite z njimi na samem, imajo čas informacije in svoje obnašanje predelati, brez da se vpleta ostale.

Če pa stari starši svojega obnašanja ne spremenijo oz. ga niti ne želijo, je edina rešitev, da se stike z njimi omeji. Če so taki do vašega otroka, tudi ko ostali niso prisotni, je bolje, da svojega otroka zavarujete, mož pa ostane v stiku z njimi, ko otroci niso prisotni. Otrok se mora zavedati, da ima vašo zaščito in vam lahko zaupa. Z prekinitvijo stikov se izognete obnašanju, ki škodi vašemu otroku, tako pa otroci tudi vedo, da se lahko na vas zanesejo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close