V Maribor prihaja razstava slavnega hrvaškega grafitarja

25. februar 2023

V Maribor prihaja razstava slavnega hrvaškega grafitarja

25. februar 2023
Foto: UGM

Marca v Umetnostno galerijo Maribor prihaja posebna razstava “Recycle or Try” na kateri se bo s svojimi deli predstavil veliki grafitar Slaven Lunar Kosanović.

V zraku je že čutiti pomlad, v nas pa se prebuja val energije, zaradi katere želimo biti čim več v gibanju. Zato smo se odločili, da prihajajoče pomladne mesece izkoristimo za obisk čim več zanimivih krajev, med katerimi je tudi Maribor.

To pomlad se ga res splača obiskati, saj bodo v Umetnostni Galeriji Maribor na ogled umetnine grafitarja in multidisciplinarnega umetnika Slavena Lunara Kosanovića.

Foto: UGM

Razstava Recycle or Try

Razstava z naslovom Recycle or Try je nastala v sodelovanju Umetnostne galerije Maribor (UGM) in multidisciplinarnega kreativnega studia Trampolin, ki so ga leta 2020 v Mariboru ustanovili Tine Lugarič, Nenad Cizl in Andrija Šulić.

Kot kreativni atelje želi Trampolin spodbujati umetniško ustvarjanje v Mariboru in to mesto pozicionirati na zemljevid kreativnih destinacij. Prav tako si Trampolin prizadeva tako mlade kot starejše usmerjati v razvoj lastne ustvarjalnosti in ukvarjanje s kreativnimi poklici ter s tem dvigniti raven kreativne energije v mestu Maribor.

Razstava je v galeriji UGM Studio rezultat poslanstva tega kreativnega studia pri ustvarjanju didaktičnih, kreativnih, inovativnih in multidisciplinarnih dogodkov ter predstavljanju priznanih imen Maribora.

Foto: UGM

Razstava nosi močno ekološko sporočilo

Slaven Lunar Kosanović je eden najpomembnejših hrvaških grafitarjev, ki ima dobro vzpostavljeno globalno mrežo znotraj urbanih umetniških skupnosti, ki sega v devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Prav ta velik hrvaški umetnik bo pripravil razstavo urbane umetnosti Recycle or Try, ki predstavlja prvo večjo samostojno predstavitev Lunarja v Mariboru.

Foto: UGM

Njegova razstava nosi močno okoljsko sporočilo: sprašuje se, kaj lahko posameznik stori za zmanjšanje svojega ekološkega odtisa, hkrati pa opozarja na odgovornost industrije, ki vsakodnevno proizvaja ogromne količine nepotrebnih odpadkov.

Za osnovo razstavljenih del bodo uporabljeni samo reciklirani materiali in tisti, ki jih je mogoče ponovno uporabiti, kot so embalaža in drugi odpadki.

Foto: UGM

Sledeč tematiki ekološke odgovornosti Lunar riše in slika iz rabljenih, zavrženih predmetov, kot so živilska embalaža, tkanine, razpršilke, kartonski krožniki, škatle, ovitki in različni drugi ostanki.

Foto: UGM

Kosanović že vrsto let osvaja s svojimi urbanimi umetninami, s katerimi spreminja zanemarjene in propadajoče zidove in prostore, in vemo, da bo tako osvajal tudi mariborsko sceno.

Razstavo tega hrvaškega umetnika si lahko ogledate v galeriji UGM Studio od 17. marca do 6. maja letos.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close