Več kot se družite s svojo mamo, dlje bo živela

23. april 2022

Več kot se družite s svojo mamo, dlje bo živela

23. april 2022
Foto: Pexels

Osamljenost je eden glavnih vzrokov za poslabšanje zdravja pri ljudeh, starejših od šestdeset let, kažejo raziskave. Po mnenju raziskovalcev je zato pomembno, da se družimo s starejšimi in tako prispevamo k njihovemu zdravju in dobremu počutju. 

Poličite svojo mamo in jo povabite, naj pride na kavo in se malo podruži z vašo družino. Druženje s starši je še posebej pomembno, ko se starši postarajo, kar potrjuje tudi znanost.

Nova študija je namreč pokazala, da je osamljenost eden glavnih razlogov za poslabšanje zdravja in celo smrt pri ljudeh, starejših od šestdeset let. Študija je vključevala 1604 ljudi, starejših od 60 let, od tega 59 odstotkov žensk. 

V okviru študije so udeležencem zastavili tri različna vprašanja: Ali se počutijo zapuščene? Se počutijo izolirane? Jim primankuje druženja? Žal je 43 odstotkov sodelujočih izjavilo, da se počutijo osamljene. 

Foto: Unsplash

Osamljenost je pomemben dejavnik človeškega trpljenja

Ti, ki so rekli, da se počutijo osamljene, imajo večjo verjetnost, da bodo imeli težave pri opravljanju rednih dnevnih dejavnosti. Imeli so težave pri opravljanju nalog, pri katerih so morali biti mobilni, kot na primer hoja, dvigovanje rok nad glavo, imeli pa so tudi težave pri izvajanju stvar, kot je plezanje.

Ljudje, ki kažejo simptome osamljenosti, torej težko opravljajo opravila, pri katerih morajo biti neodvisni. 

Ugotovljeno je bilo tudi, da je osamljenost povezana z večjim tveganjem smrti. Osamljenost je namreč pomemben dejavnik človeškega trpljenja, zlasti pri starejših. Gre za subjektiven občutek izoliranosti, nepripadnosti ali pomanjkanja zavezništva in bližine z drugimi ljudmi.

Foto: Unsplash

Ohranjanje družinskih in prijateljskih vezi lahko zato močno pomaga starejših ljudem, da se počutijo cenjene, pomagajo pa tudi njihovemu duševnemu in fizičnemu zdravju. 

“Gre za potrebo, ki jo imamo vse življenje – biti obkroženi z ljudmi, ki nas poznajo, nas cenijo, nam prinašajo veselje in nikoli ne izginejo,” pravi socialna delavka Barbara Moscowitz

Študija je pokazala tudi, da je v letih po začetni študiji umrlo skoraj 23 odstotkov tistih, ki so se identificirali kot osamljeni, medtem ko je umrlo le 14 odstotkov tistih, ki se niso počutili osamljene. 

Foto: Unsplash

Osamljenost pa ne vpliva le na človekovo duševno zdravje, temveč tudi na fizično. Čeprav osamljenosti ne smemo enačiti s klinično depresijo, pa lahko dolgotrajna osamljenost kljub temu povzroči duševno bolezen. 

Ker osamljenost resno vpliva na zdravje osebe, je pomembno, da preživite čas s svojo mamo in s svojimi starši, ter jih vključite v svoje življenje in v življenje svoje družine.

Stari starši lahko namreč veliko prispevajo k družinski dinamiki, saj so v veliko podporo zaposlenim staršem. Ko vas naslednjič mama pokliče in se ponudi, da vam skuha večerjo ali preživi popoldne z vami, je nikar ne zavrnite.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close