Vstopite v enega najdražjih domov na svetu, vrednega milijardo dolarjev!

04. februar 2024

Vstopite v enega najdražjih domov na svetu, vrednega milijardo dolarjev!

04. februar 2024
Foto: Profimedia

Vstopite v enega najdražjih domov na svetu, vrednega milijardo dolarjev!

04. februar 2024
Foto: Profimedia

V njem je 40 spalnic, 5 dnevnih sob, grški amfiteater, indijska palača in celo lastna podzemna jama!

Guru luksuznih nepremičnin, 34-letni YouTuber Erik Conover, je pogledal v zakulisje enega najdražjih domov na svetu, francoski dvorec Château du Champ de Bataille, ocenjen na milijardo dolarjev, ki je v lasti francoskega arhitekta in notranjega oblikovalca Jacquesa Garcie.

Baročno posestvo obsega več kot 300 hektarjev zemlje in je sestavljeno iz šestih glavnih zgradb: dvorca, vrtov, jame, indijske palače, grškega gledališča in rastlinjaka.

Nekoč poljska bolnišnica

Château du Champ de Bataille ali grad Battlefield je zgradil politični izgnanec Alexandre de Créqui, ki je leta 1651 položil prvi kamen. Da bi uresničil svojo vizijo, je de Créqui pridobil pomoč kraljevega arhitekta Louisa Le Vaua, oblikovalca palače Versailles, in krajinarja Andrea Le Notra.

Več kot stoletje po tem, ko je bil zgrajen, je bil dvorec napaden in pohištvo je bilo med francosko revolucijo prodano po vsej Franciji. Posest je šla skozi različne lastnike in je med drugo svetovno vojno celo služila kot poljska bolnišnica.

Leta 1992 je Garcia kupil dotrajani dvorec in zadnjih 30 let posvetil njegovi obnovi in polnjenju z neprecenljivo umetnostjo, ki je neposredno pripadala francoski kraljevi družini. Govori se, da vsak dan kupi novo umetnino za dvorec, pravi nepremičninski posrednik.

Foto: YouTube

20 tisoč evrov za zagon vseh fontan

Pri izkopavanju in poustvarjanju zemljišča je uporabil prvotne načrte dvorca, da bi zagotovil, da bo videti točno tako, kot je bil pred skoraj 400 leti.

Garcia je začel z izkopavanjem 550-metrskega kanala, da bi napajal mrežo dovršenih fontan in vodnih elementov na posestvu. Samo vklop in zagon vseh fontan na posestvu stane neverjetnih 20 tisoč evrov!

Za vzdrževanje dovršenih zasnov vrtov, vključno z živimi mejami v obliki šahovskih figur in kvadratov, je potrebnih 15 najboljših vrtnarjev v Evropi s polnim delovnim časom.

Foto: YouTube

100-metrski bazen in podzemna jama

Na nasprotni strani vrta je indijska palača, ki jo je Garcia zasnoval s 600 zabojniki zgodovinskih starin. “Videti je, kot da smo prišli v Indijo,” jo je komentiral Conover. Bogato okrašena posest ima 10 spalnic, knjižnico, vgrajeno v hodnik, salon za pitje kave, preprogo iz tigrove kože ter notranji in zunanji bazen, ki je dolg neverjetnih 100 metrov, kar je velikost dveh olimpijskih bazenov.

“Resnično sem brez besed. tukaj bi lahko imel vodni skuter. Tako veliko je to,” je dejal Conover. “Niti še nismo videli glavnega dvorca. To je samo ena palača na kopnem.” Njegova naslednja postaja je bila osupljiva jama, v kateri naj bi lastnik imel kar nekaj norih zabav.

Garcia naj bi prišel na idejo za jamo – najnovejši dodatek dvorca –, ko mu je bilo med pandemijo ‘dolgčas’.

Foto: YouTube

V vsaki sobi tudi kamin na drva

Convoer je nato pot nadaljeval v glavni dvorec, ki ima kar 40 spalnic, 5 dnevnih sob in 2 jedilnici. Dvorec je tako velik, da sploh ne morejo določiti točne kvadrature.

S svojimi 10-metrskimi stropi in pogledom na vrt, je soba, namenjena zabavi. V njej so tudi štiri velike vaze, ki jih ne Napoleonu podaril švedski kralj.

Vse stene so prekrite s slikami, vključno s portreti Marie Antoinette in njenih otrok. V sobi je na ogled tudi invalidski voziček, ki ga je uporabljal eden od sinov.

Zunaj salona je dvorana za biljard z izvirno mizo za biljard Ludvika XVI., ki mu je zdravnik predpisal igranje biljarda po jedi, da bi olajšal prebavo.

“Vsaka soba v dvorcu ima tudi kamin na drva, ker je bil nekoč to edini način za ogrevanje tega prostora,” je razložil Convoer.

Foto: YouTube

Vudu lutke, knjige urokov in mumije

V dvorcu je tudi dvonadstropna knjižnica z več kot 20 tisoč redkimi knjigami in skrivnimi vrati, ki vodijo v igralnico.

Knjižnica hrani tudi vudu lutke, knjige urokov in dve mumificirani človeški telesi iz Egipta, ki ležita v steklenih vitrinah.

Conover je enega od hodnikov poimenoval ‘mrtvi živalski vrt’, ker je bil obdan s prepariranimi živalmi in fosili. Conover se je spustil tudi v spodnje nadstropje, da bi pokazal kuhinjo in vinsko klet v slogu 17. stoletja, svojo turnejo pa končal tako, da je stopil skozi zadnja vrata na dvorišče, ugnezdeno med javnimi in zasebnimi rezidencami.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close