Zakaj k zakonski terapiji, še preden se pojavijo težave?

21. november 2022

Zakaj k zakonski terapiji, še preden se pojavijo težave?

21. november 2022
Foto: Profimedia

Mnogi mislijo, da je čas za zunanjo pomoč, šele ko se v razmerju pojavijo težave. A terapija za pare ima mnoge koristi, tudi če se s partnerjem ne kregata.

Večina ljudi dojema terapijo za pare kot zadnjo možnost – stvar, ki jo nejevoljno storijo tik preden vložijo zahtevo za ločitev, da lahko rečejo: “Poskusila sva vse.” Gre za nekaj seans prepiranja pred tretjo osebo, da lahko potrdijo, da razmerje preprosto ne deluje.

In čeprav je to dojemanje včasih pravilno, je pravzaprav pogosteje, da pari poiščejo terapijo, ker se želijo izogniti vsemu temu, o čemer govorimo. Pari običajno niti ne želijo priti do te zadnje možnosti.

Namesto da na terapijo za pare gledate kot na začetek konca, so tukaj trije razlogi, da to storite, preden se v razmerju pojavijo resne težave.

1. Vnaprej se naučite spretnosti

Ni pravila, ki pravi, da morate počakati, da postanejo stvari grozne, preden se naučite najboljših načinov komuniciranja, prepiranja, popravljanja in izkazovanja ljubezni.

Teh potrebnih veščin odnosov se lahko naučite, preden se pojavijo težave, nato pa boste opremljeni za reševanje omenjenih težav, če ali ko se pojavijo.

Foto: Instagram @emitaz

Želite izvedeti štiri napovedovalce ločitve Johna Gottmana, da se jim boste lahko izognili? Kako popraviti po prepiru? Najboljši načini, da pokažete svojo ljubezen in predanost? Kako nuditi podporo partnerju? Kako uravnati svoje razpoloženje?

Teh stvari se lahko naučite na terapiji. Razvijte svoje spretnosti zdaj, skupaj, ko sta v dobrem položaju v vajinem razmerju, in pripravljeni se boste spoprijeti s težjimi časi, ko ti pridejo.

2. Preverjanje morebitnih težav

Tako kot vsako leto obiščemo svojega zdravnika za letne fizične preglede ali redno menjamo olje v naših avtomobilih, lahko preventivni obisk pomaga preprečiti težave, preden se začnejo. Zamislite si to kot preverjanje odnosa.

Vzemite si eno uro, da se pogovorite o morebitnih nastajajočih težavah, pregledate, kako komunicirate in obvladujete konflikte, ter predvidite prihajajoče izzive, s katerimi se lahko soočite, in kako se boste z njimi spopadli.

Foto: Unsplash

Obravnavanje morebitnih težav in vnaprejšnja krepitev odnosa olajšata obvladovanje prihodnjih težav. To preventivno delo bo vzpostavilo temelj vzajemnega vlaganja, usklajevanja in komunikacije.

3. Težave morda že obstajajo

Tega ne govorimo zato, da bi vas strašili, ampak težave ne pridejo od nikoder. Obstaja možnost, da ima eden od vaju ali pa kar oba nekaj pomislekov – morda ne dovolj velikih, da bi iz njih lahko naredili težavo, a morebitne težave, ki bi lahko postale dejanske težave.

Morda se oba izogibata pomembni življenjski odločitvi, ker se ne strinjata, kaj storiti, ali pa imate nekatere dolgotrajne zamere ali prizadetosti iz preteklosti, ki jo poskušate ignorirati, da bi čustva izginila.

Če se ozremo nazaj, se pari navadno zavedajo, da bi morali težave obravnavati že dolgo nazaj, preden so se sploh zdele težave. Odkrivanje in obravnavanje problemov, tudi majhnih, lahko prepreči, da bi postali večji.

4. Bolj učinkovito je

Ljudje mislijo, da je terapija za pare zadnji žebelj v krsto, ker na splošno pari predolgo čakajo, da jo začnejo. Običajno so nesrečni že leta in leta in celo že razmišljajo o koncu razmerja, preden se odločijo za terapijo.

Terapija za pare je lahko neverjetno učinkovita, ko še ni prepozno.

Foto: Profimedia

Če ste že 10 let jezni na svojega partnerja, nekaj srečanj tega ne bo popravilo.

Preventiva je vsekakor boljša kot kurativa. Tako kot pri ranah, takoj ko ugotovimo, da krvavimo, ureznino operemo in oskrbimo. Enako bi morali storiti za naše odnose. Ko vidite rano, jo takoj zdravite. Navsezadnje je obliž veliko lažji od operacije.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close